Vesti
Religija

Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana

Danas se u Pasjanu kod Gnjilana, na prvu godišnjicu kanonizacije Svete Bosiljke, okupio veliki broj vernika i gostiju iz cele zemlje. Svetu liturgiju služili su episkopi raško-prizrenski Teodosije, budimljansko-nikšićki Joanikije i kumanovsko-pološki Joakim.
Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana
Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana (Foto Kim)

Prva godišnjica, posvećena devojčici Bosiljki iz Pasjana koja je postradala od lokalnih Albanaca krajem 19. veka jer nije htela da promeni veru, obeležena je nizom prigodnih programa.

U besedi pred velikim brojem okupljenih vernika episkop budimljansko-nikšicki je porucio da je ova devojčica svojom verom, žrtvom, čistim obrazom posvedočila pravoslavnu veru i proslavila svoje i ime svog kraja.

"U tim vremenima bila su velika iskušenja, mozda veća nego što su ova danas i tada su Arnauti želeli da proteraju Srbe sa Kosova i Metohije, otimali zene i devojke da bi potisnuli naš narod. Ali naš narod je ovde ukorenjen vekovima. Naš narod je ovde podigao prekrasne svetinje.’’ rekao je vladika Joanikije.

"Sveta Bosiljka je svojim mučenistvom utvrdila svoj dom i ovo selo i kosovsko Pomoravlje. I zato je Gospod u ovo naše vreme projavio njenu svetost’’, istakao je vladika Joanikije.

Nakon stradanja i ubistva sedamnaestogodišnje devojčice Bosiljke njene mošti su sahranjene u stubu koji se nalazi u crkvi Preobraženja Gospodnjeg, a pre nekoliko dana su izvađene i položene u kivot kod oltara.

Povodom prve godišnjice, u Pasjanu su nastupali glumci, kulturno-umetnička drustva sa Kosova i Metohije i iz Vojvodine, a prisutne je u ime pisaca Rusije i u ime ruskog naroda pozdravio književnik i novinar Sergej Šargunov, koji na Kosovu i Metohiji boravi u sklopu programa Beogradski sajam u gostima u organizaciji ,,Službenog glasnika’’, Sajma knjiga i Doma kulture. ,,Gracanica’’.Ostale vesti

Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020
Tačka Vašingtonskog sporazuma o SPC već postoji u zakonima Kosova
Deo sporazuma koja se odnosi na verske slobode i zaštitu objekata SPC koji su u Vašingtonu nedavno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti je nešto što već postoji u kosovskim zakonima i odlukama Ustavnog suda, potvrđuje za RTV Kim iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić.
  • 08.09.2020