Vesti
Religija

Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana

Danas se u Pasjanu kod Gnjilana, na prvu godišnjicu kanonizacije Svete Bosiljke, okupio veliki broj vernika i gostiju iz cele zemlje. Svetu liturgiju služili su episkopi raško-prizrenski Teodosije, budimljansko-nikšićki Joanikije i kumanovsko-pološki Joakim.
Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana
Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana (Foto Kim)

Prva godišnjica, posvećena devojčici Bosiljki iz Pasjana koja je postradala od lokalnih Albanaca krajem 19. veka jer nije htela da promeni veru, obeležena je nizom prigodnih programa.

U besedi pred velikim brojem okupljenih vernika episkop budimljansko-nikšicki je porucio da je ova devojčica svojom verom, žrtvom, čistim obrazom posvedočila pravoslavnu veru i proslavila svoje i ime svog kraja.

"U tim vremenima bila su velika iskušenja, mozda veća nego što su ova danas i tada su Arnauti želeli da proteraju Srbe sa Kosova i Metohije, otimali zene i devojke da bi potisnuli naš narod. Ali naš narod je ovde ukorenjen vekovima. Naš narod je ovde podigao prekrasne svetinje.’’ rekao je vladika Joanikije.

"Sveta Bosiljka je svojim mučenistvom utvrdila svoj dom i ovo selo i kosovsko Pomoravlje. I zato je Gospod u ovo naše vreme projavio njenu svetost’’, istakao je vladika Joanikije.

Nakon stradanja i ubistva sedamnaestogodišnje devojčice Bosiljke njene mošti su sahranjene u stubu koji se nalazi u crkvi Preobraženja Gospodnjeg, a pre nekoliko dana su izvađene i položene u kivot kod oltara.

Povodom prve godišnjice, u Pasjanu su nastupali glumci, kulturno-umetnička drustva sa Kosova i Metohije i iz Vojvodine, a prisutne je u ime pisaca Rusije i u ime ruskog naroda pozdravio književnik i novinar Sergej Šargunov, koji na Kosovu i Metohiji boravi u sklopu programa Beogradski sajam u gostima u organizaciji ,,Službenog glasnika’’, Sajma knjiga i Doma kulture. ,,Gracanica’’.Ostale vesti

Umirovljeni episkop Atanasije sahranjen u manastiru Tvrdoš
Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg na groblju manastira Tvrdoš.
  • 06.03.2021
Na zadušnice groblje u Prištini obišlo oko desetak Srba
Na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada obišlo je grobove svojih preminulih za zadušnice. Organizovanog dolaska raseljenih nije bilo.
  • 06.03.2021
SPC i vernici obeležavaju Zimske zadušnice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta.
  • 06.03.2021
„Ličnost koja se ne može sagledati“
"Ličnost vladike Atanasija je toliko velika i jaka, da je ne možete sagledati“, naveo je, govoreći o upokojenom episkopu zahumsko-hercegovačkom, pesnik Žarko Milenković sa kojim se slaže i novinar Neđeljko Zejak. „Sveštenstvo, monaštvo, verni narod, posebno od vladike toliko voljena deca Кosova, Metohije i stare Raške uvek će pamtiti blaženopočivšeg Vladiku Atanasija kao našeg istinskog oca“, navodi se u saopštenju vladike Teodosija.
  • 05.03.2021
Sahrana vladike Atanasija u subotu
Penzionisani episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je preminuo od posledica zaraze koronavirusom, biće sahranjen u subotu, 6. marta na groblju manastira Tvrdoš u Trebinju, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 05.03.2021
Upokojio se episkop Atanasije
Umirovljeni episkop Atanasije (Jevtić) upokojio se večeras u trebinjskoj bolnici usled bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2.
  • 04.03.2021