Vesti
Religija

Danas su Duhovske ili letnje zadušnice

Danas su Duhovske zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Trojica, odnosno praznika Silaska Svetog duha na apostole. Iako nisu najveće zadušnice, većina pravoslavnih Srba posetiće groblja. Iznosi se žito, vino i sveće, a grobovi okađuju i uređuju.
Danas su Duhovske ili letnje zadušnice
Ilustracija (Foto Kim)

U dane pred Duhove ili Trojice, daju se Duhovske zadušnice. Ponegde, na groblja se izlazi već u petak, većinom u subotu.

Duhovske zadušnice spadaju u četiri posebne molitvene subote za umrle. Spominju se još u 12. veku.

U hramovima širom zemlje, služi se sveta liturgija i parastos, čitaju molitva za sve umrle u svim vremenima.

U našem narodu izlazak na groblja tokom zadušnica smatra se obavezom srodnika.

Pale se sveće, a sveštenici daju pojedinačne parastose, moleći Gospoda da bude milostiv prema pokojnicima.

U vranjanskom kraju običaj je da se za duše umrlih otpije voda iz, za ovu priliku kupljenog bakarnog kotla.

Kotao na ovaj dan kupuju i kuće u kojima je rođena beba. U našem narodu ove zadušnice nazivaju se i letnjima.

Meštani opštine Gračanica danas su obišla grobna mesta i zapalili sveće za svoje preminule.

Raseljeni Srbi na Zadušnice obišli groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice

Raseljeni Srbi danas, na Letnje zadušnice, organizovano su obišli pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice. Tuga i bol ni danas nisu izostali. Poklonili su se senima svojih preminulih i zapalili sveće na gotovo potpuno oskrnavljenom groblju.

Na pravoslavnom groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice iz godine u godinu vernicima koji na zadušnice dolaze da obiđu grobove svojih najmilijih iznova pozleđuje rane. Oskrnavljeni spomenici i zapušteno groblje.

“Ne može čovek da gleda od grote. Još malo pa nećemo znati gde je zakopano. Vidite kako je uništeno. Ovo je stvarno žalost”, kaže za TV Most Smilja Orlović.

Uz konstataciju da sve manje i manje ljudi dolazi, Milica Prica navodi da dolazak niko ne organizuje, ali da će uvek dolaziti.

“Dođemo, nemamo šta da vidimo - sve polomljeno, sve srušeno, jadno, nikakvo”, kaže ona.

“Svekrvin spomenik je srušen, ograda odnešena. Dolazim na svake zadušnice bez obzira koje su i sve manje i manje ima spomenika. Čini mi se da se svakoga dana sve više i više ruši. Stvarno je tužno”, rekla je Gordana Kovačević.

“Šta da kažem. Verovatno kao i svi niko to ne ume da objasni o čemu se radi i šta je, kakav je osećaj. Opet, čovek se nekako lakše oseća kad dođe. Bar se ja lakše osećam, verujem da i ostali”, navodi Anđelka Obradović.

Pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice oskrnavljeno je 1999. godine, a potom i u pogromu 2004. godine. I danas nakon više od dve decenije slika se ne menja. Preko 80 odsto nadgrobnih spomenika je uništeno.Ostale vesti

Obeležena slava Prizrenske bogoslovije
U Prizrenu je danas proslavljena slava Prizrenske Bogoslovije, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija. 
  • 24.05.2022
Dan slovenske pismenosti i Ćirila i Metodija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture.

  • 24.05.2022
Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022