Vesti
Religija

Božić po Gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva, Protestantska i Anglikanska crkva, kao i neke Pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić.
Božić po Gregorijanskom kalendaru
Ilustracija (Foto TV Bor)

U katoličkim crkvama širom sveta tokom protekle noći služena je ponoćna misa, a misu u crkvi Svetog Antea u Beogradu predvodio je nadbiskup Stanislav Hočevar.

Na Kosovu Božić proslavljaju katolički Albanci, Hrvati i predstavnici različitih zemalja koji borave tu u okviru međunarodnih misija.

U katedrali posvećenoj Majci Terezi služena je svečana božićna misa.

Svečano će za Božić biti i u Janjevu gde živi oko 250 pripadnika hrvatske zajednice. U tamošnjoj crkvi posvećenoj Svetom Nikoli u 11 sati će biti služena praznična misa.

Inače, na Kosovu je danas neradni dan.

Zvaničnici čestitaju Božić

Politički predstavnici na Kosovu čestitali su Božić svim vernicima koji danas slave.

Tači čestitao Božić prijateljima širom sveta

Kosovski predsednik Hašim Tači je, u ime građana Kosova, čestitao Božić svim prijateljima i saveznicima širom sveta.

„Radujemo se što ćemo i dalje slaviti naše zajedničke vrednosti demokratije, slobode i ljudskih prava“, napisao je Tači na Tviteru.

Jevtić: Praznične dane provedite u miru i sreći

Odlazeći potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić čestitao je svim vernicima koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru.

Jevtić je pripadnicima katoličke veroispoveti poručio da praznične dane provedu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći.

"Božić podseća na važnost negovanja temeljnih ljudskih vrednosti i zalaganje za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog. Istrajmo u uverenju da su zajedništvo, tolerancija i čovekoljublje put koji treba slediti kako bi gradili lepšu budućnost za sve građane", napominje se u saopštenju.

"Neka vam ovaj veliki praznik donese zdravlje, ljubav i nadu", navodi se u čestitki Jevtića.

“Prilika da se podsetimo da smo duštvo”

Ministarka za administraciju lokalne samouprave Adrijana Hodžić svim vernicima koji Božić slave po Gregorijanskom čestita praznik.

“Iskreno želim svima mir, sreću, blagostanje. Ovaj najveći hrišćanski praznik je prilika da se zajedno podsetimo da smo društvo koje neguje različitost u naciji, veri i kulturi i da to može i treba da bude naša prednost. Međusobno poštovanje, razumevanje i uvažavanje doprineće da se razvijemo kao zdravo i bogato društvo”.

Petrović: Božić je prilika za obnavljanje veza

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović čestitao je
svim hrišćanskim vernicima koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru najradosniji hrišćanski praznik.

Petrović je izrazio nadu da će ovaj praznik doneti međusobno razumevanje, poštovanje i toleranciju.

“Božić je prilika za obnavljanje veza među ljudima, vreme dobrote i solidarnosti, blagdan koji slavi život i u središte stavlja dostojanstvo čoveka. Neka vam i ovi veliki praznični dani praštanja proteknu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći”, stoji u čestitki Petrovića.

 

 Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020