Vesti
Religija

Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Sveti Aranđel (Foto Telegraf)

Aranđelovdan je hramovna slava Svetih Arhangela kod Prizrena. Umirovljeni vladika Atanasije je tokom liturgije u besedi poručio.

"Ovo je praznik neba i zemlje, praznik nebeske i zemaljske crkve, jer je Gospod Hristos sastavio jednu crkvu od anđela i ljudi, svi smo jedna porodica. Arhangel Mihailo je temelj crkve, glava crkve, on je ustvari prvi član crkve kako kaže Jevanđelje i Sveto pismo. On je prvi vernik kaže Jovan u Otkrovenju.. Danas je  jedinstveni praznik neba i zemlje, Bog nas je udostojio srodstva sa anđelima", kazao je vladika Atanasije.

Vladika Atanasije u svojoj besedi ističe da svaki čovek na dan krštenja dobije svog anđela, čuvara duše i tela.

Sveti Arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.Ostale vesti

Patrijarh Porfirije sa Kosova
"Od novog patrijarha srpskog, istinski očekujemo, i verujemo da će se na svakom mestu i u svakom trenutku boriti za svetinje, za kulturu, život i državne interese Srba na Kosovu i Metohiji i da će ih neodstupno štititi svojim duhom, svojom ljubavlju i svojim velikim znanjem“, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević govoreći o njegovoj svetosti, novoizabranom patrijarhu Porfiriju.
  • 19.02.2021
Patrijarh srpski Porfirije ustoličen
Njegova svetost gospodin Porfirije, kog je juče Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, ustoličen je u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.
  • 19.02.2021
Ustoličenje patrijarha sutra
Ustoličenje novoizabranog patrijarha Porfirija obaviće se sutra, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 18.02.2021
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021
Sabor SPC danas bira patrijarha
Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati.
  • 18.02.2021
Sretenje, prvi susret Boga i čoveka, ali i zime i leta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sretenje Gospodnje, jedan od najsvečanijih praznika, koji predstavlja prvi susret novorođenog Isusa Hrista sa ljudima.
  • 15.02.2021