Vesti
Religija

Božić u Gračanici: Mir, ljubav i uvažavanje

Povodom Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika, vladika raško-prizrenski Teodosije je u manastiru Gračanica sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije raško-prizrenske služio prazničnu liturgiju. 
Božić u Gračanici: Mir, ljubav i uvažavanje
Manastir Gračanica (Foto Kim)

Čestitajući praznik vernom narodu, vladika Teodosije je rekao da ovaj dan dočekujemo svečano i radosno.

"Ono što nam je najpotrebnije, to je ono što su anđeli poručili u momentu Hristovog rođenja. Potreban nam je mir, dobra volja, ljubav, uvažavanje i međusobno poštovanje svih koji živimo na ovim prostorima i trudićemo se da se te reči anđela pretoče u naš život. Danas smo svi radosni, a naročito deca koja su ispunila juče, na Badnji dan, i danas, na Božić, crkvu u Gračanici, u Mitrovici i svuda po Kosovu i Metohiji. Da nas Gospod oradosti i da nam podari izobilja, kako plodova zemaljskih, tako i duhovnih darova, kako bi mogli slaviti njega i veličati njegovo sveto ime", rekao je vladika Tedosije u obraćanju medijima.

On je dodao da prisustvo direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića potvrđuje da je briga Republike Srbije za Kosovo i Metohiju uvek prisutna. 

Čestitku povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika građanima je uputio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je kazao da će se truditi da pomognu srpski narod na Kosovu u ovoj godini mnogo više.

"Tajna rođenja Isusa Hrista predstavlja i sav smisao našeg života, a upravo da se borimo za život u slobodi jeste naša osnovna misija ovde na Kosovu i Metohiji. Da bi kao narod opstali moramo da gradimo mir, budemo složni i da budemo jedinstveni. Svaki naš čovek na Kosovu i Metohiji predstavlja samu zenicu oka države Srbije i mi ćemo se, kao i do sada, truditi da pomognemo naš narod ovde", naveo je on.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić građanima je poželela da Božić dočekaju u miru sa svojim porodicama i prijateljma.

"Želim vam da svetlost badnjaka i dan Hristovog rođenja u vaše domove unese radost i sreću. Mir Božiji, Hristos se rodi", rekla je Šubarićeva.

Meštani Gračanice koji su prisustvovali prazničnoj liturgiji za Božić su poželeli mir, zdravlje i sreću.

"Mir, ljubav, blagostanje, da ostanemo na svojim ognjištima, pre svega, a onda i sve ostalo", kazao je Stefan Popović.

"Svim pravoslavnim vernicima koji slave Božić želim sve najlepše, zdravlje, mir i slobodu, nikako rat i da budemo danas srećni sa svojim porodicama. Trpeza je bogata, sa ićem i pićem", rekao je Ljubomir Maksimović.

"Moje želje su, kao što sama poruka kaže, mir Božiji i neka bude mira i ljubavi", navela je Snežana Milenković.

"Božić ću proslaviti sa ljudima koje volim, to je moja porodica i moji prijatelj. Moje želje za Božić su da prođe pandemija i da svi budemo srećni, živi i zdravi", istakao je Dušan Borisavljević.

Prazničnoj liturgiji u manastiru Gračanica prisustvovali su i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dejan Pavićević, predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić, predsednik PO grada Priština Novak Živić i drugi.Ostale vesti

Danas je Jovanjdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2022
Bogojavljenje u selu Banje kod Srbice
U selu Banje u opštini Srbica okupilo se oko stotinak vernika kako bi proslavili praznik Bogojavljenje.
  • 19.01.2022
Mileta Pitulić i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta
Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta na gazivodskom jezeru.
  • 19.01.2022
Bogojavljenje u Gračanici: Osveštana vodica i liturgija pred velikim brojem vernika

U manastiru Gračanica je povodom Bogojavljenja pred velikim brojem vernika održana praznična liturgija i osveštana voda. Liturgiju je služio gračanički paroh Sveta Trajković.

  • 19.01.2022
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Slavi se u spomen na dan kada je Duh sveti sišao na Isusa.
  • 19.01.2022
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2022