Vesti
Religija

Danas je Kurban bajram

Islamski vernici slave Kurban bajram ili Dan žrtve, jedan od dva najveća praznika u islamu koji se proslavlja četiri dana.
Danas je Kurban bajram
Džamija (Foto Anadolija)

Kurban bajram se obeležava trećeg dana Hadža – godišnjeg muslimanskog hodočašća, pa se naziva i Hadžijski, jer se u to vreme muslimani hodočasnici nalaze u Meki, kada obavljaju petu muslimansku dužnost – hadž. Smatra se da je hadžija Alahov gost kome se pruža prilika da mu se oproste svi gresi. Nakon molitve u Meki, hodočasnici odlaze do planine Arafat gde se veruje da je Muhamed poslednji put propovedao.

Prema običaju, vernici širom sveta prinose žrtvu (kurban), u vidu ovce, koze, krave ili kamile, što simboliše spremnost proroka Ibrahima da žrtvuje svog sina Ismaila, u ime Boga. Kako predanje kaže, Ibrahimu je u snu bilo naređeno da Bogu žrtvuje svog sina Ismaila. Predanje se završava tako što Bog zamenjuje Ismaila žrtvenom životinjom.

Ovaj veliki praznik obeležava se 2 meseca i 10 dana nakon Ramazanskog bajrama i njegova proslava traje četiri dana i dočekuje se u kućama. Glavne aktivnosti islamskih vernika u danima Bajrama su svečano klanjanje Bajram ramaza prvog jutra i priprema kurbana, odnosno žrtve, obično ovna. Meso kurbana se deli siromašnima, rodbini i prijateljima. Čestita se rečenicom „Bajram šerif mubarek olsun“ što u prevodu znači „neka bude čestit i blagosloven Bajram“.

Čestitke

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je muslimanskim vernicima današnji praznik. "Braći muslimanima čestitam veliki islamski praznik Кurban bajram, kojim proslavljaju žrtvu praoca Avraama (Ibrahima) koji je zarad ljubavi i odanosti Bogu bio spreman i na najveću i najtežu žrtvu. I hrišćani i muslimani, kao Avraamovi naslednici, pozvani su da čine Avraamova dela, odnosno da kroz ličnu žrtvu svoju ljubav učine delatnom, a da u tom duhu današnji veliki praznik bude podsticaj da se naši bratski odnosi ukrepe delima ljubavi, životom u slozi i saradnji, radi zajedničke radosti svih ljudi dobre volje", stoji u čestititki srpskog patrijarha.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić čestitala je islamskim vernicima Кurban Bajram uz želju da praznik provedu u miru, zdravlju i porodičnoj sreći.

"U ime opštine Gračanica i u svoje lično ime svim islamskim vernicima čestitam praznik Кurban-Bajram. Želim vam da praznik provedete u zdravlju, miru i porodičnoj sreći. Opština Gračanica nastaviće i ubuduće da neguje međunacionalne i međuverske odnose kako bi svim zajednicama obezbedili bolje uslove života. Zajednički moramo raditi na na očuvanju mira, razumevanja, solidarnosti i međusobnog pomaganja. Čuvajmo svoju tradiciju i običaje, a poštujmo tuđe. Želim vam da ovaj praznik provedete u veri da će nam svako dobro koje činimo biti uzvraćeno“,navela je predsednica opštine Gračanica.

U ime Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Kurban bajram je čestitao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Ovaj veliki praznik podseća nas uvek i iznova na vanvremenske vrednosti čovekoljublja, uzajamnog uvažavanja i zajedničkog života. To je praznik koji ukazuje na večno u odnosu na prolazno i materijalno, kako bi se približili uzvišenim duhovnim vrednostima i bližnjima. Neka zato dani praznika doprinesu učvršćivanju i oplemenjivanju porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza i neka nas sve zajedno usmere na ličnu i društvenu odgovornost za dobro pojedinca i društva u celini.Vreme u kome živimo prepuno je izazova i iskušenja, a upravo u izazovima se pronalazi smisao zajedništva i dodatni podsticaj da zajedno istrajemo u izgradnji bolje i lepše budućnosti za sve naše građane.Sa željom da radost praznika podelite sa svojom porodicom, komšijama i svim ljudima dobre volje, još jednom vam čestitam Кurban-bajram", navodi se u Petkovićevoj čestitki.

Čestitke povodom Bajrama uputili su kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti, američki ambasador Džefri Hovenijer, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

 

 

 Ostale vesti

Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022
SPC u dijalogu o normalizaciji: Opcije uključivanja, modeli, eventualne teme...
Kao organizacija kojoj građani najviše veruju i na koju gledaju kao na najlegitimnijeg predstavnika, Srpska pravoslavna crkva, odnosno Eparhija rakško-pizrenska bi eventualnim učešćem u delu pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine doprinela da taj sporazum bude lakše prihvaćen u srpskoj zajednici, zaključuje se u istraživanju "Nova jabuka razdora: SPC u dijalogu o normalizaciji" Nove društvene inicijative (NSI).
  • 28.07.2022
Dečanski monasi se zahvalili KFOR-u
U KFOR-ovom kampu kod Peći juče je održana ceremonija promene komande regionalne jedinice Zapad ove misije kojoj su prisustvovali i monasi iz manastira Visoki Dečani, a dečanski iguman ugostio je istog dana admirala Valtera Cepelinija, odlazećeg pukovnika Javarona i njegovog naslednika Marotija.
  • 27.07.2022