Vesti
Religija

Badnji dan u Metohiji

Badnje jutro u Pećkom okrugu počelo je sečenjem badnjaka u svim srpskim selima, osim u Goraždevcu gde se badnjak donosi kući dan ranije.
Badnji dan u Metohiji
Crkva u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Badnjak je unet i u Pećku Patrijaršiju kao i sve parohijske crkve i srpska domaćinstva, prenosi Radio Goraždevac.

Monasi manastira Visoki Dečani posekli su badnjak rano jutros na brdu iznad manastira.

Božić je praznik darivanja pa je tim povodom predsednik Privremenog organa za opštinu Peć Miloš Dimitrijević sa načelnicom Pečkog okruga Vinkom Radosavljević podelio božićne paketiće deci do četvrtog razreda osnovne škole.

„Kao Privremeni organ opštine Peć pokupili smo sopstvena sredstva, na neki način, da obradujemo ovu našu decu koja žive ovde. Naša deca su naše blago i naš život, naša sveta budućnost. Goraždevac ima puno dece i puno mladih ljudi koji žive ovde na ovim prostorima i koji misle da opstanu. U budućem periodu ćemo posvetiti više pažnje našoj deci, našoj budućnosti i našim mladima koji misle da opstanu na ovim prostorima“, rekao je Dimitrijević nakon podele Božićnih paketića.

Obeležavanje Badnjeg dana završiće se ispred pravoslavnih hramova. Polaganje badnjaka u Goraždevcu zakazano je za danas u 16 časova a služiće se čaj, kuvano vino i rakija. Pola sata kasnije vernici će se skupiti i u manastiru Pećka Patrijaršijm a sliužba u Visokim Dečanima počeće od 17 časova nakon čega će biti položen badnjak.Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020