Vesti
Religija

Čaglavica: Zapaljen badnjak, meštani čestitaju

U novoizgrađenoj crkvi posvećenoj Svetom Stefanu Despotu Lazareviću u Čaglavici održano je osvećenje i loženje badnjaka.
Čaglavica: Zapaljen badnjak, meštani čestitaju
Paljenje badnjaka u Čaglavici (Foto Kim)

Uprkos lošim vremenskim uslovima, četrdesetak vernika prisustvalo je loženju badnjaka. Badnjak je osveštao prištinski paroh Saša Mitrović i podsetio da je Božić praznik mira, ljubavi i blagostanja.

“Božić je naradosniji hrišćanski praznik. Želim da čestitam svim pravoslavnim hrišćanima. Mir Božiji Hristos se rodi“, kazao je Mitrović.

U novoizgrađenoj crkvi posvećenoj Svetom Stefanu Despotu Lazareviću ovo je druga godina kako se loži badnjak.

“Vidite i samo da crkva nije završena. Nadam se da ćemo naredne godine praznik proslaviti u boljem ambijentu“, kazao je predstavnik sela Nebojša Marković.

Meštani Čaglavice poželeli su dobro zdravlje, sreću, blagostanje i da naredni Božić dočekaju u što većem broju.

Paljenjem badnjaka najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj u hrišćanstvu.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022