Božić u Gračanici: Gde su Srbi tu je dom

Naradosniji hrišćanski praznik Božić, vernici sa centralnog Kosova dočekali su u svojoj svetinji, manastiru Gračanica. U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice prazničnu liturgiju služio je episkop raško prizrenski Teodosije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Božićna liturgija u manastiru Gračanica (Foto Kim)

I ovaj Božić vernici sa centralnog Kosova obeležavaju na liturgiji uz pričešće posle četrdesetodnevnog posta. Tokom službe pročitana je i poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Irineja u kojoj se posebna pažnja posvećuje narodu na Kosovu i Metohiji.

„Govori o trajnijem rešenju za Kosovo i Metohiju bez uvažavanja značilo bi prihvatiti ratno i poratno etničko čišćenje i otimačinu kao svršen čin i odbaciti sve vrednosti na kojima bar načelno počiva hrišćanska Evropa, ali i čitav svet. Mi tražimo poštovanje jednog od osnovnih hrišćanskih načela – sve što hoćete da čine vama drugi ljudi, činite i vi njima. Sve što zahtevamo za našu braću i sestre na KiM spremni smo da pružimo i pružamo svim narodima koji žive ili na Kosovu i Metohiji ili u drugim krajevima“, navodi se u Božićnoj poslanici koju je vernicima pročitao episkop raško prizrenski Teodosije.

Želje vernika su skromne, da bude zdravlja, sloge i mira.

„Da bude mir, da se svi složimo i da živimo u ljubavi. Da nas bude više i da se više rađamo“, poručila je Dragana Zelenović iz Uroševca.

„Mi smo iz Babinog Mosta. Božić proslavljamo kao i svi Pravoslavci, idemo po Badnjak, palimo Badnjak, kući imamo posebne običaje, dolazimo u crkvu. A moja želja za Božić je da bude mir“, kaže Aleksandar Petrović iz Babinog Mosta.
„Došla sam da zapalim sveće za zdravlje. Okupimo se svi za Božić, cela porodica. Sutradan idemo u goste kod rođaka. Svima bi poželala da budu živi i zdravi, da bude napretka u novoj godini“, kaže nam sugrađanka iz Gračanice.

Raseljeni koji su došli u manasir Gračanica su poželeli da se vrate u svoje napuštene domove i u grad iz koga su prognani. Larisa Radivojević iz Prištine je jedna od njih.

„Da se u ovoj godini raseljena i izbegla lica vrate na svoja ognjište. Ja sam iz Prištine i za mene je ovo neopisiv događaj, ali gde god da smo, gde su Srbi tu je dom“.

Na pitanje da li postoji nada da će se vratiti u svoj grad. Larisa kaže: „Da, volela bih da se vratim i ta nada nikada neće umreti“, kazala je Larisa Radivojević.

Liturgiji i pričešću prisustvovao je državni sekretar u Ministarstvu privrede u vladi Republike Srbije Branimir Stojanović koji je uputio čestitke svojim sunarodnicima ali je i istakao da nikada nije bilo lako biti Srbin i pravoslavac.

„Svim Srbima, svim pravoslavcima želim da proslavimo ovaj praznik onako kako dolikuje, kako smo nasledili da tako učimo i one koje ostavljamo iza nas, da čuvaju tradiciju, da veruju u Boga da se trude da budu bolji ljudi i da gradeći zajedništvo da se okupljamo oko naše Crkve, da preživimo ove teške izazove koji su danas pred nama i koji nas sigurno čekaju i u budućnosti“, kazao je Branimir Stojanović.

Tokom prazničnog dana u Gračanici je mirno, na ulicama nema gužve osim ponekog prolaznika koji je krenuo u goste na Božić.

Posle snega koji je padao prethodnog dana, putevi su očišćeni.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane