Vesti
Religija

Danas je Đurđevdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog Georgija jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru.
Danas je Đurđevdan
Sveti Georgije (Foto Kim)

Ovaj praznik se obeležava u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba.

Đurđevdan se u narodu smatra za granicu između zime i leta, praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve. Đurđevdan je praznik koji se odnosi na narodne običaje, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić svim žiteljima Gore i svim Gorancima čestitao je Đurđevdan - Dan opštine Gora i Dan Goranaca

„Gde god da si – za Đurđevdan na Gori da si“ – pozdrav je kojim se vekovima pozdravljaju Goranci širom sveta i obavezuju sebe na čuvanje korena, porekla i svoje posebnosti. A svoju posebnost i identitet Goranci nikada nisu zasnivali na sukobima i promovisanju sile", navodi se u saopštenju.

"Naprotiv, izabrali ste da svoju malu zajednicu promovišete strpljivošću, vrednoćom i radom, osobinama po kojima ste nadaleko poznati. Uz to, uvek ste nepokolebljivo verovali da pod kapom nebeskom ima mesta za sve ljude, bez obzira na veru, jezik, naciju...", dodaje se dalje u čestitki.

U saopštenju se navodi i da je njihova privrženost državi Srbiji neretko surovo kažnjavana, a da su 1999. godine to platili i životima, paljenjem i pljačkanjem imovine, gubljenjem posla..."to su verovatno najteži dani u vašoj istoriji. Tu žrtvu Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti".

Prirodna bogatstva i posebne lepote goranskog kraja, ali pre svega rad i marljivost Goranaca svakako su garancije razvoja Gore i stvaranja uslova za bolji i prosperitniji život njenih građana.

Direktor Kancelarije za KiM poručuje goranskoj zajednici i da će im Vlada Republike Srbije pomoći "da odlučno i odgovorno zaštiti vaš nacionalni identitet i da vam obezbedi sigurnost i pravo da i na političkom nivou odlučujute o svojoj sudbini".Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022