Vesti
Religija

Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Sveti Aranđel (Foto Telegraf)

Aranđelovdan je hramovna slava Svetih Arhangela kod Prizrena. Umirovljeni vladika Atanasije je tokom liturgije u besedi poručio.

"Ovo je praznik neba i zemlje, praznik nebeske i zemaljske crkve, jer je Gospod Hristos sastavio jednu crkvu od anđela i ljudi, svi smo jedna porodica. Arhangel Mihailo je temelj crkve, glava crkve, on je ustvari prvi član crkve kako kaže Jevanđelje i Sveto pismo. On je prvi vernik kaže Jovan u Otkrovenju.. Danas je  jedinstveni praznik neba i zemlje, Bog nas je udostojio srodstva sa anđelima", kazao je vladika Atanasije.

Vladika Atanasije u svojoj besedi ističe da svaki čovek na dan krštenja dobije svog anđela, čuvara duše i tela.

Sveti Arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022