Vesti
Religija

Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Sveti Aranđel (Foto Telegraf)

Aranđelovdan je hramovna slava Svetih Arhangela kod Prizrena. Umirovljeni vladika Atanasije je tokom liturgije u besedi poručio.

"Ovo je praznik neba i zemlje, praznik nebeske i zemaljske crkve, jer je Gospod Hristos sastavio jednu crkvu od anđela i ljudi, svi smo jedna porodica. Arhangel Mihailo je temelj crkve, glava crkve, on je ustvari prvi član crkve kako kaže Jevanđelje i Sveto pismo. On je prvi vernik kaže Jovan u Otkrovenju.. Danas je  jedinstveni praznik neba i zemlje, Bog nas je udostojio srodstva sa anđelima", kazao je vladika Atanasije.

Vladika Atanasije u svojoj besedi ističe da svaki čovek na dan krštenja dobije svog anđela, čuvara duše i tela.

Sveti Arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično su započeli post juče.
  • 28.11.2020
Danas je Mratindan, praznik posvećen Svetom Stefanu Dečanskom
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2020
Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, prvi urednik TV Hram, urednik monogarafije od 10 tomova i autor filma o pokojnom patrijarhu Irineju rekao je za RTV Кim da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohijem sa svima svetima danas za trpezom Svetog kralja Stefana Dečanskog.
  • 22.11.2020
Sahranjen Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
  • 22.11.2020
Preminuo vladika Artemije
Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.
  • 21.11.2020
“Stav patrijarha po pitanju KiM bio veoma jasan”
Patrijarh Irinej je ostavio dubok trag, ali je ostavio jedan važan pečat kada je pre dve godine u Gračanici rekao `nema nikakve podele Kosova i Metohije`, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević. Episkop raško-prizrenski Teodosije ističe da je "stav patrijarha Irineja po pitanju Kosova i Metohije bio veoma jasan".
  • 20.11.2020