Vesti
Religija

Banjska obeležava hramovnu slavu

Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Banjska, danas je proslavljen praznik Prenosa moštiju Svetog Arhiđakona Stefana – hramovna slava ove zadužbine Kralja Milutina iz XIV veka.
Banjska obeležava hramovnu slavu
Manastir Banjska (Foto Kim)

Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje igumana Banjske protosinđela Danila i monaštva i sveštenstva Eparhije.

Vladika Teodosije je naglasio da je manastir Banjska podelio tešku sudbinu ovdašnjeg naroda.

“Mi danas sabrani na liturgiji svedoci smo Božije sile i Božijeg blagoslova. Ova svetinja je oživela, u njoj se Bogu služi ne samo za one koji ovde žive nego za ceo naš rod Pravoslavni. Ovde se prinose molitve i ovde, u obnovi ove svetinje pokazuje se naša ljubav prema Bogu i njegovoj crkvi svetoj” rekao je vladika Teodosije.

Dodao je da moramo dobro da pazimo da ono što smo primili od naših predaka nikako ne smemo da otuđimo i da svetinje koje obnavljamo u ovo teško vreme, ne obnavljamo za nekoga drugoga, već za naše naslednike.

“Dok god naš narod koji živi svuda po svetu i oni raseljeni sa Kosova i Metohije imaju ove svetinje u srcu svom, onda ima nade za nas” kazao je vladika.

Vladika Teodosije se zahvalio svima koji pomažu naše manastire rekavši da je za nas Kosovo i Metohija mnogo više od geografskog pojma.

“Ova svetinja, zahvaljujući na prvom mestu predsedniku Republike koji je dao lični prilog i tim prilogom smo počeli da obnavljamo ovu crkvu, a onda i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i mnogi drugi, Bog zna njihova imena, potvrđuju da svi naši manastiri i crkve ne samo da opstaju nego se i obnavljaju. Time najbolje pokazujemo da ova sveta kosovskometohijska zemlja nama pripada, ne samo u ovom vremenu nego u večnosti” zaključio je vladika.

Vladika Teodosije gramatom je odlikovao Nikolu Rajovića iz Peći i fondaciju “Delije” iz Beograda zbog njihove pomoći eparhiji raško-prizrenskoj.

Ove godine ulogu domaćina slave imao je Draško Miletić iz Deževe kod Novog Pazara, a naredne godine domaćin će biti Grado Maksimović koji već godinama živi u Sidneju.

Nakon liturgije, priređen je kulturno-umetnički program i slavski ručak.Ostale vesti

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijaraha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.
  • 06.10.2022
Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022