Vesti
Religija

Blagodatni oganj iz Jerusalima stigao i u KM

Blagodatni oganj iz Jerusalima drugu godinu zaredom dočekali su danas vernici u hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.
Blagodatni oganj iz Jerusalima stigao i u KM
Bladodatni oganj u KM (Foto Kontakt plus radio)

Blagodatni oganj i ove godine iz Jerusalima je stigao u Beograd, odakle je prenet do manastira Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

Iz Gračanice, Blagodatni oganj prenet je danas i u hram Sv.Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Blagodatni oganj je veliki blagoslov i dar Božji, kazao je starešina hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici protojerej Staniša Arsić.

“Prvi onaj žižak, prvi plamen od Blagodatnog ognja koji je stigao iz Jerusalima ovde kod nas upalili smo jednu sveću, preneli plamen ovde u naš hram Sv. Dimitrija kao jedan blagoslov veliki i dar Božji koji se upravo dešava samo na jednom mestu i samo kada jedan čovek tamo na tom mestu uđe, a to je jerusalimski patrijarh gde silazi Blagodatni oganj i on pali voštanice iznoseći i dajući upravo taj dar Božji koji se svake godine pojavljuje narodu”, rekao je Arsić, dodajući da je Blagodatni oganj i ove, kao i prošle godine, stigao iz manastira Gračanica.

Desanka Milosavljević jedna je od brojnih vernika koji su danas došli u hram Sv. Dimitrija da upale 33 sveće na Blagodatni oganj.

“Osećaj je zaista blagodatan, to je nešto što ne može da se ispriča, to je nešto što čovek mora da doživi i oseti. Ovaj sveti oganj treba da ogreje duše svih nas, da u nama probudi dobrotu, da budemo bolji jedni prema drugima, prema svim ljudima, to je suština Blagodatnog ognja”, kazala je Milosavljević.

Blagodatni oganj će danas biti prenet i u Pećku Patrijaršiju a, potom i u Visoke Dečane. Planirano je da Blagodatni oganj sutra bude u manastiru Banjska na severu Kpspva u 09.00 časova, a u Sopoćanima u 12.00.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020