Vesti
Religija

Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik
Ilustracija (Foto Anadolija)

Praznik Kurban bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca.

Proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće.

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

Zbog pandemije koronavirusa vernicima neće biti omogućen odlazak u džamije.

Zvaničnici na Kosovu čestitali su praznik. 

Rakić: Neka praznik podseti na vrednosti dobrote i humanosti

Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić, svim vernicima Islamske zajednice uputio je čestitku.

“Neka nas današnji praznik podseti na neprolazne vrednosti dobrote i humanosti i podstakne na razumevanje, solidarnost, toleranciju i poštovanje. Uz najiskrenije želje za dobro zdravlje, sreću i blagostanje vama i vašim porodicama čestitam blagosloven Kurban - bajram i da ga uvek slavite u miru, radosti i slozi”, navodi se u čestitki Rakića.

Jevtić: Opšte dobro i činjenje dobrih dela neka svima bude cilj

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, čestitao je Kurban-bajram vernicima islamske veroispovesti i predsedniku Islamske zajednice Kosova, Naimu Ternavi sa željom da praznične dane provedu u krugu svojih najmilijih, ispunjeni radošću, mirom i duhovnim blagostanjem.

„Neka Kurban-bajram sve dodatno podstakne na međusobnu solidarnost, uvažavanje, razumevanje različitosti i suživot. Opšte dobro i činjenje dobrih dela neka svima bude cilj kojim ćemo težiti kako bi udruženim snagama gradili bolju budućnost za sve", ističe se u čestitki Jevtića.

Popović: Da budemo solidarni i da pomažemo u nevolji

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je građanima islamske veroispovesti Kurban bajram i poželeo da im praznik donese ličnu sreću, zadovoljstvo i dobrobit.

„Neka i ovaj Bajram bude srećan, blagosloven i pun uzajamnog zbližavanja i poštovanja. Danas kada se suočavamo pandemijom virusa svi moramo biti svesni koliko je važno da budemo solidarni, da delimo dobro i pomažemo u nevolji. Želim vam da ovaj praznik provedete u zdravlju i veri da će nam svako dobro koje činimo biti uzvraćeno“, naveo je Popović.

GI SDP: Praznik da doprinese širenju tolerancije i razumevanja

Građanska inicijativa SDP čestitala je svim građanima muslimanske veroispovesti Kurban Bajram.

„U želji da ovaj praznik svima donese zdravlje, radost i porodičnu sreću, a istovremeno doprinese širenju tolerancije, razumevanja i uzajamnog poštovanja kao osnovne vrednosti društva u kojem živimo“, ističe se u čestitki.

 Ostale vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
  • 13.05.2022
U Leposaviću proslavljena gradska slava
U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
  • 12.05.2022