Vesti
Religija

"Da Božić dočekamo u miru, radosti, blagostanju"

Pravoslavni vernici sutra proslavljaju Badnji dan, a u nedelju najradosniji hrišćanski praznik Božić. "Radost i mir su prevashodni cilj ovog praznika", kaže sveštenik Darko Marinković.
Darko Marinković (Foto arhiva Kim)

Božić je hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Zato se Božić i naziva najradosnijim hrišćanskim praznikom, objašnjava otac Darko.

Svim pravoslavnim vernicima otac Darko Marinković poručuje da praznik dočekaju u miru, radosti i blagostanju.

"Da pomognemo onima kojima možemo pomoći, da se izmirimo sa svima sa kojima smo u svađi i da svaku proslavu praznika i nedelju počinjemo u crkvi oko tela i krvi Hristove", kaže on.

Proslavljanje Božića dolazi nakon šest nedelja posta koji, podseća sveštenik, podrazumeva činjenje dobrih dela, širenje ljubavi i razumevanja ali i uzdržavanje od mrsne hrane.

Vernici za Božić odlaze u crkvu na jutrenje i liturgiju, gde primaju naforu.

Pozdravljaju se rečima: "Hristos se rodi!" a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Otac Darko za RTV Kim govori i o običajima tokom prazničnog jutra.

"Ujutru prva muška glava koja uđe u kuću ima poseban naziv položajnik, on raspaljuje vatru izgovara želje, molitve ukućanima, porodici i svima kojima se tu nalaze. Na toj vatri peče se Božićni hleb odnosno česnica i tu se obično stavlja metalni novac, zrno pšenice, kukuruza ili jedna iverka od badnjaka. Sve to što se stavlja u Božićni hleb označava berićet i napredak u kući i porodici, radu, učenju", kazao je on.

Porodični ručak tradicionalno je zastupljen u svakom domu. Božićna trpeza treba da bude u skladu sa mogućnostima doma i domaćina, "koliko ko ima tako i sprema", kaže otac Marinković.

"Niko ne treba ko toga da se opterećuje, kako će spremiti i šta će spremiti, nego koliko ima, koliko može da priušti toliko i da spremi. Hleb, so i voda su tri najbitnija elementa za svaku trpezu bez koje trpeza ne može ni da počne ni da se blagoslovi", kaže otac Darko Marinković.Ostale vesti

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijaraha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.
  • 06.10.2022
Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022