Vesti
Religija

Badnji dan u Metohiji

Badnji dan u srpskim sredinama u Metohiji obeležava se u krugu porodice. U većini sela se badnjak seče i donosi kući rano ujutru, dok će povratnici u Osojanu i žitelji Velike Hoče po badnjak otići na Badnji dan popodne. U Goraždevcu se od 1999. godine za badnjak odlazi dan ranije.
Badnji dan u Metohiji
Ilustracija (Foto Kim)

Srbi iz Orahovca posekli su jutros u pola pet badnjak na brdu iznad Velike Hoče. Za badnjak se odlazilo u grupama. Stanovnici Velike Hoče će po badnjake otići danas posle podne. Popodne u badnjake odlaze i povratnici iz Osojana.

Badnjaci se u Velikoj Hoči osvećuju na trgu ispred Parohijskog doma, dok će osvećenje badnjaka u Orahovcu biti organizovano u crkvenoj porti.

U Goraždevcu je badnjak u srpske domove stigao juče. Takav običaj ostao je nakon ratnih sukoba na Kosovu i ostao do danas iz bezbednosnih razloga. Osvećenje badnjaka biće obavljeno u 17 časova u porti crkve.

Domaćice pre podne mese česnicu koju će kasnije uveče za posnom trpezom okretati i lomiti.

Dašnik je naziv za česnicu u Orahovcu i Velikoj Hoči jer se veruje da dašnik daje. Domaćin u njega stavlja parice ili dukate, koji će pripasti nekom od članova porodice kada se bude lomi za večerom. Dašnik okreću muški članovi porodice nekon čega se lomi. Prema narodnom verovanju, kome pripadne najviše parica imaće najviše blagodati i blagoslova.

Zbog epidemije kovid19, ove godine se ne očekuje veći broj ljudi na osvećenju i paljenju badnjaka, kao što je to bio običaj minulih godina.

Nakon obeležavanja Badnjeg dana u srpske domove u Metohiji će ranom zorom u domove stići i prvi položajnici koji će položiti badnjak.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022