Vesti
Religija

Danas počinje Veliki post

Za pravoslavne vernike i crkvu danas je počeo Veliki ili Vaskršnji post, a završava se 24. aprila kada se proslavlja Vaskrs. Ovo je jedan od najdužih postova, traje sedam nedelja i naziva se joši Časni post. Spada u kalendarski pokretne postove.

Danas počinje Veliki post
Vaskresenje Hristovo (Foto SPC)

Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kojeg pravoslavni vernici slave uviek u nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevnice.

Post u hrišćanstvu je uspomena na podvig koji je učinio Isus Hristos. Posle krštenja u reci Jordan, Isus pun Duha Svetoga povukao se u palestinsku pustinju, gde je proveo 40 dana, izbegavajući bilo kakvu hranu. U Svetom jevanđelju je zapisano: "I četrdeset dana kuša ga đavo: i ne jede ništa u te dane." (Luka, 4, - 2). Osim što je postio, Isus je i mnogo govorio o postu i rekao da će njegovi učenici, kao i svi oni koji ga slede u veri, postiti.

Post ima dve dimenzije duhovnu koja podrazumeva uzdržavanje od loših pomisli, dela, uvredljivih reči, umnožavanje molitvi i dobročinstva i telesnu koja podrazumeva uzdržavanje od mesa, mlelečnih prizvoda, jaja.

Veliki post je najstroži kada je u pitanju ishrana. U toku nedelje hrana se priprema na vodi, vikendom je razrešenje na ulju i vinu na dan Sv. četrdesetorice mučenika (Mledenci), dok se riba može jesti samo na Blagovesti i Cveti.

Prva nedjelja posta zove se Čista.Ostale vesti

U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022