Vesti
Religija

Čaglavica: Zapaljen badnjak, meštani čestitaju

U novoizgrađenoj crkvi posvećenoj Svetom Stefanu Despotu Lazareviću u Čaglavici održano je osvećenje i loženje badnjaka.
Čaglavica: Zapaljen badnjak, meštani čestitaju
Paljenje badnjaka u Čaglavici (Foto Kim)

Uprkos lošim vremenskim uslovima, četrdesetak vernika prisustvalo je loženju badnjaka. Badnjak je osveštao prištinski paroh Saša Mitrović i podsetio da je Božić praznik mira, ljubavi i blagostanja.

“Božić je naradosniji hrišćanski praznik. Želim da čestitam svim pravoslavnim hrišćanima. Mir Božiji Hristos se rodi“, kazao je Mitrović.

U novoizgrađenoj crkvi posvećenoj Svetom Stefanu Despotu Lazareviću ovo je druga godina kako se loži badnjak.

“Vidite i samo da crkva nije završena. Nadam se da ćemo naredne godine praznik proslaviti u boljem ambijentu“, kazao je predstavnik sela Nebojša Marković.

Meštani Čaglavice poželeli su dobro zdravlje, sreću, blagostanje i da naredni Božić dočekaju u što većem broju.

Paljenjem badnjaka najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj u hrišćanstvu.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020