Vesti
Religija

Danas je Vaskrs

Hrišćani širom sveta danas obeležavaju vaskrsenje Isusa Hrista.
Danas je Vaskrs
Vaskršnja jaja (Foto Kim)


Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Vaskrs je "pokretan" praznik, koji se ne praznuje svake godine istog datuma.Pravoslavni Vaskrs nikad ne može pasti pre Blagovesti (7. april), kao ni posle Đurđevdana (6. maj).

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

U Gračanici je obeležavanje Vaskrsa počelo ponoćnom liturgijom koju je služio vladika rasko-priyrenski Teodosije sa sveštenstvom eparhije i manastirskim sestrinstvom.

Nakon liturgije pročitana je Vaskršnja poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u kojoj se između ostalog kaže:

"Kosovo i Metohija nije samo parče teritorije, već je ono suština identiteta i osnovna duhovna i istorijska vertikala, na kojoj smo zasnovani kao narod“.

Vaskršnjoj liturgiji prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, koji je svim pravoslavnim vernicima uputio čestitku povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika.

U Crkvi Sv. Flora i Lavre u Lipljanu je jutros održana liturgija  gde su se vernici posle dugog posta i pričestili. Liturgiju je služio otac Srđan Stanković i prisustvovalo je oko tri stotine vernika.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se prema običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave - Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Svim vernicima koji slave RTV Kim želi srećan praznik.Ostale vesti

Gračanica: Obeležen Savindan
U manastiru Gračanica je svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača obeležen Savindan, praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i zaštitniku prosvetnih ustanova. Takođe, u Narodnoj biblioteci dodeljena su priznanja najaktivnijim čitaocima, a pesnik Ratko Popović predstavio je 29. izdanje zbornika radova učenika osnovnih i srednjih škola "Prvo perje" i "Neobično plavo".
  • 27.01.2021
Danas je Sveti Sava, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

  • 27.01.2021
SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021