Vesti
Religija

Danas je Đurđevdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog Georgija jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru.
Danas je Đurđevdan
Sveti Georgije (Foto Kim)

Ovaj praznik se obeležava u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba.

Đurđevdan se u narodu smatra za granicu između zime i leta, praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve. Đurđevdan je praznik koji se odnosi na narodne običaje, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić svim žiteljima Gore i svim Gorancima čestitao je Đurđevdan - Dan opštine Gora i Dan Goranaca

„Gde god da si – za Đurđevdan na Gori da si“ – pozdrav je kojim se vekovima pozdravljaju Goranci širom sveta i obavezuju sebe na čuvanje korena, porekla i svoje posebnosti. A svoju posebnost i identitet Goranci nikada nisu zasnivali na sukobima i promovisanju sile", navodi se u saopštenju.

"Naprotiv, izabrali ste da svoju malu zajednicu promovišete strpljivošću, vrednoćom i radom, osobinama po kojima ste nadaleko poznati. Uz to, uvek ste nepokolebljivo verovali da pod kapom nebeskom ima mesta za sve ljude, bez obzira na veru, jezik, naciju...", dodaje se dalje u čestitki.

U saopštenju se navodi i da je njihova privrženost državi Srbiji neretko surovo kažnjavana, a da su 1999. godine to platili i životima, paljenjem i pljačkanjem imovine, gubljenjem posla..."to su verovatno najteži dani u vašoj istoriji. Tu žrtvu Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti".

Prirodna bogatstva i posebne lepote goranskog kraja, ali pre svega rad i marljivost Goranaca svakako su garancije razvoja Gore i stvaranja uslova za bolji i prosperitniji život njenih građana.

Direktor Kancelarije za KiM poručuje goranskoj zajednici i da će im Vlada Republike Srbije pomoći "da odlučno i odgovorno zaštiti vaš nacionalni identitet i da vam obezbedi sigurnost i pravo da i na političkom nivou odlučujute o svojoj sudbini".Ostale vesti

Đurđevdan u Prizrenu
U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.
  • 06.05.2021
Đurđevdan, praznik radosti i proleća
Đurđevdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na Kosovu slave pravoslavni Srbi, Romi i Goranci. Iako praznuju na isti dan, 6. maja, običaji su različiti.
  • 06.05.2021
Danas je Đurđevdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Običaj je da se pletu venčići od lekovitih trava koji se onda bacaju u tekuću vodu. Pored pravoslavnih Srba, ovaj praznik proslavljaju i Goranci i Romi.
  • 06.05.2021
Drugi dan Vaskrsa ili Svetli ponedeljak
Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas drugi dan Uskrsa, u narodu nazvan Svetli ponedeljak. Sutra je Vaskršnji utorak.
  • 03.05.2021
Štrpce: Koncert crkvenog hora povodom Uskrsa

Povodom najradosnijeg praznika, pored liturgije u crkvi Sv. Nikole, crkveni hor "Cara Dušana" izveo je mini koncert za prisutne vernike.

  • 02.05.2021
Petković na Vaskrs u Babinom Mostu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković proveo je Vaksršnje jutro u Babinom Mostu, gde je deci iz ovog sela u crkvenoj porti darivao vaskršnja jaja.
  • 02.05.2021