Vesti
Religija

Bez vernika u hramovima u Pećkom okrugu

Najveći hrišćanski prznik Vaskrs obeležava se u svim srpskim sredinama u Pećkom okrugu. Liturgije u manastirima i crkvama su služene u glavnom bez vernika.
Bez vernika u hramovima u Pećkom okrugu
Crkva Uspenja Presvete Bogorodice (Foto Radio Goraždevac)

Paroh Pećki Dragan Radovanović služio je liturgiju u Manastiru Pećka Patrijaršija. Inače, manastiri Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija su od proglašenja epidemije zatvoreni za posete vernika.

U crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Goraždevcu vernici su rano jutros počeli da dolaze pojedinačno ili u manjim grupama da zapale sveće. LIturgiju je služio paroh Goraždevački Nenad Našpalić a u crkvi je bilo samo četvoro vernika u skladu sa preporukama nadležnih.

U najvećem povratničkom selu Osojane vernici su takođe od ranog jutra počeli da dolaze pojedinačno u crkvu Svetih Arhangela. Na liturgiji koju je slušio paroh Jovan Cvetković je bilo ukupno petoro ljudi.

Povratnici i žitelji Goraždevca obeležiće ovaj praznik samo sa užom porodicom, u kućnoj izolaciji, sa ograničenim pravom na kretanje, koje se na Kosovu određuje na osnovu pretposlednjeg broja lične karte i sa maksimalnim vremenom od devedeset minuta.Ostale vesti

Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
  • 30.07.2020
Otac Ilarion: Ko se čuva i Bog ga čuva
U manastiru Draganac danas je proslavljena hramovna slava Sabor svetog arhangela Gavrila.
  • 26.07.2020
Danas je letnji Aranđelovdan
Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas slave praznik Sabora arhangela Gavrila. Arhangel Gavrilo, jedan od sedam velikih andjela serafima koji su ucestvovali u stvaranju sveta.
  • 26.07.2020