Božić po Gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva, Protestantska i Anglikanska crkva, kao i neke Pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto TV Bor)
  • Božić u Janjevu (Foto arhiva Kim)

U katoličkim crkvama širom sveta tokom protekle noći služena je ponoćna misa, a misu u crkvi Svetog Antea u Beogradu predvodio je nadbiskup Stanislav Hočevar.

Na Kosovu Božić proslavljaju katolički Albanci, Hrvati i predstavnici različitih zemalja koji borave tu u okviru međunarodnih misija.

U katedrali posvećenoj Majci Terezi služena je svečana božićna misa.

Svčano će za Božić biti i u Janjevu gde živi oko 250 pripadnika hrvatske zajednice. U tamošnjoj crkvi posvećenoj Svetom Nikoli u 11 sati će biti služena praznična misa.

Inače, na Kosovu je danas neradni dan.

Politički predstavnici na Kosovu čestitali su Božić svim vernicima koji danas slave.

Predsednik Kosova Hašim Tači je uputio čestitku putem Fejsbuka.

„Božić je praznik života, mira i ljubavi među ljudima, tako da možemo da uživamo u dobrim stvarima i blagoslovima koje nam život donosi,“ napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

I premijer Kosova Ramuš Haradinaj je uputio čestitku putem društvene mreže.

„Svim Albancima katolicima, sveštenstvu i crkvi, međunarodnim prijateljima ove veroispovesti koji služite u našoj zemlji, upućujem najsrdačnije čestitke za Božić. Ovaj praznik simbolizuje božansko rođenje i duhovnu obnovu. Kaqo narod od jednog stabla, hiljadama godinama slavimo zajedno te se nadam da će ova jedinstvena tradicija biti ukorenjena kao trajni princip koji će voditi čitavo naše društvo. U ovoj svetoj noći, pridružujem se molitvama katoličkih vernika u kojima su zauvek usađene božanske vrednosti. Još mnogo Božića da proslavljamo,“ poručio je Haradinaj.

Dvojica kosovskih zvaničnika su čestitala praznik katoličkom biskupu Dodu Đerđiju  na sinoćnjem prijemu koji je priređen u katedrali Majke Tereze u Prištini.

Jevtić: Budimo podrška opštem napretku

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić uputio je čestitke svim vernicima koji Božić proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru.

Poručuje da proslava Božića treba svim vernicima i ljudima da bude podsticaj tolerancije, poštovanja i zajedništva.

„Budimo uvek podrška opštem napretku koji je utemeljen u bliskosti i poštovanju različitosti. Istrajmo u uverenju da su zajedništvo i poštovanje različitosti putokaz koji treba slediti kako bi gradili lepšu budućnost i negovali nacionalnu, religijsku i kulturnu raznolikost. U susret velikom hrišćanskom prazniku, želim vam puno božjeg blagoslova, mira, zdravlja, sreće i uspeha u radu i da radost prazničnog veselja podelite sa svojim najbližima“, stoji u čestitki Jevtića.

Petrović: Neka nam praznik rođenja pokaže put praštanja i poštovanja

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović čestitao je Božić svim građanima koji ovaj praznik slave po Gregorijanskom kalendaru.

“Čestitam vam praznik sa željom da ga proslavite u radosti, blagostanju, ljubavi i slozi u krugu svojih najdražih. Neka nam svima ovaj praznik rođenja i radosti da veru u zajedništvo i solidarnost, pokaže put praštanja i poštovanja”, naveo je Petrović u svojoj božićnoj čestitki.

Popović čestitao praznik

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je vernicima katoličke veroispovesti praznik Hristovog rođenja – Božić.

„U svoje ime i ime Opštine Gračanica srdačno vam čestitam sutrašnji Božić sa željom da svima donese mir i sreću. Želim da ovaj najradosniji praznik obeležite sa svojim najbližima u zdravlju i u nadi da će svima doneti neophodno međusobno poštovanje, razumevanje i toleranciju, kao i bolju budućnost, “ istakao je Popović.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane