Vesti
Religija

Bez vernika u hramovima u Pećkom okrugu

Najveći hrišćanski prznik Vaskrs obeležava se u svim srpskim sredinama u Pećkom okrugu. Liturgije u manastirima i crkvama su služene u glavnom bez vernika.
Bez vernika u hramovima u Pećkom okrugu
Crkva Uspenja Presvete Bogorodice (Foto Radio Goraždevac)

Paroh Pećki Dragan Radovanović služio je liturgiju u Manastiru Pećka Patrijaršija. Inače, manastiri Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija su od proglašenja epidemije zatvoreni za posete vernika.

U crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Goraždevcu vernici su rano jutros počeli da dolaze pojedinačno ili u manjim grupama da zapale sveće. LIturgiju je služio paroh Goraždevački Nenad Našpalić a u crkvi je bilo samo četvoro vernika u skladu sa preporukama nadležnih.

U najvećem povratničkom selu Osojane vernici su takođe od ranog jutra počeli da dolaze pojedinačno u crkvu Svetih Arhangela. Na liturgiji koju je slušio paroh Jovan Cvetković je bilo ukupno petoro ljudi.

Povratnici i žitelji Goraždevca obeležiće ovaj praznik samo sa užom porodicom, u kućnoj izolaciji, sa ograničenim pravom na kretanje, koje se na Kosovu određuje na osnovu pretposlednjeg broja lične karte i sa maksimalnim vremenom od devedeset minuta.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020