Vesti
Religija

Blagodatni oganj iz Jerusalima stigao i u KM

Blagodatni oganj iz Jerusalima drugu godinu zaredom dočekali su danas vernici u hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.
Blagodatni oganj iz Jerusalima stigao i u KM
Bladodatni oganj u KM (Foto Kontakt plus radio)

Blagodatni oganj i ove godine iz Jerusalima je stigao u Beograd, odakle je prenet do manastira Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

Iz Gračanice, Blagodatni oganj prenet je danas i u hram Sv.Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Blagodatni oganj je veliki blagoslov i dar Božji, kazao je starešina hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici protojerej Staniša Arsić.

“Prvi onaj žižak, prvi plamen od Blagodatnog ognja koji je stigao iz Jerusalima ovde kod nas upalili smo jednu sveću, preneli plamen ovde u naš hram Sv. Dimitrija kao jedan blagoslov veliki i dar Božji koji se upravo dešava samo na jednom mestu i samo kada jedan čovek tamo na tom mestu uđe, a to je jerusalimski patrijarh gde silazi Blagodatni oganj i on pali voštanice iznoseći i dajući upravo taj dar Božji koji se svake godine pojavljuje narodu”, rekao je Arsić, dodajući da je Blagodatni oganj i ove, kao i prošle godine, stigao iz manastira Gračanica.

Desanka Milosavljević jedna je od brojnih vernika koji su danas došli u hram Sv. Dimitrija da upale 33 sveće na Blagodatni oganj.

“Osećaj je zaista blagodatan, to je nešto što ne može da se ispriča, to je nešto što čovek mora da doživi i oseti. Ovaj sveti oganj treba da ogreje duše svih nas, da u nama probudi dobrotu, da budemo bolji jedni prema drugima, prema svim ljudima, to je suština Blagodatnog ognja”, kazala je Milosavljević.

Blagodatni oganj će danas biti prenet i u Pećku Patrijaršiju a, potom i u Visoke Dečane. Planirano je da Blagodatni oganj sutra bude u manastiru Banjska na severu Kpspva u 09.00 časova, a u Sopoćanima u 12.00.Ostale vesti

Patrijarh Porfirije sa Kosova
"Od novog patrijarha srpskog, istinski očekujemo, i verujemo da će se na svakom mestu i u svakom trenutku boriti za svetinje, za kulturu, život i državne interese Srba na Kosovu i Metohiji i da će ih neodstupno štititi svojim duhom, svojom ljubavlju i svojim velikim znanjem“, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević govoreći o njegovoj svetosti, novoizabranom patrijarhu Porfiriju.
  • 19.02.2021
Patrijarh srpski Porfirije ustoličen
Njegova svetost gospodin Porfirije, kog je juče Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, ustoličen je u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.
  • 19.02.2021
Ustoličenje patrijarha sutra
Ustoličenje novoizabranog patrijarha Porfirija obaviće se sutra, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 18.02.2021
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021
Sabor SPC danas bira patrijarha
Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati.
  • 18.02.2021
Sretenje, prvi susret Boga i čoveka, ali i zime i leta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sretenje Gospodnje, jedan od najsvečanijih praznika, koji predstavlja prvi susret novorođenog Isusa Hrista sa ljudima.
  • 15.02.2021