Vesti
Religija

"Crkva bila i ostala oslonac narodu"

Patrijarh srpski Irinej boravi na Kosovu i Metohiji, zajedno sa patrijarhom antiohijskim i svega Istoka Jovanom X i velikodosnojnicima pravoslavne crkve. Nakon Pećke Patrijaršije, posetili su manastir Visoke Dečane.
Patrijarh srpski Irinej u Visokim Dečanima (Foto Kim)

Patrijarh antiohijski i sveg istoka Jovan X svojim domaćinima u Visokim Dečanima darivao je kutiju za mošti svetitelja u intarziji. Prethodno mu je vladika Teodosije uručio krst i knjigu "Zadužbine Kosova i Metohije".

Zahvaljujući se na gostoprimstvu, rekao je da razume položaj SPC jer dolazi ispred mučeničke crkve.

"Imajući u vidu stradanja u Siriji i činjenicu da su pre par godina nestala dva naša episkopa, o kojima se ni danas ništa ne zna, poručujem najmoćnijim državama da želimo mir i da nas ostave na miru", rekao je on, između ostalog, obraćajući se prisutnima u Visokim Dečanima.

Prisutnima se obratio i episkop raško-prizrenski Teodosije.

“Naša crkva bila je i ostala glavni oslonac narodu, a svetinje kao što su Pećka Patrijaršija Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Devič stalno nas podsećaju ko smo bili, šta jesmo i šta treba da ostanemo kako bismo se sačuvali kao narod Božiji“, kazao je on.

Istakao je da su upravo na ovim svetim prostorima naši srednjovekovni vladari zajedno sa arhiepiskopima i patrijarsima podizali pred Bogom naše najslavnije manastire, kao svoje zadužbine i kao znak zaveta koji je verni narod na Kosovu i Metohiji potvrdio i zapečatio mučeničkim stradanjem.

“Gotovo da nema nijednog delića ove svete kosovsko-metohijske zemlje gde se ne mogu naći tragovi našeg istorijskog i duhovnog postojanja, po crkvama, manastarima, grobljima. Zato je posebno ovaj deo Srbije nazvan Metohijom po manastirskim imanjima velikih naših lavri“, kazao je Teodosije.

Episkop Teodosije je dodao da duhovna i monaška tradicija Visokih Dečana nije prekidana od davne 1327. godine kada je i osnovan ovaj manastir.

“Ipak, pored svih teškoća, i pored toga što je nakon rata sa Kosova i Metohije u vremenu takozvanog mira i uprkos prisustvu međunarodnih snaga proterano preko 200.000 pravoslavnih hrišćana i Srba, naš narod i dalje opstaje na svojim vekovnim ognjištima. Štaviše, većina Srba još živi u većinski albanskim sredinama, trudeći se da sačuvaju svoju veru i predanje. Naša crkva bila je i ostala glavni oslonac narodu, a svetinje kao što su Pećka Patrijaršija Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Devič stalno nas podsećaju ko smo bili, šta jesmo i šta treba da ostanemo kako bismo se sačuvali kao narod Božiji“.

Osim kratkog obraćanja vernicima u Pećkoj Patrijaršiji, patrijarh srpski Irinej u Dečanima se nije obraćao prisutnima, niti mnogobrojnim novinarskim ekipama koje su uzalud čekale njegovu izjavu.

On će sa patrijarhom antiohijskim i svega Istoka Jovanom X sutra posetiti manastir Gračanicu, odakle idu u Niš. U njihovoj pratnji su i vladike šumadijski Jovan i bački Irinej.



Ostale vesti

Orahovac: Obeležen praznik Pokrov Presvete Bogorodice
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, danas na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, služena je sveta liturgija u prisustvu vernika iz Orahovca i Velike Hoče. Praznik je obeležen i u manastiru Sokolica.
  • 14.10.2021
Pokrov Presvete Bogorodice
Pravoslavni vernici slave Pokrov Presvete Bogorodice. To je ujedno i hramovna slava manastira Sokolica i Pećke Patrijaršije.
  • 14.10.2021
Danas je Miholjdan
Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vere Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni. Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. 
  • 12.10.2021
Danas je jesenji Krstovdan
U kalendaru Srpske pravoslavne crkve danas se proslavlja jesenji Krstovdan, dan kada je carica Jelena pronašla krst na kojem je razapet Isus Hrist. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2021
Sahranjen iguman manastira Duboki Potok

Na manastirskom groblju u Dubokom Potoku sahranjen je iguman ove svetinje otac Romilo.

  • 21.09.2021
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina. Proslavu Dana opštine sprečila korona
U manastiru Gračanica obeležen je praznik posvećen Maloj Gospojini. Više desetina vernika prisustvovalo je liturgiji koju su služili gračanički sveštenici Svetislav Trajković, Darko Marinković i đakon Bratislav Bogdanović.
  • 21.09.2021