Brnjača: Obeležena Tomina nedelja

Liturgijom i litijom oko crkve Sv. Nedelje u selu Brnjača kod Orahovca danas je obeležena Tomina nedelja, koja se ove godine poklopila sa praznikom posvećenim svetom apostolu i jevenđalisti Marku.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vernici ispred crkve Sv. Nedelje (Foto Olivera Radić)

Iako je 1999. godine selo Brnjača ostalo bez Srba, meštani Orahovca i Velike Hoče se na Tominu nedelju okupljaju u crk Sv. Nedelje kako bi proslavili ovaj praznik.

Liturgiju je služio orahovački paroh Velja Stojković, a veliki broj dece se danas i pričestio.

Otac Velja je u besedi okupljenim vernicima čestitao praznik izrazivši radost što je crkva danas puna vernika iako u selu nema Srba.

"Radost je da smo se okupili oko ove naše udaljene svetinje, koju su nama naši preci ostavili, a koju je Bog sačuvao u najgore vreme, da mi danas možemo opet da se okupimo i slavimo ovu divnu svetiteljku velikomučenicu Nedelju, Svetog Tomu, jevanđelistu Marka i gospoda Boga u ovome hramu. Danas se sećamo i molimo za sve nas i za naše najmilije, ali i za našu braću pravoslavne Srbe koja su živeli ovde u neposrednoj blizini ove svetinje, a koje su sila, muka i sve poteškoće koje su ih snašle naterale na odu sa svojih ognjišta, pragova".

Posle svete liturgije obavljena je i litija oko crkve, a na čelu litije su išla deca sa ikonama i barjacima.

Po tradiciji deca su se kucala vaskršnjim jajima u porti, a potom su svi svratili u konak na kafu i posluženje koje za svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice vernici tradicionalno donose od svojih kuća.

Bilo je i pesme, stare narodne uz harmoniku mladog harmonikaša iz Orahovca Miloša Radića.

Crkva Svete Nedelje se nalazi kraj puta koji iz Orahovca vodi ka Prizrenu i Đakovici i postojala je još u 14. veku. Pominje se u Arhangelovskoj povelji cara Dušana 1348. god. ali je nekoliko puta kroz vekove stradala.

Na zapadnoj fasadi crkve bila su uzidana dva reljefa u kamenu sa predstavama Blagovesti i Svetog Đorđa kako ubija aždaju. Reljefi potiču iz 16. veka i čuvaju se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Poslednje stradanje je crkva pretrpela u Drugom svetskom ratu, a obnovljena je i osvećena 1975. godine na Tominu nedelju. Od tada se taj dan u ovome kraju slavio kao sabor do 1999. godine. Narod je dolazio iz orahovačkog kraja, ali i iz drugih krajeva.

Od 1999. - 2003. godine crkva je bila pod zaštitom nemačkog Kfora. Konak koji je zapaljen u martovskom pogromu 2004. godine, je dobrim delom obnovljen.

Ostale vesti

 • Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

  Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

  Obeležavanje ktitorske slave u manastiru Devič započelo je arhijerejskom liturgijom koju je služio Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva, javlja Radio Mitrovica Sever.

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane