Danas je Ramazanski Bajram

Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto RTS)

Ramazanski Bajram obeležava kraj jednomesečnog posta, i slede dani veselja – dani Bajrama.

Prvi dan Ramazanskog Bajrama počeo je jutarnjom molitvom pod nazivom bajram namaz. Muslimani na ovaj dan razmenjuju poklone i posete.

Bajram je nastupio nakon što su muslimani sinoć sa nastupanjem akšam-namaza ispratili sveti mesec ramazan, mesec posta tokom kojeg se vernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane, pića i drugih telesnih užitaka.

Post je jedna od pet temeljnih dužnosti muslimana.

Jevtić: Neka vam dani praznika budu ispunjeni srećom i porodičnim zajedništvom

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić,svim građanima muslimanske veroispovesti čestitao je Ramazanski bajram sa željom da ovaj veliki praznik proslave okruženi svojim najmilijim, u nadi da će dani koji dolaze biti ispunjeni iskrenom tolerancijom, poštovanjem prema svim ljudima bez obzira na njihovu veroispovest.

“Važno je da zajednički nastojimo da očuvamo solidarnost i da uvek stremimo ka dobrom. Slaveći kraj svetog meseca Ramazana, meseca posta, molitve idobročinstva, želim da zajedničke, opštečovečne vrednosti osvetlaju put pomirenja, pokajanja i praštanja, pozivajući nas da zajedno gradimo svet u kome će svi narodi živeti u miru. Neka vam dani praznika budu ispunjeni srećom i porodičnim zajedništvom, te da ih obeležite na najlepši način u skladu sa svojom tradicijom a da toplina praznika bude nadahnuće za bolji život i sklad na ovim prostorima,među ljudima svih vera i nacija “, stoji u čestitki Jevtića.

GI "SDP" čestita praznik Ramazanski bajram

"Svim gradjanima muslimanske veroispovesti GI"SDP" čestita praznik Ramazanski bajram u želji da ovaj
praznik svima donese zdravlje, radost i porodičnu sreću, a istovremeno doprinese širenju tolerancije, razumevanja i uzajamnog postovanja kao osnove vrednosti društva u kojem živimo", navode u čestitki.

Čestitku povodom Bajrama uputio je predsednik SLS-a Slobodana Petrovića

"U ime Samostalne liberalne stranke i u svoje lično ime čestitam Ramazanski Bajram građanima Kosova muslimanske vere u želji da ovaj veliki praznik doprinese širenju tolerancije, solidarnosti i međusobnog razumevanja, a svima donese zdravlje, radost i porodičnu sreću.Srećan praznik!".

Ostale vesti

 • Crkva Svetog Nikole u Novom Brdu sedište mitropolije

  Crkva Svetog Nikole u Novom Brdu sedište mitropolije

  Ostatke pravoslavne Crkve Svetog Nikole u Novom Brdu prištinske vlasti  pokušavaju da pretvore u katoličku bogomolju, što nema nikakve veze sa istorijskom stvarnošču. Istoričari kažu da za ove navode ne postoji nikakvo naučno utemeljenje i istorijski dokazi.

 • Danas su Svete Trojice

  Danas su Svete Trojice

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

 • Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene

  Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene

  Danas je u crkvi Svetog Spasa u Prizrenu povodom slave ovog hrama služena praznična Liturgija, potom je izveden kulturno umetnički program kojim je završena manifestacija “Spasovdanski dani”.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane