"Da vam badnjak i njegova svetlost budu putokaz u životu"

U porti manastira Gračanica održano tradicionalno loženje i osvećenje badnjaka.

Podeli ovaj članak sa:
 • Loženje badnjaka (Foto Kim)

Više stotina vernika okupilo se u porti manastira Gračanice kako bi prisustvovali tradicionalnom loženju badnjaka.

Sekretar eparhije raško-prizrenske otac Sava Šmigić poželeo je vernicima da im badnjak i njegova svetlost budu putokaz u životu.

„Kada bi dao Bog, da ovu svetlost i toplotu ovoga badnjaka našega srpskoga ponesete svi u svoje domove i da vas ova svetlost i badnjak Hristov, koji obeležava dolazak njegov na ovaj svet, greje u sve dane vašega života i novog leta Gospodnjega“, poručio je otac Sava.

Među okupljenima je bio i gradonačelnik Opštine Gračanica Srđan Popović koj je poručio narodu da Božić provede sa svojom porodicom u miru, zdravlju i veselju.
„Danas nam je više nego ikada potrebno da budemo jedinstveni, da imamo tu bratsku slogu, jer jedino tako možemo da očuvamo ovo što danas imamo na Kosovu i Metohiji i da ostanemo i opstanemo kao narod“, poručio je Popović.

Tradicionalnom paljenju badnjaka prisustvovao je i ambasadar SAD na Kosovu Filip Kosnet koji je bio u pratnji svoje supruge.

„Predivno je biti ovde. Ovde sam sa suprugom i ovo je naš prvi Božić na Kosovu i velika je privilegija što sam ovde ovde večeri, u Gračanici. Želim svima srećan Božić i mirnu 2019. godinu“, kazao je Kosnet.

Meštani centralnog Kosova su poželeli da im ovaj Božić donese mir i slobodu.

„Mir, zdravlje i radost. To je sve što želim. Da ne budemo mnogo agresivni, dosta je bilo nemira, potrebno nam je da mirno živimo, a ima prostora za sve da mirno i lepo živimo“, kazala je Gorica Popović.

„Ovo je velika stvar za naš narod. Može da se živi na ovim prostorima, a da svako svoju veru sprovodi“, rekao je Draga Stević.

„Moja poruka je da dođe do mira i slobode. Da nema terora, da nema nasilja, da bude mir i sloboda, proterani da se vrate“, poželeo je Miodrag Radunović.

Paljenjem badnjaka najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj u hrišćanstvu.

Ostale vesti

 • Vladika Teodosije: Da Gospod podari mirne dane Velikog posta

  Vladika Teodosije: Da Gospod podari mirne dane Velikog posta

  "Svi oni, koji hoće da budućnost svog naroda grade na tragediji drugog, na nepravdi i otmici, prevari i nasilju, već su izabrali put sa onima koji su kroz istoriju na trenutak izgledali kao pobednici, ali im je, kasnije, u trenutku sva sila i moć nestala sa lica zemlje", poručio je u Velikoposnoj poslanici episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • Dan ljubavi i vina

  Dan ljubavi i vina

  Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna, zastitnika vinogradara. Istovremeno, rimokatolička crkva obeležava Dan ljubavi, Svetog Valentina.

 • Gazivode: Plivanje za Časni krst

  Gazivode: Plivanje za Časni krst

  Mileta Pitulić iz Kosovske Mitrovice prvi je doplivao do Časnog krsta na jezeru Gazivode. Po treći je put na Bogojavljenje bio najbrži plivač.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane