Danas je Velika Gospojina

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Uspenja Presvete Bogorodice ili Veliku Gospojinu, kako se taj praznik naziva u narodu. To je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici. Slavi se u Gračanici, Mušutištu, Đakovici.

Podeli ovaj članak sa:
  • Uspenje presvete Bogorodice, freska
  • Obeležavanje praznika u Mušutištu (Foto Kim)
  • Manastir Uspenja presvete Borogodice u Đakovici (Foto Kim arhiva)
  • Manastir Gračanica (Foto Kim)

Danas se u pravoslavnim crkvama obeležava praznik spomena na upokojenja Bogorodice Marije.

U manastiru Gračanica jutros je počela svečana liturgija povodom slave ovog manastira.

S obzirom da je ovo manastirska slava, meštani Gračanice danas dočekuju goste. Obeležavanje praznika počelo je još sinoć, tradicionalnom šetnjom kroz ovo mesto.

Praznik se obeležava i manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici, ali u Mušutištu, na mestu gde je bila crkva presvete Bogorodice Odigtrije. Crkva je nakon sukoba na Kosovu dignuta u vazduh.

U ovom metohijskom selu jutros su se okupili povratnici i raseljeni, a liturgiju služi iguman manastira Draganac Ilarion.

O prazniku

Sveto pismo ne daje saznanja o kraju zemaljskog života Bogorodice. Po predanju i spisima, koji nemaju sveti karakter, smatra se da je majka božija do kraja života, posle smrti i vaskrsenja Hristovog, živela u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

Prema drugim nepotvrđenim izvorima, Bogorodica je putovala po predelima današnjeg Bliskog istoka, pa je tako stigla i do Svete Gore.

Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, danas se vernici, posebno žene, pričešćuju, uopšteno govoreći, ovaj dan se smatra praznikom žena i majki.

U nekim krajevima smatraju da je u periodu između dve Gospojine, današnje, i Male Gospojine, koja je 21. septembra, najbolje brati lekovito bilje.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane