Vesti
Religija

Božić po Gregorijanskom kalendaru

Svim čitaocima naše internet stranice, koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru, redakcija RTV Kim čestita ovaj najradosniji hrišćanski praznik.
Božić po Gregorijanskom kalendaru
Detalj iz Janjeva (Foto Kim)

Na današnji dan najveći deo hrišćana širom sveta slavi praznik rođenja Isusa Hrista.

Osim Rimokatoličke crkve 25. decembra po Gregorijanskom kalendaru slave i pravoslavne crkve u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Finskoj, SAD-u, kao i sve protestantske crkve.

Prema hrišćanskom verovanju Hristovo rođenje donelo je svetlost istine ljudskom rodu, pa se tako Božić smatra najradosnijim praznikom.

Pravoslavni Srbi, Rusi, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora ovaj praznik tradicionalno proslavljaju 7. januara po starom, Julijanskom kalendaru.

“Srpska lista” čestita Božić

Predsednik Srpske liste Slavko Simić uputio je čestitke vernicima koji ovaj radosni hrišćanski praznik proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru, posebno onima koji praznik proslavljaju na Kosovu i Metohiji.

“Čestitam Božić svim vernicima uz želju da ga proslave u krugu najmilijih, u zdravlju, radosti, i blagostanju. Neka ovaj Božić bude praznik sloge ljubavi i mira”, navodi se u čestitci.

Veselji boravio u Janjevu na Badnji dan

Juče i danas posebno je bilo svečano u Janjevu. Hrvatska zajednica ovaj dan dočekuje proslavom u svom hramu posvećenom Svetom Nikoli. Tokom noći služena je praznična misa, a ujutru se vernici ponovo okupljaju u svojoj crkvi.

Juče, na Badnji dan, ovo selo posetio je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Ovo je veoma poseban dan, čestitamo svim građanima Republike Kosovo katoličke vere sretan Božić u isto vreme sretna i Nova godina 2016. Ono što je najvažnije je da naši građani žive bolje u novoj 2016. godini. Ovo je poseban dan kada mislimo o našem čovečanstvu, o tome kako da poštujemo jedni druge, kako da poboljšamo život jedni drugih i kako da mislimo o zadeničkom životu i da imamo progres i u čovečanskom smislu i u instucionalnom smislu. Sretan vam Božić!", kazao je Veselji nakon razgovora sa janjevačkim župnikom don Matejom Palićem.

Adrijana Hodžić čestitala Božić

Šefica Opštinske administracije Severne Mitrovice Adrijana Hodžić čestitala je Božić svim građanima koji taj praznik slave po Gregorijanskom kalendaru.

“U ime Opštinske administracije Severne Mitrovice  i svoje ime čestitam građanima najradosniji hrišćanski praznik u nadi da će doneti međusobno poštovanje, razumevanje i toleranciju. Svim građanima koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru želim da praznične dane provedu u miru i porodičnoj sreći “,  navodi se u čestitki Adrijane Hodzic.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022