Vesti
Religija

“Blagodatni oganj veliki blagoslov”

Blagodatni oganj iz Jerusalima drugu godinu zaredom dočekao je veliki broj vernika u Gračanici. Za njih ovaj sveti plamen predstavlja blagodat, radost i sreću.
“Blagodatni oganj veliki blagoslov”
Blagodatni oganj u Gračanici (Foto Kim)

Manastir Gračanica i dvorište ovog hrama bili su puni vernika iz okolnih sela i Kosovskog pomoravllja. Okupljeni su u rukama držali snopove sveća čekajući da do njih stigne Blagodatni oganj, koji su u pratnji sveštenstva doneli predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović i Željko Jović.

Plamen je najpre unet u hram gde je održana svečana služba, a potom je prenet do vernika napolju.

Ovo je druga godina zaredom kako u Gračanicu na drugi dan Vasrksa stiže Blagodatni oganj.

Čestitajući praznik vernicima, vladika raško-prizrenski Teodosije kazao je da je dolazak ognja u Gračanicu veliki blagoslov.

“Okupili smo se u velikom broju da dočekamo taj veliki blagoslov. Za sve nas Blagodatni oganj donosi radost vaskrslog Hrista iz večnog grada Jerusalima na Kosovo i Metohiju, gde i mi svedočimo vaskrslom Hristu. I ako se igde danas u Srbiji može osetiti iI doživeti takvo raspeće, takvo vaskrsenje, to je prostor Kosova I Metohije”, rekao je vladika novinarima nakon dolaska Blagodatnog ognja.

“Sveti oganj” će nakon Gračanice biti prenet u manastir Pećku Patrijaršiju, potom i u Visoke Dečane. Sutra će Blagodatni nastaviti put i do manastira Banjska na severu Kosova.Ostale vesti

Patrijarh Porfirije sa Kosova
"Od novog patrijarha srpskog, istinski očekujemo, i verujemo da će se na svakom mestu i u svakom trenutku boriti za svetinje, za kulturu, život i državne interese Srba na Kosovu i Metohiji i da će ih neodstupno štititi svojim duhom, svojom ljubavlju i svojim velikim znanjem“, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević govoreći o njegovoj svetosti, novoizabranom patrijarhu Porfiriju.
  • 19.02.2021
Patrijarh srpski Porfirije ustoličen
Njegova svetost gospodin Porfirije, kog je juče Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, ustoličen je u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.
  • 19.02.2021
Ustoličenje patrijarha sutra
Ustoličenje novoizabranog patrijarha Porfirija obaviće se sutra, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 18.02.2021
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021
Sabor SPC danas bira patrijarha
Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati.
  • 18.02.2021
Sretenje, prvi susret Boga i čoveka, ali i zime i leta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sretenje Gospodnje, jedan od najsvečanijih praznika, koji predstavlja prvi susret novorođenog Isusa Hrista sa ljudima.
  • 15.02.2021