Vesti
Religija

Božić u Gračanici: Srbima na Kosovu najpotrebniji mir

Vernici sa centralnog Kosova najradosniji hrišćanski praznik dočekali su uz liturgiju u svojoj svetinji, manastiru Gračanica. Tokom liturgije pročitana je i poslanica patrijarha Irineja u kojoj je poručeno da „pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu“.
Božić u Gračanici: Srbima na Kosovu najpotrebniji mir
Pričest u manastiru Gračanica (Foto Kim)

Svečanu liturgiju povodom Hristovog rođenja zajedno sa vladikom Teodosijem služili su sveštenici eparhije raško-prizrenske.

Tokom službe sekretar Eparhije raško-prizrenske otac Sava Šmigić pročitao je Božićnu poslanicu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja u kojoj poručuje da „pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu“.

„U našem ovogodišnjem božićnom obraćanju, upućenom našoj vernoj svetosavskoj deci, podsećamo da ne smemo zaboraviti našu Staru Srbiju (Kosovo i Metohiju). Prema toj svetinji treba da se ophodimo kao prema sprskoj zavetnoj misli, reči i nasleđu, neodvojivim od našeg narodnog bića. Jer, upravo su o tome svojom krvlju svedočili horovi srpskih mučenika i novomučenika svih vekova. Danas na Božić najsvečanije pomenimo kosovske jasenovačke, donjogradinske, i mučenike sa svih ostalih stratišta“.

Manastir, okićen badnjakom, ukrasima i slamom, bio je pun vernika koji su se posle četrdesetodnevnog posta pričestili. Poželeli su da im ovaj Božić donese ono što je i najpotrebnije, zdravlje, sreću i mir.

„Preostalim Srbima na Kosovu pre svega želim zdravlje i mir, jer nam ovde, a i u svetu nedostaje. Da živimo srećno, jer na ovoj zemaljskoj kugli ima mesta za sve nas“, rekla je Dragana Arsić.

„Poželeo bih za Božić svima mir, uspeh, zdravlja, sreće, slobodu, koliko je to realno danas reći i da li će se u budućnosti ostvariti to je teško i složeno pitanje“, smatra Miodrag Radovanović.

„Za sve nas hrišćane Božić predstavlja najradosniji dan, rođenje Gospoda Isusa Hrista. Poželeo bih puno zdravlja svim porodicama i mir, danas je Srbima na Kosovu i Metohiji najpotrebniji mir, nadam se da će radost Božića tome doprineti, da mi Srbi konačno stanemo na svoje noge, množimo se, koliko je to moguće, i opstanemo na ovim prostorima“, kazao je Slaviša Arsić iz Livađa.

„Dobro zdravlje, mir, i napredak“, poželela je Radmila Filipović iz Gračanice.

„Za mene ovaj san predstavlja rođenje Hristovo, poželeo bih da sve krene ka boljem i poštovanje jednih prema drugima“, rekao je Filip Trajković.

Svečanoj liturgiji u Manastiru Gračanica po prvi put je prisustvovao ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot, koji je kazao da je za njega ovaj dan poseban.

„Kao prvo svima bih hteo da čestitam Božić, i da se zahvalim ocu Teodosiju koji je dozvolio da danas budem ovde. Ovo je jedno specijalno jutro i specijalan dan takođe koji je veoma važan za mene, ovo je moj prvi Božić na Kosovu“, kazao je Abot.

Prema drevnom verovanju i običaju, Božić se smatra najradosnijim hrišćanskim praznikom. Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi položajnik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik. Na ovaj praznik pravoslavni vernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi“, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi“.

 

 



Ostale vesti

Obeležen Petrovdan u manastiru Banjska
Svetom liturgijom i pričešćem vernika posle tronedeljnog posta, u manastiru Banjska kod Zvečana, obeležen je Petrovdan, praznik Svetih apostola Petra i Pavla.
  • 12.07.2020
Prizrenska duhovna letnja škola na internetu
U ponedeljak 13. jula počinje Prizrenska duhovna letnja škola. Zbog epidemiološke situacije, umesto u Prizrenu i drugim sredinama, predavanja će se ove godine održati "na daljinu", odnosno putem interneta.
  • 10.07.2020
Vladika Grigorije: Isključiti nasilje, policija i demonstranti da se zagrle
Episkop diseldorfski i nemački Grigorije, komentarišući proteste, kaže da treba isključiti nasilje, da policija i demonstranti treba da prvaziđu jaz, da se zagrle i zamolio ih, da pre nego što upotrebe pendreke i kamenice, prethodno razmisle da su tamo možda njihovi susedi, rođaci, drugovi dece... Navodi da su opet na protestima i levi i desni, i oni koji brane ljudska prava i oni koji govore "Kosovo je srce Srbije", što znači da to nisu neprijatelji zemlje, kako se kaže, već ljudi koji čuvaju ustavni poredak naše države, kao i policajci.
  • 09.07.2020
Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020