Božić u Gračanici: U radosti dočekujemo praznik

Božićna liturgija povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića okupila je brojne vernike sa centralnog Kosova. Liturgiju u Manastiru Gračanica služio je episkop raško-prizrenski Teodosije. „U radosti dočekujemo praznik Božića“, kazao je vladika.

Podeli ovaj članak sa:
  • Božić u Gračanici (Foto Kim)
  • Liturgija u Manastiru Gračanica (Foto Kim)

Svečanu liturgiju povodom Hristovog rođenja zajedno sa vladikom Teodosijem služili su sveštenici eparhije raško prizrenske. Crkva, okićena Badnjakom, ukrasima i slamom, bila je puna vernika. Na liturgiji se pričestio veliki broj vernika i dece.

Episkop raško prizrenski pročitao je poslanicu sprkog partijarha Irijena, koji poručuju da je Kosovo i Metohija srpski Jerusalim.

Današnji praznik rođenje našega Gospoda Isusa Hrista svima nam donosi radost, kazao je vladika Teodosije nakon svečane liturgije.

„U radosti i mi danas dočekujemo praznik Božića, u hramovima u domovima, u porodicama. I mi na Kosovu i Metohiji radujemo se Božiću, da nam Bogomladenac Hristos daruje sile i snage da opstanemo na njegovom putu , vaskrslom putu, putu koji vodi u život večni“.

Vladika poručuje vernicima da je potrebno „da sačuvamo sve ono što smo primili od naših predaka koji su sačuvali i svoje ime i svoju veru i ovu svetu zemlju koja je od Boga data“.

„ I mi danas u vremenu u kome živimo treba da odgovorimo na sva pitanja i na sva iskušenja, ne svojim silama, svojim znanjem i svojom veštinom kako to mnogi misle, nego upravo silom božijom jer samo ljubavlju božijom možemo pobedi mržnju i samo ako se useli Hristov mir u srce naše onda taj mir možemo širiti i među ostalima“, kazao je vladika Teodosije.

Božićna liturgija u Manastiru Gračanica protekla je u svečanoj atmosferi, vernici su međusobno čestitali praznik rečima: Mir Božji, Hristos se rodi!

Sretena Lekić iz Čaglavice kaže da je Božić praznik radosti jer se tada okuplja njena porodica.

„Veselimo se, unosimo Badnjak i slamu, od hrane spremimo najbolje. Ove godine je još svečanije jer očekujemo prinovu. To nam je najradosnije. Ucrkvu dolazimo obavezno na ovaj praznik a posle očekujemo i prve položajnike“, kaže Sretena.

„Ovo je najveći praznik u rangu Sprske pravoslavne crkve i svaka srpska porodica u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i u celom svetu ga proslavlja veoma radosno. Ovoga nema svakog dana i sve porodice imaju bogate trpeze. Ali najbitnije je da imamo mir i poštovanje“, kaže Ljubomir Maksimović.

Tokom liturgije u manastirskom dvorištu bili su prisutni pripadnici Kosovske policije i Kfora.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane