Vesti
Religija

Božić po Gregorijanskom kalendaru

Hrišćani koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave Božić. Svečana misa održana je u katedrali Majke Tereze u Prištini. Na Kosovu danas neradni dan.
Božić po Gregorijanskom kalendaru
Jaslice (Foto ilustracija)

Hrišćani širom sveta danas proslavljaju Hristovo rođenje. Božić po Gregorijanskom kalendaru proslavlja katolička, protestantska, evangelistička ali i grčka pravoslavna crkva.

I na Kosovu se slavi Božić. Badnje veče je proslavljeno u katedrali Majke Tereze u Prištini, a potom je održan svečani prijem kod kosovskog biskupa Doda Đerđija.

Svečanosti su prisustvovali kosovski zvaničnici, ali i predstavnici verskih zajednica na Kosovu, među kojima su bili i velikodostojnici SPC.

Vernicima koji danas slave Božić, čestitke su uputili predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, njegov zamenik Dalibor Jevtić, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović i drugi.

Većina institucija na Kosovu danas ne radi zbog praznika. Poslednjih dana na administrativnim prelazima bile su pojačane gužve za ulazak na Kosovo.

Petrović čestitao Božić

Predsednik SLS-a Slobodan Petrović čestitao je Božić svim vernicima koji danas slave.

"U ime Samostalne liberalne stranke i u svoje ime čestitam građanima najradosniji hrišćanski praznik Božić u nadi da će doneti međusobno poštovanje, razumevanje i toleranciju. Svim građanima koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru želim da praznične dane provedu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći".

Rakić čestitao praznik

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić čestitao je Božić po Gregorijanskom kalendaru.

"U ime Srpske liste i svoje lično ime želim srećan Božić svim hrišćanima koji ovaj praznik proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru. Želim vam da ovaj i svaki pražnik provedete okruženi ljudima koje volite, srećni i zadovoljni u svim životnim aspektima".Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021