Vesti
Religija

Badnji dan u Kosovskoj Mitrovici

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, u Kosovskoj Mitrovici Badnji dan se obeležava prigodnim programom u centru grada.
Badnji dan u Kosovskoj Mitrovici
Foto Kontakt plus

U pešačkoj zoni, kod spomenika knezu Lazaru, program je otvorio Crkveni hor “Branislav Nušić” koji je izveo pesme o Badnjaku i Božiću.

U zabavnom delu programa, nastupili su "Funky Pop project", Saška Hajder, Slobodan Boba Rakić, Aleksa Radenković i Trubački orkestar Danijele Veselinović.

Među građanima je bio i Mitrovčanin, Miloš Krasić koji je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo što, nakon dugo vremena, ima priliku da Badnji dan i Božić proslavi u rodnom gradu, sa svojim najmilijima.

“Jako sam srećan kao i moja porodica što sam ovde danas sa našim ljudima i lepo se provodemo. Naravno da je Božić ovde najlepši, nisam imao prilike zbog svojih obaveza, dok sam bio aktivni sportista, da budem za naš najveći praznik u Kosovskoj Mitrovici, ali sad sam u prilici da to mogu da uradim sa roditeljima, porodicom, prijateljima, u svom rodnom gradu, i zbog toga sam stvarno jako srećan” rekao je Krasić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić čestitao je građanima Badnji dan i istakao da su ovo dani kada više nego ikada trebamo iskazati jedinstvo u cilju ostanka na ovim prostorima.

“Okupljeno i jedinstveno građani Kosovske Mitrovice tradicionalno obeležavaju Badnji dan. Ovo su dani gde više nego ikada treba da iskažemo našu odlučnost, jedinstvo, slogu za ostanak na ovim prostorima, znajući da imamo veliku podršku države Srbije i svih važnih republičkih institucija. To nas dodatno ohrabruje i svakako treba da nas motiviše da rešenost za ostankom mora da bude još jača, a svima nama koji smo na rukovodećim mestima, da damo svoj doprinos u radu kako bi se stvorile nove prilike, pozitivniji ambijent i biće toga ukoliko smo mi odlučni i ukoliko mi radimo na tome” rekao je Spirić.

Građanima je služeno kuvano vino i vruća rakija.

Organizator proslave je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

U hramu Svetog Dimitrija, večernje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka počeće u 16h.

Najavljeno je i da će paljenju Badnjaka prisustvovati direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić.

 Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020