Vesti
Religija

Božić po Gregorijanskom kalendaru

Hrišćani koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave Božić. Svečana misa održana je u katedrali Majke Tereze u Prištini. Na Kosovu danas neradni dan.
Božić po Gregorijanskom kalendaru
Jaslice (Foto ilustracija)

Hrišćani širom sveta danas proslavljaju Hristovo rođenje. Božić po Gregorijanskom kalendaru proslavlja katolička, protestantska, evangelistička ali i grčka pravoslavna crkva.

I na Kosovu se slavi Božić. Badnje veče je proslavljeno u katedrali Majke Tereze u Prištini, a potom je održan svečani prijem kod kosovskog biskupa Doda Đerđija.

Svečanosti su prisustvovali kosovski zvaničnici, ali i predstavnici verskih zajednica na Kosovu, među kojima su bili i velikodostojnici SPC.

Vernicima koji danas slave Božić, čestitke su uputili predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, njegov zamenik Dalibor Jevtić, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović i drugi.

Većina institucija na Kosovu danas ne radi zbog praznika. Poslednjih dana na administrativnim prelazima bile su pojačane gužve za ulazak na Kosovo.

Petrović čestitao Božić

Predsednik SLS-a Slobodan Petrović čestitao je Božić svim vernicima koji danas slave.

"U ime Samostalne liberalne stranke i u svoje ime čestitam građanima najradosniji hrišćanski praznik Božić u nadi da će doneti međusobno poštovanje, razumevanje i toleranciju. Svim građanima koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru želim da praznične dane provedu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći".

Rakić čestitao praznik

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić čestitao je Božić po Gregorijanskom kalendaru.

"U ime Srpske liste i svoje lično ime želim srećan Božić svim hrišćanima koji ovaj praznik proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru. Želim vam da ovaj i svaki pražnik provedete okruženi ljudima koje volite, srećni i zadovoljni u svim životnim aspektima".Ostale vesti

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijaraha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.
  • 06.10.2022
Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022