Vesti
Religija

Badnji dan u Metohiji

Badnje jutro u Pećkom okrugu počelo je sečenjem badnjaka u svim srpskim selima, osim u Goraždevcu gde se badnjak donosi kući dan ranije.
Badnji dan u Metohiji
Crkva u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Badnjak je unet i u Pećku Patrijaršiju kao i sve parohijske crkve i srpska domaćinstva, prenosi Radio Goraždevac.

Monasi manastira Visoki Dečani posekli su badnjak rano jutros na brdu iznad manastira.

Božić je praznik darivanja pa je tim povodom predsednik Privremenog organa za opštinu Peć Miloš Dimitrijević sa načelnicom Pečkog okruga Vinkom Radosavljević podelio božićne paketiće deci do četvrtog razreda osnovne škole.

„Kao Privremeni organ opštine Peć pokupili smo sopstvena sredstva, na neki način, da obradujemo ovu našu decu koja žive ovde. Naša deca su naše blago i naš život, naša sveta budućnost. Goraždevac ima puno dece i puno mladih ljudi koji žive ovde na ovim prostorima i koji misle da opstanu. U budućem periodu ćemo posvetiti više pažnje našoj deci, našoj budućnosti i našim mladima koji misle da opstanu na ovim prostorima“, rekao je Dimitrijević nakon podele Božićnih paketića.

Obeležavanje Badnjeg dana završiće se ispred pravoslavnih hramova. Polaganje badnjaka u Goraždevcu zakazano je za danas u 16 časova a služiće se čaj, kuvano vino i rakija. Pola sata kasnije vernici će se skupiti i u manastiru Pećka Patrijaršijm a sliužba u Visokim Dečanima počeće od 17 časova nakon čega će biti položen badnjak.Ostale vesti

Tribina “Sveta liturgija - delo važnije od života” sutra u Gračanici
Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 28. marta 2023. godine s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu na temu “Sveta liturgija - delo važnije od života”.
  • 27.03.2023
Počeo mesec Ramazana
Ramazan, sveti mesec posta u islamu, počeo je u sredu uveče. Narednih 30 dana muslimani će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.
  • 23.03.2023
Danas su Mladenci

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Mladi parovi obeležavaju Mladence. Stariji kažu, kakvo je vreme na ovaj dan, tako će biti celog proleća.

  • 22.03.2023
Otac Sava: Pokajanje predstavlja novi način života

„Pokajanje označava promenu uma, srca, načina života, prioriteta u životu. To je jedna celovita promena čoveka koja nije samo stvar jednoga trenutka, mogu da se pokajem što sam izašao napolje a nisam poneo kišobran, a pada kiša, to nije pokajanje, ovo je nešto mnogo dublje i to je zapravo jedna duboka unutrašnja spoznaja“, kazao je na duhovnoj tribini „Pokajanje kao promena uma i načina života“, arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

  • 22.03.2023
Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023