Vesti
Religija

Božić u Gračanici: U radosti dočekujemo praznik

Božićna liturgija povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića okupila je brojne vernike sa centralnog Kosova. Liturgiju u Manastiru Gračanica služio je episkop raško-prizrenski Teodosije. „U radosti dočekujemo praznik Božića“, kazao je vladika.
Božić u Gračanici: U radosti dočekujemo praznik
Božić u Gračanici (Foto Kim)

Svečanu liturgiju povodom Hristovog rođenja zajedno sa vladikom Teodosijem služili su sveštenici eparhije raško prizrenske. Crkva, okićena Badnjakom, ukrasima i slamom, bila je puna vernika. Na liturgiji se pričestio veliki broj vernika i dece.

Episkop raško prizrenski pročitao je poslanicu sprkog partijarha Irijena, koji poručuju da je Kosovo i Metohija srpski Jerusalim.

Današnji praznik rođenje našega Gospoda Isusa Hrista svima nam donosi radost, kazao je vladika Teodosije nakon svečane liturgije.

„U radosti i mi danas dočekujemo praznik Božića, u hramovima u domovima, u porodicama. I mi na Kosovu i Metohiji radujemo se Božiću, da nam Bogomladenac Hristos daruje sile i snage da opstanemo na njegovom putu , vaskrslom putu, putu koji vodi u život večni“.

Vladika poručuje vernicima da je potrebno „da sačuvamo sve ono što smo primili od naših predaka koji su sačuvali i svoje ime i svoju veru i ovu svetu zemlju koja je od Boga data“.

„ I mi danas u vremenu u kome živimo treba da odgovorimo na sva pitanja i na sva iskušenja, ne svojim silama, svojim znanjem i svojom veštinom kako to mnogi misle, nego upravo silom božijom jer samo ljubavlju božijom možemo pobedi mržnju i samo ako se useli Hristov mir u srce naše onda taj mir možemo širiti i među ostalima“, kazao je vladika Teodosije.

Božićna liturgija u Manastiru Gračanica protekla je u svečanoj atmosferi, vernici su međusobno čestitali praznik rečima: Mir Božji, Hristos se rodi!

Sretena Lekić iz Čaglavice kaže da je Božić praznik radosti jer se tada okuplja njena porodica.

„Veselimo se, unosimo Badnjak i slamu, od hrane spremimo najbolje. Ove godine je još svečanije jer očekujemo prinovu. To nam je najradosnije. Ucrkvu dolazimo obavezno na ovaj praznik a posle očekujemo i prve položajnike“, kaže Sretena.

„Ovo je najveći praznik u rangu Sprske pravoslavne crkve i svaka srpska porodica u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i u celom svetu ga proslavlja veoma radosno. Ovoga nema svakog dana i sve porodice imaju bogate trpeze. Ali najbitnije je da imamo mir i poštovanje“, kaže Ljubomir Maksimović.

Tokom liturgije u manastirskom dvorištu bili su prisutni pripadnici Kosovske policije i Kfora.

 Ostale vesti

SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020
Sveti Trifun i Dan zaljubljenih
Sveti Trifun, praznik pravoslavnih vernika, i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.
  • 14.02.2020