Vesti
Religija

Božićna liturgija u manastiru Gračanica

U manastiru Gračanica u toku je sveta arhijerejska liturgija povodim obeležavanja pravoslavnog Božića.

Božićna liturgija u manastiru Gračanica
Božična liturgija u Gračanici (Foto Kim)

Pred više stotina vernika iz Gračanice i okoline liturgiju služi episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom eparhije. Vladika Teodosije je u toku službe pročitao božićnu poslanicu srpskog patrijahrha Porfirija, u kojoj se između ostalog ukazuje na stanje ljudskih prava kao i bezbednosti kosovskih Srba.

Liturgiji prisustvuje i predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer i šef misije OEBS-a Majkl Devenport.

Nakon službe vernici su se pričestili. U razgovoru za Kim su uglavnom poželeli mir i blastanje kako za svoje tako i ostale srpske porodice na Kosovu. Kažu da ih je jučerašnje ranjavanje dvojice dečaka iz okoline Štrpca mnogo uznemirilo i da ovaj praznik protiče u zabrinutosti izbog tog napada. 

Vladika je nakon toga ugostio prisutne ambasadore Hovenijera i Devenporta.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023
Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

  • 06.03.2023
Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save

Litija za Kosovo i Metohiju krenula je danas ispred Patrijaršije i nastavila do Hrama Svetog Save.

  • 05.03.2023
Povodom nedelje pravoslavlja vladika Ilarion služio u Pećkoj patrijaršiji
Povodom nedelje pravoslavlja, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, vladika Ilarion služio je svetu liturgiju u manastiru Pećka Patrijaršija. Vladiki su sasluživali monasi manastira Visoki Dečani i sestrinstvo Pećke patrijaršije u prisustvu vernika iz Goraždevca, Osojana i ostalih povratničkih sredina u Metohiji.
  • 05.03.2023
Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da Crkva zajedno sa vernim narodom odlično zna posebnu važnost kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca otadžbine.
  • 03.03.2023