Vesti
Religija

Čestitke povodom Vaskrsa

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, čestitke svim vernicima koji u nedelju praznuju po Julijanskom kalendaru, uputili su predstavnici lokalnih samouprava i drugi zvaničnici.
Čestitke povodom Vaskrsa
Ilustracija (Foto mojkontakt.org)

Jevtić: Da Vaskrs bude izvor nade i putokaz u budućnost

Uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić poručio je da Vaskrs, kao simbol univerzalnih vrednosti, svima bude izvor nade i putokaz u budućnost ispunjenu tolerancijom i razumevanjem.

“Teška vremena u kojima dočekujemo Vaskrs ne smeju u nama pokolebati veru i nadu u bolje sutra. Zato neka u svima nama dobro pobedi zlo, neka nada pobedi strah, a ljubav mržnju. Da raspeti čovek današnjice vaskrsne i da život pobedi”, navodi se u čestitki.

Hodžić: Da dočekate praznik u dobrom zdravlju, ispunjeni radošću i blagostanjem

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, glavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, uputila je čestitku sveštenstvu i svim pravoslavnim vernicima koji ovaj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

“Svima koji slave vaskrsenje Hristovo želim sve najboljei da ovaj najveći hrišćanski praznik dočekate i obeležite u svojim domovima, u dobrom zdravlju, ispunjeni radošću i blagostanjem, uz najradosniji pozdrav: Hristos vaskrse”, navela je Hodžić u čestitki.

Hodžić je istakla da u ovom izazovnom vremenu kada se ceo svet suočava sa opasnom epidemijom, potrebno je imati još više snage, jedinstva i solidarnosti, jer je upravo značaj ovog praznika da ljudima da hrabrost i nadu u bolje sutra.

GI "SDP": Da Vaskrs dočekate u svojim domovima u veri i ljubavi

GI "SDP" sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim pravoslavim vernicima čestita predstojeći praznik Vaskrs.

"Da ga ove godine provedu u krugu svoje porodice, u svojim domovima sa željom da sva iskušenja i izazove prevaziđu u nadi, veri i ljubavi. Moramo se prilagoditi situaciji u kojoj smo se zatekli i osnažiti u nama neprolazne vrednosti mira, poštovanja kako bi smo složno i posvećeno radili za dobrobit našeg naroda", navodi se se u čestitki.

Popović: Ostanite kod svojih kuća

Tradicionalnim hrišćanskim pozdravom Hristos vaskrse-Vaistinu vaskrse, predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, čestita najradosniji hrišćanski praznik svim pravoslavnim vernicima kao i sveštenstvu i monaštvu Eparhije raško-prizrenske.

“Želim da radost praznika uđe u sve vaše domove i donese vam lični mir, zdravlje i svaku sreću. Neka nam Bog pomogne da ovaj Vaskrs i svaki sledeći praznik slavimo u zdravlju, slozi, miru i toleranciji. Pokažimo da je porodični mir i sloga ostala osnova i trajno bogatsvo našeg naroda i zato vas pozivam da ovaj Vaskrs proslavite u svom užem porodičnom okruženju uz molitvu da iz ove borbe sa kojom se bori ceo svet izađemo jači, složniji i mudriji i kao i do sada prevaziđemo sva iskušenja sa kojim se vekovima susrećemo. Danas više kao nikada preko potrebno je da pokažemo ljubav, toleranciju i solidarnost. Ostanite kod svojih kuća“, ističe se u čestitki.

Đurić: Vaskrs je izvorno nadahnuće

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je najveći hrišćanski praznik Vaskrs Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Irineju, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, sveštenstvu, pravoslavnim vernicima, a posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji,

Đurić napominuje da nam Hristovo Vaskrsenje nepogrešivo osvetljava stazu međusobne ljubavi, tolerancije i poštovanja, kao jedini put koji imamo.

“Ove godine praznične dane dočekujemo suočeni sa iskušenjima kroz koje prolazi vascelo čovečanstvo, sa pandemijom novog virusa. Zato nas danas Hristovo Vaskrsenje, snažnije nego minulih godina, u svom jedinstvenom značenju, podseća na vrednosti i principe pravde, solidarnosti i humanosti, pre svega prema ubogima i bolesnima, ne gubeći nadu u bolje i srećnije sutra. Jer, Vaskrs je za nas izvorno nadahnuće, staza na kojoj posle stradanja uvek dolazi radost novog života”, navodi Đurić u čestitki.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično su započeli post juče.
  • 28.11.2020
Danas je Mratindan, praznik posvećen Svetom Stefanu Dečanskom
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2020
Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, prvi urednik TV Hram, urednik monogarafije od 10 tomova i autor filma o pokojnom patrijarhu Irineju rekao je za RTV Кim da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohijem sa svima svetima danas za trpezom Svetog kralja Stefana Dečanskog.
  • 22.11.2020
Sahranjen Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
  • 22.11.2020
Preminuo vladika Artemije
Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.
  • 21.11.2020
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
  • 21.11.2020