Vesti
Religija

Blagodatni oganj stigao u manastir Banjska

U prisustvu mnogobrojnih vernika, u zadužbinu Kralja Milutina Blagodatni oganj doneli su pomoćnici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović i dr Dušan Jovović.
Blagodatni oganj stigao u manastir Banjska
Blagodetni oganj u Banjskoj (Foto Radio kontakt Plus)

"Vekovima su Srbi na Kosovu i Metohiji, bez obzira na sva stradanja i nedaće blagosloveni a dolazak Jerusalemskog pravoslavnog čuda dodatno uliva veru i nadu za opštana i ostanak na svetoj srpskoj zemlji".

"Blagodat svetog ognja treba da nam pokaže put , da nas prosvtli i osvetli put kojim treba da idemo u ovim sumornim vremena a to znači da idemo putem Hristovim , putem naših svetih predaka koji su nam i ove svetinje izgradili i ostavili da ih čuvamo i opstanemo ovde na ovoj svetoj zemlji", rekao je iguman manastira Banjska otac Danilo.

On je dodao da "su sve ovozemaljske sile i moćnici ovoga sveta prolazni , samo je Hristos onaj koji daruje večni život, koji nas spasava i verujemo i nadamo se da ćemo i mi ovde opstati ".

Paleći 33 sveće na svetom ognju vernici osećaju samu Hristovu ljubav, veru i nadu.

Jedinstvena je želja i poruka okupljenih u manastiru Banjska da ostanu i opstanu na svojim ognjištima na Kosovu i Metohiji, da budu zdravi, živi i srećni sa svojim porodicama i svojim narodom.

Nakom bisera naše srednjovekovne kulture , zadužbine Kralja Milutina iz 14. veka manastira Banjska blagodatni oganj , u pratnji Kancelarije za Kosovo i Metohiju i SPC krenuo je put manastira Sopoćani do Svete Trojice zadužbine Kralja Stefana Uroša Prvog.Ostale vesti

Patrijarh Porfirije preventivno u izolaciji
Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije je u preventivnoj izolaciji zbog kontakta sa sveštenikom zaraženim koronavirusom, saopštila je SPC.
  • 03.03.2021
Patrijarh Porfirije: Kosovo za nas nije samo geopolitičko pitanje, već i pitanje identiteta
Moje će biti da u ime svih iznesem ono što je na dobro i što je na korist našem narodu, našoj crkvi, pa ako hoćete, i našoj državi, ali i svim članovima naše crkve koji se nalaze širom Zemljinog šara, rekao je patrijarh srpski Porfirije u ekskluzivnom razgovoru za RTS. Naveo je da je referendum na Kosovu izvršen 1389. godine i da je Kosovo, ne samo kolevka našeg naroda, već i kivot prepun moštiju svetih.
  • 03.03.2021
Episkop Atanasije u teškom zdravstvenom stanju
Zdravstveno stanje umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, pogoršalo se tokom protekle nedelje.
  • 02.03.2021
Patrijarh Porfirije sa Kosova
"Od novog patrijarha srpskog, istinski očekujemo, i verujemo da će se na svakom mestu i u svakom trenutku boriti za svetinje, za kulturu, život i državne interese Srba na Kosovu i Metohiji i da će ih neodstupno štititi svojim duhom, svojom ljubavlju i svojim velikim znanjem“, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević govoreći o njegovoj svetosti, novoizabranom patrijarhu Porfiriju.
  • 19.02.2021
Patrijarh srpski Porfirije ustoličen
Njegova svetost gospodin Porfirije, kog je juče Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, ustoličen je u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.
  • 19.02.2021
Ustoličenje patrijarha sutra
Ustoličenje novoizabranog patrijarha Porfirija obaviće se sutra, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 18.02.2021