Vesti
Religija

Božić u Janjevu: Svečano zbog praznika, ali tužno zbog odlaska mladih

Vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić. Svečano je danas bilo u crkvi Svetog Nikole u Janjevu gde je služena Božićna misa.
Božić u Janjevu: Svečano zbog praznika, ali tužno zbog odlaska mladih
Proslava Božića u crkvi Sv. Nikole u Janjevu (Foto Kim)

Crkva Svetog Nikole u Janjevu okićena jelkama, borovim grančicama i svetlucavim ukrasima, dočekala je na Božić stotinak vernika, uglavnom Hrvata i Albanaca. Svečanu Božićnu misu služio je župnik Don Matej Palić. 

Na najradosniji hrišćanski praznik Don Mate poručuje da je upravo radost najdragocenija i da „kroz strpljenje, poniznost i siromaštvo, shvatimo da je sve na svetu prolazno“.

„Obično se kaže da je Isus knez mira, ali nekako tog mira u svetu nema. Ja želim zaista da svako ljudsko srce spozna umesto komercijalizma i vanjskog slavlja Božića, da se ta radost useli u svako ljudsko srce, da se naučimo više praštati, ljubiti, deliti radost sa drugima, umesto tog nereda, mržnje i rata“, poručio je janjevački župnik.

I današnju priliku je iskoristio da ukaže na odlazak mladih iz ovog nekada trgovačkog kraja. 

“Teško ih je zadržati i omogućiti im ono što im je potrebno, a to je sigurnost života i zaposlenje. Mi to još uvek nismo kadri da uradimo, to nam ne omogućavaju ni kosovska, a ni hrvatska Vlada, da ostanemo i opstanemo”.

Uprkos konstantnom odlasku, uglavnom u matičnu Hrvatsku, za Božić se Janjevci vraćaju u svoje domove da sa rodbinom proslave praznik. Obučeni u najnovija odela, radosni meštani Janjeva se okupljaju u dvorištu crkve.

“Ovo je najveći praznik, rođenje Isusa. Puno je radosti u mojoj kući”, kazao je Silvester Antić.

„Danas slavimo rođenje Isusa Hrista, danas ima svega i svačega. Za Božić se pipremamo mesec dana, svakog jutra ustajemo u 5 i 15, jer je u 6 sati misa. Ljudi koji su ostali ovde sa radošću dočekuju svake godine rođenje Isusa Hrista“, kazao je Nikola Brkić.

Preostali meštani Janjeva žale što ih je sve manje.

„Sa druge strane je tužno što sedam vekova postoji jedno ovakvo mesto, a mladi i stari odlaze. Ostalo je samo pet odsto Hrvata, što je najveća tuga. Uslovi života su teški, nezaposlenost, nemamo nikakvu perspektivu za budućnost, kosovska Vlada treba da nam pomogne da ovo što je malo ostalo opstane, a i da se desi povratak, da se Hrvati vrate“, dodao je Brkić koji se sa porodicom u Janjevo Vratio 2005. godine.

„Svima želim mir, zdravlje, raspoloženje i sreću. Ja sam 1992. godine otišao iz Janjeva, dolazim par puta godišnje i vidim da je sve teže i gore, iz dana u dan. Za mene žalim što sam otišao odavde, ali decu što sam odveo ne. Neka Bog sudi ko je kriv, takva je bila situacija, moja generacija, a i pre mene nije mogla da pohađa školu. Sedmoro dece imam i svi su školu i fakultet završili“, kazao je Đerđe Cerivatić koji danas živi u Zagrebu.

Janjevo, nekada bogato trgovačko selo brojalo je preko 4.000 ljudi, sada u njemu živi tek 170, uglavnom starijih meštana. 

 

 Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020