Vesti
Religija

Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik
Ilustracija (Foto Anadolija)

Praznik Kurban bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca.

Proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće.

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

Zbog pandemije koronavirusa vernicima neće biti omogućen odlazak u džamije.

Zvaničnici na Kosovu čestitali su praznik. 

Rakić: Neka praznik podseti na vrednosti dobrote i humanosti

Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić, svim vernicima Islamske zajednice uputio je čestitku.

“Neka nas današnji praznik podseti na neprolazne vrednosti dobrote i humanosti i podstakne na razumevanje, solidarnost, toleranciju i poštovanje. Uz najiskrenije želje za dobro zdravlje, sreću i blagostanje vama i vašim porodicama čestitam blagosloven Kurban - bajram i da ga uvek slavite u miru, radosti i slozi”, navodi se u čestitki Rakića.

Jevtić: Opšte dobro i činjenje dobrih dela neka svima bude cilj

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, čestitao je Kurban-bajram vernicima islamske veroispovesti i predsedniku Islamske zajednice Kosova, Naimu Ternavi sa željom da praznične dane provedu u krugu svojih najmilijih, ispunjeni radošću, mirom i duhovnim blagostanjem.

„Neka Kurban-bajram sve dodatno podstakne na međusobnu solidarnost, uvažavanje, razumevanje različitosti i suživot. Opšte dobro i činjenje dobrih dela neka svima bude cilj kojim ćemo težiti kako bi udruženim snagama gradili bolju budućnost za sve", ističe se u čestitki Jevtića.

Popović: Da budemo solidarni i da pomažemo u nevolji

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je građanima islamske veroispovesti Kurban bajram i poželeo da im praznik donese ličnu sreću, zadovoljstvo i dobrobit.

„Neka i ovaj Bajram bude srećan, blagosloven i pun uzajamnog zbližavanja i poštovanja. Danas kada se suočavamo pandemijom virusa svi moramo biti svesni koliko je važno da budemo solidarni, da delimo dobro i pomažemo u nevolji. Želim vam da ovaj praznik provedete u zdravlju i veri da će nam svako dobro koje činimo biti uzvraćeno“, naveo je Popović.

GI SDP: Praznik da doprinese širenju tolerancije i razumevanja

Građanska inicijativa SDP čestitala je svim građanima muslimanske veroispovesti Kurban Bajram.

„U želji da ovaj praznik svima donese zdravlje, radost i porodičnu sreću, a istovremeno doprinese širenju tolerancije, razumevanja i uzajamnog poštovanja kao osnovne vrednosti društva u kojem živimo“, ističe se u čestitki.

 Ostale vesti

Lepina: Obeležen praznik Svetog Pantelejmona

"Ljubav božija se izliva jednako na sve, a od nas samih zavisi kako ćemo je prepoznati, koliko ćemo je usvojiti u našem životu i koliko ćemo uspeti da je podelimo sa drugima", poručio je u besedi sveštenik Srđan Stanković na obeležavanju hramove Slave Svetog Pantelejmona u Lepini.

  • 09.08.2020
Danas je Sveta Petka
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu.
  • 08.08.2020
Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči
Svečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca obeležen je praznik ove svetiteljke. Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka presvete Bogorodice.
  • 07.08.2020
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni.
  • 04.08.2020
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020