Vesti
Religija

Božić u Gračanici: U radosti dočekujemo praznik

Božićna liturgija povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića okupila je brojne vernike sa centralnog Kosova. Liturgiju u Manastiru Gračanica služio je episkop raško-prizrenski Teodosije. „U radosti dočekujemo praznik Božića“, kazao je vladika.
Božić u Gračanici: U radosti dočekujemo praznik
Božić u Gračanici (Foto Kim)

Svečanu liturgiju povodom Hristovog rođenja zajedno sa vladikom Teodosijem služili su sveštenici eparhije raško prizrenske. Crkva, okićena Badnjakom, ukrasima i slamom, bila je puna vernika. Na liturgiji se pričestio veliki broj vernika i dece.

Episkop raško prizrenski pročitao je poslanicu sprkog partijarha Irijena, koji poručuju da je Kosovo i Metohija srpski Jerusalim.

Današnji praznik rođenje našega Gospoda Isusa Hrista svima nam donosi radost, kazao je vladika Teodosije nakon svečane liturgije.

„U radosti i mi danas dočekujemo praznik Božića, u hramovima u domovima, u porodicama. I mi na Kosovu i Metohiji radujemo se Božiću, da nam Bogomladenac Hristos daruje sile i snage da opstanemo na njegovom putu , vaskrslom putu, putu koji vodi u život večni“.

Vladika poručuje vernicima da je potrebno „da sačuvamo sve ono što smo primili od naših predaka koji su sačuvali i svoje ime i svoju veru i ovu svetu zemlju koja je od Boga data“.

„ I mi danas u vremenu u kome živimo treba da odgovorimo na sva pitanja i na sva iskušenja, ne svojim silama, svojim znanjem i svojom veštinom kako to mnogi misle, nego upravo silom božijom jer samo ljubavlju božijom možemo pobedi mržnju i samo ako se useli Hristov mir u srce naše onda taj mir možemo širiti i među ostalima“, kazao je vladika Teodosije.

Božićna liturgija u Manastiru Gračanica protekla je u svečanoj atmosferi, vernici su međusobno čestitali praznik rečima: Mir Božji, Hristos se rodi!

Sretena Lekić iz Čaglavice kaže da je Božić praznik radosti jer se tada okuplja njena porodica.

„Veselimo se, unosimo Badnjak i slamu, od hrane spremimo najbolje. Ove godine je još svečanije jer očekujemo prinovu. To nam je najradosnije. Ucrkvu dolazimo obavezno na ovaj praznik a posle očekujemo i prve položajnike“, kaže Sretena.

„Ovo je najveći praznik u rangu Sprske pravoslavne crkve i svaka srpska porodica u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i u celom svetu ga proslavlja veoma radosno. Ovoga nema svakog dana i sve porodice imaju bogate trpeze. Ali najbitnije je da imamo mir i poštovanje“, kaže Ljubomir Maksimović.

Tokom liturgije u manastirskom dvorištu bili su prisutni pripadnici Kosovske policije i Kfora.

 Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021