Vesti
Religija

Danas je Velika subota

Posle raspeća, stradanja i smrti na Golgoti, Veliku subotu Isus Hristos proveo je u Hadu. U hrišćanstvu ovo je dan žalosti. 
Danas je Velika subota
Ilustracija (Foto SPC)

Velika subota posvećena je uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad.

Deo je Strasne sedmice i uvod u Vaskršnje praznike. Na ovaj dan došao je kraj starom veku, i otpočeo novi vek u kome se svetkuje dan Njegovog Vaskrsenja. Veliku subotu vernici obeležavaju u molitvi i tišini.

Svake godine na Veliku subotu, na dan između golgotskog Raspeća na Veliki petak i Vaskrsa Sina Božjeg u nedelju, u Jerusalimu na zemlju sa neba silazi Blagodatni oganj.

Već duže od 12 vekova, jerusalimski patrijarh uznosi ugašeno kandilo koje se samo pali i taj oganj prenosi na sveće okupljenih vernika, a oni dalje svojim bližnjima i u svoje hramove.

U kućama, završavaju se neophodni poslovi vezani za doček velikog praznika.

Sprema se i čisti kuća, priprema odeća, ko nije obojio jaja i to će ujutru završiti, pre izlaska sunca. U pojedinim delovima Srbije mesi se kolač vaskršnjak.

I dalje se strogo posti, na vodi. Propisano je suhojedenje, odnosno ne jede se kuvana hrana. Ne radi se u polju, niti ručni radovi.

 Ostale vesti

Odloženo ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji
Ranije predviđeni svečani čin ustoličenja predstojatelja Srpske Pravoslavne Crkve u Stavropigijalnom manastiru Pećkoj Patrijaršiji, drevnom sedištu Srpske Pravoslavne Crkve, odložen je do daljeg zbog epidemioloških mera koje su na snazi na Kosovu, saopštila je SPC. 
  • 14.05.2021
Goraždevac: Da se tradicija Jeremindana sačuva za buduće generacije
Žitelji Goraždevca proslavili su danas Svetog proroka Jeremiju, krsnu slavu ovog sela. 
  • 14.05.2021
Muslimani slave Ramazanski bajram
Muslimani širom sveta danas slave praznik Ramazanski bajram, praznik koji dolazi nakon posta meseca Ramazana.
  • 13.05.2021
Stejt department: Promeniti Zakon o verskim slobodama
U godišnjem Izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu za 2020. godinu u delu koji se odnosi na Kosovo ukazuje se na potrebnu promenu Zakona o verskim slobodama.
  • 12.05.2021
SPC i pravoslavni vernici obeležavaju Svetog Vasilija Ostroškog
Današnji dan posvećen je čudotvorcu Srpske pravoslavne crkve, Svetom Vasiliju Ostroškom. Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, kao velika svetinja, više od 300 godina. To je mesto hodočašća i za vernike drugih religija.
  • 12.05.2021
Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija od danas otvoreni za posetioce

Od danas u Visokim Dečanima i Pećkoj Patrijaršiji dozvoljene su posete do pet osoba, navedeno je na Fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani.

  • 10.05.2021