Vesti
Religija

Danas su Duhovske ili letnje zadušnice

Danas su Duhovske zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Trojica, odnosno praznika Silaska Svetog duha na apostole. Iako nisu najveće zadušnice, većina pravoslavnih Srba posetiće groblja. Iznosi se žito, vino i sveće, a grobovi okađuju i uređuju.
Danas su Duhovske ili letnje zadušnice
Ilustracija (Foto Kim)

U dane pred Duhove ili Trojice, daju se Duhovske zadušnice. Ponegde, na groblja se izlazi već u petak, većinom u subotu.

Duhovske zadušnice spadaju u četiri posebne molitvene subote za umrle. Spominju se još u 12. veku.

U hramovima širom zemlje, služi se sveta liturgija i parastos, čitaju molitva za sve umrle u svim vremenima.

U našem narodu izlazak na groblja tokom zadušnica smatra se obavezom srodnika.

Pale se sveće, a sveštenici daju pojedinačne parastose, moleći Gospoda da bude milostiv prema pokojnicima.

U vranjanskom kraju običaj je da se za duše umrlih otpije voda iz, za ovu priliku kupljenog bakarnog kotla.

Kotao na ovaj dan kupuju i kuće u kojima je rođena beba. U našem narodu ove zadušnice nazivaju se i letnjima.

Meštani opštine Gračanica danas su obišla grobna mesta i zapalili sveće za svoje preminule.

Raseljeni Srbi na Zadušnice obišli groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice

Raseljeni Srbi danas, na Letnje zadušnice, organizovano su obišli pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice. Tuga i bol ni danas nisu izostali. Poklonili su se senima svojih preminulih i zapalili sveće na gotovo potpuno oskrnavljenom groblju.

Na pravoslavnom groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice iz godine u godinu vernicima koji na zadušnice dolaze da obiđu grobove svojih najmilijih iznova pozleđuje rane. Oskrnavljeni spomenici i zapušteno groblje.

“Ne može čovek da gleda od grote. Još malo pa nećemo znati gde je zakopano. Vidite kako je uništeno. Ovo je stvarno žalost”, kaže za TV Most Smilja Orlović.

Uz konstataciju da sve manje i manje ljudi dolazi, Milica Prica navodi da dolazak niko ne organizuje, ali da će uvek dolaziti.

“Dođemo, nemamo šta da vidimo - sve polomljeno, sve srušeno, jadno, nikakvo”, kaže ona.

“Svekrvin spomenik je srušen, ograda odnešena. Dolazim na svake zadušnice bez obzira koje su i sve manje i manje ima spomenika. Čini mi se da se svakoga dana sve više i više ruši. Stvarno je tužno”, rekla je Gordana Kovačević.

“Šta da kažem. Verovatno kao i svi niko to ne ume da objasni o čemu se radi i šta je, kakav je osećaj. Opet, čovek se nekako lakše oseća kad dođe. Bar se ja lakše osećam, verujem da i ostali”, navodi Anđelka Obradović.

Pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice oskrnavljeno je 1999. godine, a potom i u pogromu 2004. godine. I danas nakon više od dve decenije slika se ne menja. Preko 80 odsto nadgrobnih spomenika je uništeno.Ostale vesti

Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
  • 28.11.2021
SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2021
Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

  • 24.11.2021
SPC i vernici proslavljaju svetog Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas i sutra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog, koji je ujedno manastirska slava Visokih Dečana. 

  • 23.11.2021
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2021