Vesti
Religija

Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik
Ilustracija (Foto Anadolija)

Praznik Kurban bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca.

Proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće.

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

Zbog pandemije koronavirusa vernicima neće biti omogućen odlazak u džamije.

Zvaničnici na Kosovu čestitali su praznik. 

Rakić: Neka praznik podseti na vrednosti dobrote i humanosti

Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić, svim vernicima Islamske zajednice uputio je čestitku.

“Neka nas današnji praznik podseti na neprolazne vrednosti dobrote i humanosti i podstakne na razumevanje, solidarnost, toleranciju i poštovanje. Uz najiskrenije želje za dobro zdravlje, sreću i blagostanje vama i vašim porodicama čestitam blagosloven Kurban - bajram i da ga uvek slavite u miru, radosti i slozi”, navodi se u čestitki Rakića.

Jevtić: Opšte dobro i činjenje dobrih dela neka svima bude cilj

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, čestitao je Kurban-bajram vernicima islamske veroispovesti i predsedniku Islamske zajednice Kosova, Naimu Ternavi sa željom da praznične dane provedu u krugu svojih najmilijih, ispunjeni radošću, mirom i duhovnim blagostanjem.

„Neka Kurban-bajram sve dodatno podstakne na međusobnu solidarnost, uvažavanje, razumevanje različitosti i suživot. Opšte dobro i činjenje dobrih dela neka svima bude cilj kojim ćemo težiti kako bi udruženim snagama gradili bolju budućnost za sve", ističe se u čestitki Jevtića.

Popović: Da budemo solidarni i da pomažemo u nevolji

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je građanima islamske veroispovesti Kurban bajram i poželeo da im praznik donese ličnu sreću, zadovoljstvo i dobrobit.

„Neka i ovaj Bajram bude srećan, blagosloven i pun uzajamnog zbližavanja i poštovanja. Danas kada se suočavamo pandemijom virusa svi moramo biti svesni koliko je važno da budemo solidarni, da delimo dobro i pomažemo u nevolji. Želim vam da ovaj praznik provedete u zdravlju i veri da će nam svako dobro koje činimo biti uzvraćeno“, naveo je Popović.

GI SDP: Praznik da doprinese širenju tolerancije i razumevanja

Građanska inicijativa SDP čestitala je svim građanima muslimanske veroispovesti Kurban Bajram.

„U želji da ovaj praznik svima donese zdravlje, radost i porodičnu sreću, a istovremeno doprinese širenju tolerancije, razumevanja i uzajamnog poštovanja kao osnovne vrednosti društva u kojem živimo“, ističe se u čestitki.

 Ostale vesti

„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“
Kod pravoslavnih Srba uskoro počinje sezona krsnih slava. Mnogi domaćini su u nedoumici kako da postupe i na koji način da proslave najvažniji porodični praznik. Iz SPC poslate poruke da se obeležava bez velikih okupljanja.
  • 20.10.2020
Kako Srbi treba da slave slavu
Ministar zdravlja Republike Srbije i patrijarh SPC pozvali su građane da se i u narednom periodu, prilikom krsnih slava, pridržavaju svih protivepidemijskih mera.
  • 19.10.2020
Danas je Tomindan, po narodnom verovanju treba sedeti kod kuće
Vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Neverni Toma. Slavi se kao krsna, ali i esnafska slava.
  • 19.10.2020
Danas je Miholjdan
Danas je Miholjdan, praznik posvećen Svetom Kirijaku Otšelniku. Ovaj svetac se posebno obeležava u Velikoj Hoči gde se danas svečano završava berba grožđa.
  • 12.10.2020
Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020