Vesti
Religija

Čestitke povodom Vaskrsa

Povodom Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika čestitke svim velikodostojnicima, sveštenstvu i građanima, koji Vaskrs praznuju po Julijanskom kalendaru, uputili su:
Čestitke povodom Vaskrsa
Ilustracija (Foto mojkontakt.org)

Hodžić: Neka Vaskrs donese više razumevanja i sloge

Ministarka za administraciju lokalne samouprave Adrijana Hodžić, čestitala je Vaskrs u ime ministarstva i u svoje lično ime svim velikodostojnicima, sveštenstvu i građanima koji Vaskrs proslavljaju po Julijanskom kalendaru.

„U vremenu velikih izazova neka nas ovaj najveći hrišćanski praznik podseća na važnost mira, tolerancije i međusobnog uvažavanja. Želim vam da praznik provedete u duhu ovih vrednosti, sa svojim najbližima, u zdravlju, miru i duhovnom blagostanju. Neka Vaskrs, kao simbol pobede života i nade, ulije novu snagu u suočavanju sa svim izazovima i poteškoćama i donese više razumevanja i sloge” istakla je Hodžić u čestitki.

Petrović: Želim srećne blage dane, mir u duši, ljubav u srcu

Najradosniji hrišćanski praznik verskim velikodostojnicima, sveštenstvu i svim hrišćanima pravoslavne veroispovesti, čestitao je i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović.

„U ime stranke i u svoje lično ime želim srećne blage dane, mir u duši, ljubav u srcu i radost lepih i dobrih susreta u okruženju.Neka večna radost u ovim danima u kojima oživljavamo najlepše običaje u našim porodicama – običaje praštanja i darivanja, bude prožeta ljudskim i hrišćanskim vrednostima - zalaganjem za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog. Iskrenim zajedništvom poštujmo i čuvajmo jedni druge jer jedino istinskom bliskošću možemo ostvariti razumevanje i slogu koji su neophodni za bolju budućnost za sve nas”.

"Želim da vas ovaj blagi dan, zahvaljujući vaskrsnuću Isusa Hrista, prenese u obnovljeni, bolji i mirniji život i pozdravljam tradicionalnim pravoslavnim pozdravom "Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese!", dodaje se u čestitki.

JevtićNeka radost Uskrsa, bude nadahnuće za jačanje međusobnog razumevanja 

Potpredsednik Vlade Кosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, čestitao je patrijarhu Irineju, vladiki Teodosiju, sveštenstvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti najveći hrišćanski praznik Uskrs.

” Neka radost Uskrsa, bude nadahnuće za jačanje međusobnog razumevanja, širenja plemenitosti i stvaranje sigurnije budućnosti za svakog pojedinca.Neka praznik nade i vere u bolju budućnost, bude podsticaj da istrajemo na Hristovom putu pobede ljubavi nad mržnjom. Mir, ljubav i tolerancija neka nam budu osnovna načela kojima ćemo se voditi u stvaranju bolje budućnosti za sve“.

"Želim da vaskršnje praznike provedete u dobrom raspoloženju i sa svojim najdražima. Moje misli su i sa raseljenima, a moja želja je da naredni praznik provedu na svojim ognjištima. Neka naša snaga bude u našoj slozi i razumevanju. Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!”, naveo je Jevtić u čestitki.

Živić: Želim da nam najradosniji hrisćanski praznik donese mir, radost, ljubav i blagostanje

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić, svim vernicima koji Vaskrs slave po Julijanskom kalendaru upućuje srdačne čestitke.

"Želim da nam najradosniji hrisćanski praznik, Hristovo vasrksenje, donese mir, radost, ljubav i blagostanje. Neka nam ovaj praznik bude podsticaj da još odlučnije čuvamo istinske vrednosti našeg naroda i da sačuvamo tradiciju", stoji u čestitki.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022