Vesti
Religija

Božić u Gračanici: Mir, ljubav i uvažavanje

Povodom Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika, vladika raško-prizrenski Teodosije je u manastiru Gračanica sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije raško-prizrenske služio prazničnu liturgiju. 
Božić u Gračanici: Mir, ljubav i uvažavanje
Manastir Gračanica (Foto Kim)

Čestitajući praznik vernom narodu, vladika Teodosije je rekao da ovaj dan dočekujemo svečano i radosno.

"Ono što nam je najpotrebnije, to je ono što su anđeli poručili u momentu Hristovog rođenja. Potreban nam je mir, dobra volja, ljubav, uvažavanje i međusobno poštovanje svih koji živimo na ovim prostorima i trudićemo se da se te reči anđela pretoče u naš život. Danas smo svi radosni, a naročito deca koja su ispunila juče, na Badnji dan, i danas, na Božić, crkvu u Gračanici, u Mitrovici i svuda po Kosovu i Metohiji. Da nas Gospod oradosti i da nam podari izobilja, kako plodova zemaljskih, tako i duhovnih darova, kako bi mogli slaviti njega i veličati njegovo sveto ime", rekao je vladika Tedosije u obraćanju medijima.

On je dodao da prisustvo direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića potvrđuje da je briga Republike Srbije za Kosovo i Metohiju uvek prisutna. 

Čestitku povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika građanima je uputio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je kazao da će se truditi da pomognu srpski narod na Kosovu u ovoj godini mnogo više.

"Tajna rođenja Isusa Hrista predstavlja i sav smisao našeg života, a upravo da se borimo za život u slobodi jeste naša osnovna misija ovde na Kosovu i Metohiji. Da bi kao narod opstali moramo da gradimo mir, budemo složni i da budemo jedinstveni. Svaki naš čovek na Kosovu i Metohiji predstavlja samu zenicu oka države Srbije i mi ćemo se, kao i do sada, truditi da pomognemo naš narod ovde", naveo je on.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić građanima je poželela da Božić dočekaju u miru sa svojim porodicama i prijateljma.

"Želim vam da svetlost badnjaka i dan Hristovog rođenja u vaše domove unese radost i sreću. Mir Božiji, Hristos se rodi", rekla je Šubarićeva.

Meštani Gračanice koji su prisustvovali prazničnoj liturgiji za Božić su poželeli mir, zdravlje i sreću.

"Mir, ljubav, blagostanje, da ostanemo na svojim ognjištima, pre svega, a onda i sve ostalo", kazao je Stefan Popović.

"Svim pravoslavnim vernicima koji slave Božić želim sve najlepše, zdravlje, mir i slobodu, nikako rat i da budemo danas srećni sa svojim porodicama. Trpeza je bogata, sa ićem i pićem", rekao je Ljubomir Maksimović.

"Moje želje su, kao što sama poruka kaže, mir Božiji i neka bude mira i ljubavi", navela je Snežana Milenković.

"Božić ću proslaviti sa ljudima koje volim, to je moja porodica i moji prijatelj. Moje želje za Božić su da prođe pandemija i da svi budemo srećni, živi i zdravi", istakao je Dušan Borisavljević.

Prazničnoj liturgiji u manastiru Gračanica prisustvovali su i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dejan Pavićević, predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić, predsednik PO grada Priština Novak Živić i drugi.Ostale vesti

Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022
Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

  • 19.05.2022
Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022