Vesti
Religija

Božić u Janjevu: Svečano zbog praznika, ali tužno zbog odlaska mladih

Vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić. Svečano je danas bilo u crkvi Svetog Nikole u Janjevu gde je služena Božićna misa.
Božić u Janjevu: Svečano zbog praznika, ali tužno zbog odlaska mladih
Proslava Božića u crkvi Sv. Nikole u Janjevu (Foto Kim)

Crkva Svetog Nikole u Janjevu okićena jelkama, borovim grančicama i svetlucavim ukrasima, dočekala je na Božić stotinak vernika, uglavnom Hrvata i Albanaca. Svečanu Božićnu misu služio je župnik Don Matej Palić. 

Na najradosniji hrišćanski praznik Don Mate poručuje da je upravo radost najdragocenija i da „kroz strpljenje, poniznost i siromaštvo, shvatimo da je sve na svetu prolazno“.

„Obično se kaže da je Isus knez mira, ali nekako tog mira u svetu nema. Ja želim zaista da svako ljudsko srce spozna umesto komercijalizma i vanjskog slavlja Božića, da se ta radost useli u svako ljudsko srce, da se naučimo više praštati, ljubiti, deliti radost sa drugima, umesto tog nereda, mržnje i rata“, poručio je janjevački župnik.

I današnju priliku je iskoristio da ukaže na odlazak mladih iz ovog nekada trgovačkog kraja. 

“Teško ih je zadržati i omogućiti im ono što im je potrebno, a to je sigurnost života i zaposlenje. Mi to još uvek nismo kadri da uradimo, to nam ne omogućavaju ni kosovska, a ni hrvatska Vlada, da ostanemo i opstanemo”.

Uprkos konstantnom odlasku, uglavnom u matičnu Hrvatsku, za Božić se Janjevci vraćaju u svoje domove da sa rodbinom proslave praznik. Obučeni u najnovija odela, radosni meštani Janjeva se okupljaju u dvorištu crkve.

“Ovo je najveći praznik, rođenje Isusa. Puno je radosti u mojoj kući”, kazao je Silvester Antić.

„Danas slavimo rođenje Isusa Hrista, danas ima svega i svačega. Za Božić se pipremamo mesec dana, svakog jutra ustajemo u 5 i 15, jer je u 6 sati misa. Ljudi koji su ostali ovde sa radošću dočekuju svake godine rođenje Isusa Hrista“, kazao je Nikola Brkić.

Preostali meštani Janjeva žale što ih je sve manje.

„Sa druge strane je tužno što sedam vekova postoji jedno ovakvo mesto, a mladi i stari odlaze. Ostalo je samo pet odsto Hrvata, što je najveća tuga. Uslovi života su teški, nezaposlenost, nemamo nikakvu perspektivu za budućnost, kosovska Vlada treba da nam pomogne da ovo što je malo ostalo opstane, a i da se desi povratak, da se Hrvati vrate“, dodao je Brkić koji se sa porodicom u Janjevo Vratio 2005. godine.

„Svima želim mir, zdravlje, raspoloženje i sreću. Ja sam 1992. godine otišao iz Janjeva, dolazim par puta godišnje i vidim da je sve teže i gore, iz dana u dan. Za mene žalim što sam otišao odavde, ali decu što sam odveo ne. Neka Bog sudi ko je kriv, takva je bila situacija, moja generacija, a i pre mene nije mogla da pohađa školu. Sedmoro dece imam i svi su školu i fakultet završili“, kazao je Đerđe Cerivatić koji danas živi u Zagrebu.

Janjevo, nekada bogato trgovačko selo brojalo je preko 4.000 ljudi, sada u njemu živi tek 170, uglavnom starijih meštana. 

 

 Ostale vesti

Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini
Episkop raško-prizrenski Teodosije je u Sunčanoj dolini kod Zvečana osveštao temelj za izgradnju crkve posvećene Stefanu Dečanskom.
  • 09.06.2020