Vesti
Religija

Danas je Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
Danas je Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Sa obeležavanja praznika 2019. godine (Foto Kim arhiva)

Mala Gospojina spada u red najvećih pravoslavnih i hrišćanskih praznika, a obeležava se 21. septembra.

Popović čestitao Dan opštine Gračanica

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je građanima Dan opštine Gračanica.

"I ove godine Malu Gospojinu, Dan naše opštine, obeležavamo skromnije nego prethodnih zbog epidemiološke situacije, ali to ne umanjuje našu posvećenost prazniku i danu u kojem se podsećamo svega onoga što smo radili i postigli", naveo je odlazeći gradonačelnik.

Popović, koji ove godine završava svoj mandat, zahvalio se svojim saradnicima, ali i građanima koji su, kako navodi, svojim trudom, radom i zalaganjem doprineli da narod ostane, te da su uprkos raznim iskušenjima, uspeli da istraju u nameri da ovu opštinu učine boljom za život.

"Radeći na rešavanju problema, u vremenu krize izazvane kovidom-19, nastavili smo sa planiranim razvojnim aktivnostima i projektima. Još je puno posla pred nama koje ćemo, verujem, zajedno u koordinaciji sa našim građanima i posvećenosti naše institucije uspešno realizovati. Udružimo sve raspoložive snage, znanje i kadrove, oko zajedničkog cilja a to je razvoj naše opštine. Srećan nam praznik i Dan opštine Gračanica!“", naveo je Popović u čestitki povodom današnjeg praznika.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022