Vesti
Religija

Danas je Ramazanski Bajram

Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.
Danas je Ramazanski Bajram
Ilustracija (Foto RTS)

Ramazanski Bajram obeležava kraj jednomesečnog posta, i slede dani veselja – dani Bajrama.

Prvi dan Ramazanskog Bajrama počeo je jutarnjom molitvom pod nazivom bajram namaz. Muslimani na ovaj dan razmenjuju poklone i posete.

Bajram je nastupio nakon što su muslimani sinoć sa nastupanjem akšam-namaza ispratili sveti mesec ramazan, mesec posta tokom kojeg se vernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane, pića i drugih telesnih užitaka.

Post je jedna od pet temeljnih dužnosti muslimana.

Jevtić: Neka vam dani praznika budu ispunjeni srećom i porodičnim zajedništvom

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić,svim građanima muslimanske veroispovesti čestitao je Ramazanski bajram sa željom da ovaj veliki praznik proslave okruženi svojim najmilijim, u nadi da će dani koji dolaze biti ispunjeni iskrenom tolerancijom, poštovanjem prema svim ljudima bez obzira na njihovu veroispovest.

“Važno je da zajednički nastojimo da očuvamo solidarnost i da uvek stremimo ka dobrom. Slaveći kraj svetog meseca Ramazana, meseca posta, molitve idobročinstva, želim da zajedničke, opštečovečne vrednosti osvetlaju put pomirenja, pokajanja i praštanja, pozivajući nas da zajedno gradimo svet u kome će svi narodi živeti u miru. Neka vam dani praznika budu ispunjeni srećom i porodičnim zajedništvom, te da ih obeležite na najlepši način u skladu sa svojom tradicijom a da toplina praznika bude nadahnuće za bolji život i sklad na ovim prostorima,među ljudima svih vera i nacija “, stoji u čestitki Jevtića.

GI "SDP" čestita praznik Ramazanski bajram

"Svim gradjanima muslimanske veroispovesti GI"SDP" čestita praznik Ramazanski bajram u želji da ovaj
praznik svima donese zdravlje, radost i porodičnu sreću, a istovremeno doprinese širenju tolerancije, razumevanja i uzajamnog postovanja kao osnove vrednosti društva u kojem živimo", navode u čestitki.

Čestitku povodom Bajrama uputio je predsednik SLS-a Slobodana Petrovića

"U ime Samostalne liberalne stranke i u svoje lično ime čestitam Ramazanski Bajram građanima Kosova muslimanske vere u želji da ovaj veliki praznik doprinese širenju tolerancije, solidarnosti i međusobnog razumevanja, a svima donese zdravlje, radost i porodičnu sreću.Srećan praznik!".Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020