Vesti
Religija

Čestitke povodom Vaskrsa

Povodom Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika čestitke svim velikodostojnicima, sveštenstvu i građanima, koji Vaskrs praznuju po Julijanskom kalendaru, uputili su:
Čestitke povodom Vaskrsa
Ilustracija (Foto mojkontakt.org)

Hodžić: Neka Vaskrs donese više razumevanja i sloge

Ministarka za administraciju lokalne samouprave Adrijana Hodžić, čestitala je Vaskrs u ime ministarstva i u svoje lično ime svim velikodostojnicima, sveštenstvu i građanima koji Vaskrs proslavljaju po Julijanskom kalendaru.

„U vremenu velikih izazova neka nas ovaj najveći hrišćanski praznik podseća na važnost mira, tolerancije i međusobnog uvažavanja. Želim vam da praznik provedete u duhu ovih vrednosti, sa svojim najbližima, u zdravlju, miru i duhovnom blagostanju. Neka Vaskrs, kao simbol pobede života i nade, ulije novu snagu u suočavanju sa svim izazovima i poteškoćama i donese više razumevanja i sloge” istakla je Hodžić u čestitki.

Petrović: Želim srećne blage dane, mir u duši, ljubav u srcu

Najradosniji hrišćanski praznik verskim velikodostojnicima, sveštenstvu i svim hrišćanima pravoslavne veroispovesti, čestitao je i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović.

„U ime stranke i u svoje lično ime želim srećne blage dane, mir u duši, ljubav u srcu i radost lepih i dobrih susreta u okruženju.Neka večna radost u ovim danima u kojima oživljavamo najlepše običaje u našim porodicama – običaje praštanja i darivanja, bude prožeta ljudskim i hrišćanskim vrednostima - zalaganjem za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog. Iskrenim zajedništvom poštujmo i čuvajmo jedni druge jer jedino istinskom bliskošću možemo ostvariti razumevanje i slogu koji su neophodni za bolju budućnost za sve nas”.

"Želim da vas ovaj blagi dan, zahvaljujući vaskrsnuću Isusa Hrista, prenese u obnovljeni, bolji i mirniji život i pozdravljam tradicionalnim pravoslavnim pozdravom "Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese!", dodaje se u čestitki.

JevtićNeka radost Uskrsa, bude nadahnuće za jačanje međusobnog razumevanja 

Potpredsednik Vlade Кosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, čestitao je patrijarhu Irineju, vladiki Teodosiju, sveštenstvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti najveći hrišćanski praznik Uskrs.

” Neka radost Uskrsa, bude nadahnuće za jačanje međusobnog razumevanja, širenja plemenitosti i stvaranje sigurnije budućnosti za svakog pojedinca.Neka praznik nade i vere u bolju budućnost, bude podsticaj da istrajemo na Hristovom putu pobede ljubavi nad mržnjom. Mir, ljubav i tolerancija neka nam budu osnovna načela kojima ćemo se voditi u stvaranju bolje budućnosti za sve“.

"Želim da vaskršnje praznike provedete u dobrom raspoloženju i sa svojim najdražima. Moje misli su i sa raseljenima, a moja želja je da naredni praznik provedu na svojim ognjištima. Neka naša snaga bude u našoj slozi i razumevanju. Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!”, naveo je Jevtić u čestitki.

Živić: Želim da nam najradosniji hrisćanski praznik donese mir, radost, ljubav i blagostanje

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić, svim vernicima koji Vaskrs slave po Julijanskom kalendaru upućuje srdačne čestitke.

"Želim da nam najradosniji hrisćanski praznik, Hristovo vasrksenje, donese mir, radost, ljubav i blagostanje. Neka nam ovaj praznik bude podsticaj da još odlučnije čuvamo istinske vrednosti našeg naroda i da sačuvamo tradiciju", stoji u čestitki.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020