Vesti
Religija

Božić po Gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva, Protestantska i Anglikanska crkva, kao i neke Pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić.
Božić po Gregorijanskom kalendaru
Ilustracija (Foto TV Bor)

U katoličkim crkvama širom sveta tokom protekle noći služena je ponoćna misa, a misu u crkvi Svetog Antea u Beogradu predvodio je nadbiskup Stanislav Hočevar.

Na Kosovu Božić proslavljaju katolički Albanci, Hrvati i predstavnici različitih zemalja koji borave tu u okviru međunarodnih misija.

U katedrali posvećenoj Majci Terezi služena je svečana božićna misa.

Svečano će za Božić biti i u Janjevu gde živi oko 250 pripadnika hrvatske zajednice. U tamošnjoj crkvi posvećenoj Svetom Nikoli u 11 sati će biti služena praznična misa.

Inače, na Kosovu je danas neradni dan.

Zvaničnici čestitaju Božić

Politički predstavnici na Kosovu čestitali su Božić svim vernicima koji danas slave.

Tači čestitao Božić prijateljima širom sveta

Kosovski predsednik Hašim Tači je, u ime građana Kosova, čestitao Božić svim prijateljima i saveznicima širom sveta.

„Radujemo se što ćemo i dalje slaviti naše zajedničke vrednosti demokratije, slobode i ljudskih prava“, napisao je Tači na Tviteru.

Jevtić: Praznične dane provedite u miru i sreći

Odlazeći potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić čestitao je svim vernicima koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru.

Jevtić je pripadnicima katoličke veroispoveti poručio da praznične dane provedu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći.

"Božić podseća na važnost negovanja temeljnih ljudskih vrednosti i zalaganje za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog. Istrajmo u uverenju da su zajedništvo, tolerancija i čovekoljublje put koji treba slediti kako bi gradili lepšu budućnost za sve građane", napominje se u saopštenju.

"Neka vam ovaj veliki praznik donese zdravlje, ljubav i nadu", navodi se u čestitki Jevtića.

“Prilika da se podsetimo da smo duštvo”

Ministarka za administraciju lokalne samouprave Adrijana Hodžić svim vernicima koji Božić slave po Gregorijanskom čestita praznik.

“Iskreno želim svima mir, sreću, blagostanje. Ovaj najveći hrišćanski praznik je prilika da se zajedno podsetimo da smo društvo koje neguje različitost u naciji, veri i kulturi i da to može i treba da bude naša prednost. Međusobno poštovanje, razumevanje i uvažavanje doprineće da se razvijemo kao zdravo i bogato društvo”.

Petrović: Božić je prilika za obnavljanje veza

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović čestitao je
svim hrišćanskim vernicima koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru najradosniji hrišćanski praznik.

Petrović je izrazio nadu da će ovaj praznik doneti međusobno razumevanje, poštovanje i toleranciju.

“Božić je prilika za obnavljanje veza među ljudima, vreme dobrote i solidarnosti, blagdan koji slavi život i u središte stavlja dostojanstvo čoveka. Neka vam i ovi veliki praznični dani praštanja proteknu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći”, stoji u čestitki Petrovića.

 

 Ostale vesti

Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini
Episkop raško-prizrenski Teodosije je u Sunčanoj dolini kod Zvečana osveštao temelj za izgradnju crkve posvećene Stefanu Dečanskom.
  • 09.06.2020