Vesti
Religija

Čestitke povodom Vaskrsa

Povodom Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika čestitke svim velikodostojnicima, sveštenstvu i građanima, koji Vaskrs praznuju po Julijanskom kalendaru, uputili su:
Čestitke povodom Vaskrsa
Ilustracija (Foto mojkontakt.org)

Hodžić: Neka Vaskrs donese više razumevanja i sloge

Ministarka za administraciju lokalne samouprave Adrijana Hodžić, čestitala je Vaskrs u ime ministarstva i u svoje lično ime svim velikodostojnicima, sveštenstvu i građanima koji Vaskrs proslavljaju po Julijanskom kalendaru.

„U vremenu velikih izazova neka nas ovaj najveći hrišćanski praznik podseća na važnost mira, tolerancije i međusobnog uvažavanja. Želim vam da praznik provedete u duhu ovih vrednosti, sa svojim najbližima, u zdravlju, miru i duhovnom blagostanju. Neka Vaskrs, kao simbol pobede života i nade, ulije novu snagu u suočavanju sa svim izazovima i poteškoćama i donese više razumevanja i sloge” istakla je Hodžić u čestitki.

Petrović: Želim srećne blage dane, mir u duši, ljubav u srcu

Najradosniji hrišćanski praznik verskim velikodostojnicima, sveštenstvu i svim hrišćanima pravoslavne veroispovesti, čestitao je i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović.

„U ime stranke i u svoje lično ime želim srećne blage dane, mir u duši, ljubav u srcu i radost lepih i dobrih susreta u okruženju.Neka večna radost u ovim danima u kojima oživljavamo najlepše običaje u našim porodicama – običaje praštanja i darivanja, bude prožeta ljudskim i hrišćanskim vrednostima - zalaganjem za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog. Iskrenim zajedništvom poštujmo i čuvajmo jedni druge jer jedino istinskom bliskošću možemo ostvariti razumevanje i slogu koji su neophodni za bolju budućnost za sve nas”.

"Želim da vas ovaj blagi dan, zahvaljujući vaskrsnuću Isusa Hrista, prenese u obnovljeni, bolji i mirniji život i pozdravljam tradicionalnim pravoslavnim pozdravom "Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese!", dodaje se u čestitki.

JevtićNeka radost Uskrsa, bude nadahnuće za jačanje međusobnog razumevanja 

Potpredsednik Vlade Кosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, čestitao je patrijarhu Irineju, vladiki Teodosiju, sveštenstvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti najveći hrišćanski praznik Uskrs.

” Neka radost Uskrsa, bude nadahnuće za jačanje međusobnog razumevanja, širenja plemenitosti i stvaranje sigurnije budućnosti za svakog pojedinca.Neka praznik nade i vere u bolju budućnost, bude podsticaj da istrajemo na Hristovom putu pobede ljubavi nad mržnjom. Mir, ljubav i tolerancija neka nam budu osnovna načela kojima ćemo se voditi u stvaranju bolje budućnosti za sve“.

"Želim da vaskršnje praznike provedete u dobrom raspoloženju i sa svojim najdražima. Moje misli su i sa raseljenima, a moja želja je da naredni praznik provedu na svojim ognjištima. Neka naša snaga bude u našoj slozi i razumevanju. Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!”, naveo je Jevtić u čestitki.

Živić: Želim da nam najradosniji hrisćanski praznik donese mir, radost, ljubav i blagostanje

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić, svim vernicima koji Vaskrs slave po Julijanskom kalendaru upućuje srdačne čestitke.

"Želim da nam najradosniji hrisćanski praznik, Hristovo vasrksenje, donese mir, radost, ljubav i blagostanje. Neka nam ovaj praznik bude podsticaj da još odlučnije čuvamo istinske vrednosti našeg naroda i da sačuvamo tradiciju", stoji u čestitki.Ostale vesti

Danas je Mratindan, praznik posvećen Svetom Stefanu Dečanskom
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2020
Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, prvi urednik TV Hram, urednik monogarafije od 10 tomova i autor filma o pokojnom patrijarhu Irineju rekao je za RTV Кim da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohijem sa svima svetima danas za trpezom Svetog kralja Stefana Dečanskog.
  • 22.11.2020
Sahranjen Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
  • 22.11.2020
Preminuo vladika Artemije
Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.
  • 21.11.2020
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
  • 21.11.2020
“Stav patrijarha po pitanju KiM bio veoma jasan”
Patrijarh Irinej je ostavio dubok trag, ali je ostavio jedan važan pečat kada je pre dve godine u Gračanici rekao `nema nikakve podele Kosova i Metohije`, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević. Episkop raško-prizrenski Teodosije ističe da je "stav patrijarha Irineja po pitanju Kosova i Metohije bio veoma jasan".
  • 20.11.2020