Vesti
Religija

Božićni post, priprema za doček Bogomladenca

Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Ilustracija (Foto Nova.rs)

S obzirom da su ulje i vino dopušteni svim danima izuzev srede, petka i poslednje sedmice, a riba vikendom i na praznike, Božićni post spada u manje zahtevne postove. Iako postoje opšta pravila posta, ona ne moraju za sve biti ista, pa je opšta preporuka crkve da se o načinu i strogosti posta, savetujete sa svojim duhovnikom.

Kako uči Sveti Vladika Nikolaj Velimirović, post se pre svega sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Ovaj post je fiksno određen i traje od 28. novembra do 7. januara, kada SPC i vernici slave Božić.Ostale vesti

Savindan u Kosovskoj Mitrovici

Sečenjem kolača školska slava Sveti Sava obeležena je u mitrovičkim školama. “Najlepše srpsko dete i primer za svu decu jeste Rastko Nemanjić, Sveti Sava”, kazao je protojerej Đorđe Stefanović, čestitajući slavu.

  • 27.01.2022
U manastiru Gračanica obeležen Savindan
U manastiru Gračanica je svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača obeležen Savindan, praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i zaštitniku prosvetnih ustanova.
  • 27.01.2022
Danas je Jovanjdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2022
Bogojavljenje u selu Banje kod Srbice
U selu Banje u opštini Srbica okupilo se oko stotinak vernika kako bi proslavili praznik Bogojavljenje.
  • 19.01.2022
Mileta Pitulić i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta
Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta na gazivodskom jezeru.
  • 19.01.2022
Bogojavljenje u Gračanici: Osveštana vodica i liturgija pred velikim brojem vernika

U manastiru Gračanica je povodom Bogojavljenja pred velikim brojem vernika održana praznična liturgija i osveštana voda. Liturgiju je služio gračanički paroh Sveta Trajković.

  • 19.01.2022