Vesti
Religija

Danas je Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
Danas je Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Sa obeležavanja praznika 2019. godine (Foto Kim arhiva)

Mala Gospojina spada u red najvećih pravoslavnih i hrišćanskih praznika, a obeležava se 21. septembra.

Popović čestitao Dan opštine Gračanica

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je građanima Dan opštine Gračanica.

"I ove godine Malu Gospojinu, Dan naše opštine, obeležavamo skromnije nego prethodnih zbog epidemiološke situacije, ali to ne umanjuje našu posvećenost prazniku i danu u kojem se podsećamo svega onoga što smo radili i postigli", naveo je odlazeći gradonačelnik.

Popović, koji ove godine završava svoj mandat, zahvalio se svojim saradnicima, ali i građanima koji su, kako navodi, svojim trudom, radom i zalaganjem doprineli da narod ostane, te da su uprkos raznim iskušenjima, uspeli da istraju u nameri da ovu opštinu učine boljom za život.

"Radeći na rešavanju problema, u vremenu krize izazvane kovidom-19, nastavili smo sa planiranim razvojnim aktivnostima i projektima. Još je puno posla pred nama koje ćemo, verujem, zajedno u koordinaciji sa našim građanima i posvećenosti naše institucije uspešno realizovati. Udružimo sve raspoložive snage, znanje i kadrove, oko zajedničkog cilja a to je razvoj naše opštine. Srećan nam praznik i Dan opštine Gračanica!“", naveo je Popović u čestitki povodom današnjeg praznika.Ostale vesti

Orahovac: Obeležen praznik Pokrov Presvete Bogorodice
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, danas na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, služena je sveta liturgija u prisustvu vernika iz Orahovca i Velike Hoče. Praznik je obeležen i u manastiru Sokolica.
  • 14.10.2021
Pokrov Presvete Bogorodice
Pravoslavni vernici slave Pokrov Presvete Bogorodice. To je ujedno i hramovna slava manastira Sokolica i Pećke Patrijaršije.
  • 14.10.2021
Danas je Miholjdan
Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vere Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni. Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. 
  • 12.10.2021
Danas je jesenji Krstovdan
U kalendaru Srpske pravoslavne crkve danas se proslavlja jesenji Krstovdan, dan kada je carica Jelena pronašla krst na kojem je razapet Isus Hrist. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2021
Sahranjen iguman manastira Duboki Potok

Na manastirskom groblju u Dubokom Potoku sahranjen je iguman ove svetinje otac Romilo.

  • 21.09.2021
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina. Proslavu Dana opštine sprečila korona
U manastiru Gračanica obeležen je praznik posvećen Maloj Gospojini. Više desetina vernika prisustvovalo je liturgiji koju su služili gračanički sveštenici Svetislav Trajković, Darko Marinković i đakon Bratislav Bogdanović.
  • 21.09.2021