Vesti
Religija

Četvrt veka od smrti Majke Tereze

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti poklonili su se spomeniku Majke Tereze u Prištini povodom 25 godina od njene smrti.
Četvrt veka od smrti Majke Tereze
Majka Tereza sa decom u Kalkuti, Indija (Foto Vikipedija)

Vjosa Osmani je u Prištini navela da je Majka Tereza "primer za celo čovečanstvo".

"Sa ponosom obeležavamo njen rad i primer koji je ostavila iza sebe", kazala je ona.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca je dodao da je Majka Tereza "uvek bila bliska svom narodu".

"Sećamo je se kao primer vere i čovečnosti, njen primer je inspirisao milione ljudi", rekao je on.

Aljbin Kurti je dodao da je Tereza postala "majka celog sveta".

"Moramo slediti njen primer s ljubavlju i žrtvovati se za opšte dobro. Žrtva je vrednost celog albanskog naroda", kazao je premijer Kosova.

Povodom četvrt veka od smrti Majke Tereze, na Kosovu će biti upriličen niz događaja, javlja Ekonomija onlajn.

Predsednica Osmani i premijer Kurti posetiće kuću - muzej Majke Tereze u Prizrenu.

Kosovska (prizrensko - prištinska) biskupija za 11.00 je zakazala svečanu misu povodom praznika Svete Majke Tereze, koji se ove godine poklapa sa 25. godišnjicom njene smrti, šestom godišnjicom njenog posvećenja od strane pape Franje i petom godišnjicom osvećenja katedrale.

Povodom "Dana Majke Tereze", na posebnoj svečanosti u 15.00 časova, u Kabinetu Vjose Osmani biće upriličena ceremonija odlikovanja istaknutih ličnosti medaljom za humanost "Majka Tereza".

Podsetimo, Majka Tereza je rođena kao Agnesa Gondža Bojadži (alb. Agnesë Gonxhe Bojaxhiu; Skoplje, 26. avgust 1910 - Кalkuta, 5. septembar 1997). Bila je časna sestra, a rođena je u Skoplju u katoličkoj albanskoj porodici. Osnovala je red Misionarke milosrđa i dobila Nobelovu nagradu za mir 1979. za svoj humanitarni rad. Majka Tereza je vodila centre za siromašne, bolesne, siročiće i umiruće Кalkute u Indiji. Papa Franja je kanonizovao 4. septembra 2016. godine.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022