Vesti
Religija

“Blagodatni oganj veliki blagoslov”

Blagodatni oganj iz Jerusalima drugu godinu zaredom dočekao je veliki broj vernika u Gračanici. Za njih ovaj sveti plamen predstavlja blagodat, radost i sreću.
“Blagodatni oganj veliki blagoslov”
Blagodatni oganj u Gračanici (Foto Kim)

Manastir Gračanica i dvorište ovog hrama bili su puni vernika iz okolnih sela i Kosovskog pomoravllja. Okupljeni su u rukama držali snopove sveća čekajući da do njih stigne Blagodatni oganj, koji su u pratnji sveštenstva doneli predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović i Željko Jović.

Plamen je najpre unet u hram gde je održana svečana služba, a potom je prenet do vernika napolju.

Ovo je druga godina zaredom kako u Gračanicu na drugi dan Vasrksa stiže Blagodatni oganj.

Čestitajući praznik vernicima, vladika raško-prizrenski Teodosije kazao je da je dolazak ognja u Gračanicu veliki blagoslov.

“Okupili smo se u velikom broju da dočekamo taj veliki blagoslov. Za sve nas Blagodatni oganj donosi radost vaskrslog Hrista iz večnog grada Jerusalima na Kosovo i Metohiju, gde i mi svedočimo vaskrslom Hristu. I ako se igde danas u Srbiji može osetiti iI doživeti takvo raspeće, takvo vaskrsenje, to je prostor Kosova I Metohije”, rekao je vladika novinarima nakon dolaska Blagodatnog ognja.

“Sveti oganj” će nakon Gračanice biti prenet u manastir Pećku Patrijaršiju, potom i u Visoke Dečane. Sutra će Blagodatni nastaviti put i do manastira Banjska na severu Kosova.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020