Vesti
Religija

Danas je Kurban bajram

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

Danas je Kurban bajram
Ilustracija (Foto Anadolija)

Praznik Kurban bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca.

Proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće.

Praznik se dočekuje u kućama, a u zoru se odlazi u džamije na sabah-namaz, gde se čeka izlazak sunca i klanja Bajram-namaz.

Posle čestitanja, odlazi se na groblje, a potom kući gde je, prema pravilima šerijata, sve pripremljeno za žrtvu Kurbana.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban- bajram je dva meseca i deset dana posle Ramazanskog bajrama.

Patrijarh Porfirije čestitao svim muslimanima praznik

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je svim muslimanima veliki islamski praznik Kurban-bajram, kojim se muslimani širom sveta sećaju žrtve praoca Avrama, a svojim običajima ukazuju na značaj milosrđa, dobrotoljublja i čovekoljublja, sa željom da ovaj praznik provedu u zdravlju, miru i ljubavi.

"Neka proslave naših verskih praznika budu povodi da se jedni s drugima upoznajemo i zbližavamo kako bi na dostojan način posvedočili da smo potomci istih praroditelja", navodi se u čestitki patrijarha srpskog Porfirija.

Petković: Radost praznika podelite sa porodicom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je starešinstvu i svim građanima islamske veroispovesti na Kosovu i u ostalim delovima Srbije, praznik Kurban bajram.

"Danas, kada izazovi širom sveta na ozbiljan test stavljaju humanost i dobra dela, osećanja prijateljstva i bratske ljubavi, neka nam Kurban-bajram bude nadahnuće koje će
nas podstaći da svi zajedno budemo saosećajniji i velikodušniji prema bližnjima, posebno prema onima kojima je naša pomoć potrebna - prema bolesnima, nemoćnima i siromašnima. Sa željom da radost današnjeg praznika podelite sa porodicom, okruženi ljudima čistog srca i dobre volje, još jednom vam čestitam Kurban-bajram", naveo je Petković u čestitki.

Popović: Poštujmo različitost i negujmo solidarnost

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović uputio je čestitku svim islamskim vernicima povodom Kurban bajrama, u želji da ga provedu u miru sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama.

"U vremenima velikih iskušenja pobeda svih nas je da poštujemo različitosti, versku i nacionalnu toleranciju i negujemo solidarnost i međusobno razumevanje. Neka i ovaj praznik bude podstrek da činjenjem dobrih dela zajedno radimo na prosperitu i boljoj budućnosti svih zajednica“, istakao je Popović.

Rakić: Praznik sreće i blagostanja

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić poželeo je da ovaj, ali i svi budući praznici, budu praznici sreće i blagostanja među ljudima.

"U ime Ministarstva za zajednice i povratak i u svoje lično ime čestitam vam Kurban-bajram. Praznik provedite u duhu običaja okruženi svojim najbližima. Neka ovaj i svi budući praznici budu praznici sreće i blagostanja među ljudima“, navodi se u čestitki Rakića.

 Radojević čestitao praznik u ime opštine Severna Mitrovica 

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević čestitao je svim sugrađanima i vernicima islamske zajednice Kurban-bajram u ime opštinske administracije i u svoje lično ime.

"Neka današnji praznik ukaže da su milosrđe, suživot, tolerancija i briga za druge jedine vrednosti koje će nas voditi na pravi put bez obzira na izazove i teškoće koje život ispred nas stavlja", ističe se u čestitki.Ostale vesti

Praznik Svete Nedelje obeležen u Gornjoj Gušterici
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu velikomučenicu Nedelju. Praznik Svete Nedelje tradicionalno je obeležen i u crkvi posvećenoj ovoj velikomučenici u Gornjoj Gušterici, gde se i ove godine, obrelo mnoštvo naroda. 
  • 25.07.2021
Prizrenska duhovna letnja škola četvrti put na Kosovu

Pedesetak studenata iz Beograda i Banja Luke posetiće u narednih nekoliko dana srpske manastire i crkve, ali i kulturnoistorijske spomenike širom Kosova, prenosi RTV Puls. 

  • 20.07.2021
U Prizrenu obeležen praznik Sv. Nedelje

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača danas je proslavljen praznik Sv. Velikomučenice Nedelje u istoimenom hramu, zadužbini kralja Marka Mrnjavčevića u naselju Potkaljaja u Prizrenu.

  • 20.07.2021
Posle više od dve decenije litija u Krajištu

Raseljeni Srbi iz Krajišta kod Lipljana obišli su povodom hramovne slave crvu Svetih Vrači u rodnom selu, odakle su 1999. godine izbegli. Prvi put posle 22 godine organizovana je i litija.

  • 14.07.2021
SPC i vernici obeležavaju Svete Vrače
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. 
  • 14.07.2021
Danas je Petrovdan
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Ovim danom završava se i petrovski post, koji je ove godine trajao dve sedmice.
  • 12.07.2021