Banjska obeležava hramovnu slavu

Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Banjska, danas je proslavljen praznik Prenosa moštiju Svetog Arhiđakona Stefana – hramovna slava ove zadužbine Kralja Milutina iz XIV veka.

Podeli ovaj članak sa:
  • Manastir Banjska (Foto Kim)

Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje igumana Banjske protosinđela Danila i monaštva i sveštenstva Eparhije.

Vladika Teodosije je naglasio da je manastir Banjska podelio tešku sudbinu ovdašnjeg naroda.

“Mi danas sabrani na liturgiji svedoci smo Božije sile i Božijeg blagoslova. Ova svetinja je oživela, u njoj se Bogu služi ne samo za one koji ovde žive nego za ceo naš rod Pravoslavni. Ovde se prinose molitve i ovde, u obnovi ove svetinje pokazuje se naša ljubav prema Bogu i njegovoj crkvi svetoj” rekao je vladika Teodosije.

Dodao je da moramo dobro da pazimo da ono što smo primili od naših predaka nikako ne smemo da otuđimo i da svetinje koje obnavljamo u ovo teško vreme, ne obnavljamo za nekoga drugoga, već za naše naslednike.

“Dok god naš narod koji živi svuda po svetu i oni raseljeni sa Kosova i Metohije imaju ove svetinje u srcu svom, onda ima nade za nas” kazao je vladika.

Vladika Teodosije se zahvalio svima koji pomažu naše manastire rekavši da je za nas Kosovo i Metohija mnogo više od geografskog pojma.

“Ova svetinja, zahvaljujući na prvom mestu predsedniku Republike koji je dao lični prilog i tim prilogom smo počeli da obnavljamo ovu crkvu, a onda i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i mnogi drugi, Bog zna njihova imena, potvrđuju da svi naši manastiri i crkve ne samo da opstaju nego se i obnavljaju. Time najbolje pokazujemo da ova sveta kosovskometohijska zemlja nama pripada, ne samo u ovom vremenu nego u večnosti” zaključio je vladika.

Vladika Teodosije gramatom je odlikovao Nikolu Rajovića iz Peći i fondaciju “Delije” iz Beograda zbog njihove pomoći eparhiji raško-prizrenskoj.

Ove godine ulogu domaćina slave imao je Draško Miletić iz Deževe kod Novog Pazara, a naredne godine domaćin će biti Grado Maksimović koji već godinama živi u Sidneju.

Nakon liturgije, priređen je kulturno-umetnički program i slavski ručak.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane