Vesti
Religija

Badnji dan u Metohiji

Badnji dan u srpskim sredinama u Metohiji obeležava se u krugu porodice. U većini sela se badnjak seče i donosi kući rano ujutru, dok će povratnici u Osojanu i žitelji Velike Hoče po badnjak otići na Badnji dan popodne. U Goraždevcu se od 1999. godine za badnjak odlazi dan ranije.
Badnji dan u Metohiji
Ilustracija (Foto Kim)

Srbi iz Orahovca posekli su jutros u pola pet badnjak na brdu iznad Velike Hoče. Za badnjak se odlazilo u grupama. Stanovnici Velike Hoče će po badnjake otići danas posle podne. Popodne u badnjake odlaze i povratnici iz Osojana.

Badnjaci se u Velikoj Hoči osvećuju na trgu ispred Parohijskog doma, dok će osvećenje badnjaka u Orahovcu biti organizovano u crkvenoj porti.

U Goraždevcu je badnjak u srpske domove stigao juče. Takav običaj ostao je nakon ratnih sukoba na Kosovu i ostao do danas iz bezbednosnih razloga. Osvećenje badnjaka biće obavljeno u 17 časova u porti crkve.

Domaćice pre podne mese česnicu koju će kasnije uveče za posnom trpezom okretati i lomiti.

Dašnik je naziv za česnicu u Orahovcu i Velikoj Hoči jer se veruje da dašnik daje. Domaćin u njega stavlja parice ili dukate, koji će pripasti nekom od članova porodice kada se bude lomi za večerom. Dašnik okreću muški članovi porodice nekon čega se lomi. Prema narodnom verovanju, kome pripadne najviše parica imaće najviše blagodati i blagoslova.

Zbog epidemije kovid19, ove godine se ne očekuje veći broj ljudi na osvećenju i paljenju badnjaka, kao što je to bio običaj minulih godina.

Nakon obeležavanja Badnjeg dana u srpske domove u Metohiji će ranom zorom u domove stići i prvi položajnici koji će položiti badnjak.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021