Danas je Đurđevdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog Georgija jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sveti Georgije (Foto Kim)

Ovaj praznik se obeležava u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba.

Đurđevdan se u narodu smatra za granicu između zime i leta, praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve. Đurđevdan je praznik koji se odnosi na narodne običaje, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić svim žiteljima Gore i svim Gorancima čestitao je Đurđevdan - Dan opštine Gora i Dan Goranaca

„Gde god da si – za Đurđevdan na Gori da si“ – pozdrav je kojim se vekovima pozdravljaju Goranci širom sveta i obavezuju sebe na čuvanje korena, porekla i svoje posebnosti. A svoju posebnost i identitet Goranci nikada nisu zasnivali na sukobima i promovisanju sile", navodi se u saopštenju.

"Naprotiv, izabrali ste da svoju malu zajednicu promovišete strpljivošću, vrednoćom i radom, osobinama po kojima ste nadaleko poznati. Uz to, uvek ste nepokolebljivo verovali da pod kapom nebeskom ima mesta za sve ljude, bez obzira na veru, jezik, naciju...", dodaje se dalje u čestitki.

U saopštenju se navodi i da je njihova privrženost državi Srbiji neretko surovo kažnjavana, a da su 1999. godine to platili i životima, paljenjem i pljačkanjem imovine, gubljenjem posla..."to su verovatno najteži dani u vašoj istoriji. Tu žrtvu Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti".

Prirodna bogatstva i posebne lepote goranskog kraja, ali pre svega rad i marljivost Goranaca svakako su garancije razvoja Gore i stvaranja uslova za bolji i prosperitniji život njenih građana.

Direktor Kancelarije za KiM poručuje goranskoj zajednici i da će im Vlada Republike Srbije pomoći "da odlučno i odgovorno zaštiti vaš nacionalni identitet i da vam obezbedi sigurnost i pravo da i na političkom nivou odlučujute o svojoj sudbini".

Ostale vesti

 • Crkva Svetog Nikole u Novom Brdu sedište mitropolije

  Crkva Svetog Nikole u Novom Brdu sedište mitropolije

  Ostatke pravoslavne Crkve Svetog Nikole u Novom Brdu prištinske vlasti  pokušavaju da pretvore u katoličku bogomolju, što nema nikakve veze sa istorijskom stvarnošču. Istoričari kažu da za ove navode ne postoji nikakvo naučno utemeljenje i istorijski dokazi.

 • Danas su Svete Trojice

  Danas su Svete Trojice

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

 • Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene

  Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene

  Danas je u crkvi Svetog Spasa u Prizrenu povodom slave ovog hrama služena praznična Liturgija, potom je izveden kulturno umetnički program kojim je završena manifestacija “Spasovdanski dani”.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane