Vesti
Religija

"Da Božić dočekamo u miru, radosti, blagostanju"

Pravoslavni vernici sutra proslavljaju Badnji dan, a u nedelju najradosniji hrišćanski praznik Božić. "Radost i mir su prevashodni cilj ovog praznika", kaže sveštenik Darko Marinković.
Darko Marinković (Foto arhiva Kim)

Božić je hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Zato se Božić i naziva najradosnijim hrišćanskim praznikom, objašnjava otac Darko.

Svim pravoslavnim vernicima otac Darko Marinković poručuje da praznik dočekaju u miru, radosti i blagostanju.

"Da pomognemo onima kojima možemo pomoći, da se izmirimo sa svima sa kojima smo u svađi i da svaku proslavu praznika i nedelju počinjemo u crkvi oko tela i krvi Hristove", kaže on.

Proslavljanje Božića dolazi nakon šest nedelja posta koji, podseća sveštenik, podrazumeva činjenje dobrih dela, širenje ljubavi i razumevanja ali i uzdržavanje od mrsne hrane.

Vernici za Božić odlaze u crkvu na jutrenje i liturgiju, gde primaju naforu.

Pozdravljaju se rečima: "Hristos se rodi!" a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Otac Darko za RTV Kim govori i o običajima tokom prazničnog jutra.

"Ujutru prva muška glava koja uđe u kuću ima poseban naziv položajnik, on raspaljuje vatru izgovara želje, molitve ukućanima, porodici i svima kojima se tu nalaze. Na toj vatri peče se Božićni hleb odnosno česnica i tu se obično stavlja metalni novac, zrno pšenice, kukuruza ili jedna iverka od badnjaka. Sve to što se stavlja u Božićni hleb označava berićet i napredak u kući i porodici, radu, učenju", kazao je on.

Porodični ručak tradicionalno je zastupljen u svakom domu. Božićna trpeza treba da bude u skladu sa mogućnostima doma i domaćina, "koliko ko ima tako i sprema", kaže otac Marinković.

"Niko ne treba ko toga da se opterećuje, kako će spremiti i šta će spremiti, nego koliko ima, koliko može da priušti toliko i da spremi. Hleb, so i voda su tri najbitnija elementa za svaku trpezu bez koje trpeza ne može ni da počne ni da se blagoslovi", kaže otac Darko Marinković.Ostale vesti

SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021
Božić po Julijanskom kalendaru - Hristos se rodi!
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. RTV Kim čestita Božić svima koji slave.
  • 07.01.2021
Tradicionalno paljenje badnjaka u manastiru Gračanica
U porti manastira Gračanica, uz prisustvo vernika i sveštenstva, osvećen je i naložen badnjak, čime je počelo obeležavanje Badnje večeri.
  • 06.01.2021
U Kosovskoj Mitrovici zapaljen badnjak
Uoči Božića, a nakon jutarnje liturgije i ove godine je tradicionalno organizovano osvećenje i paljenje badnjaka ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.
  • 06.01.2021