Vesti
Religija

Badnji dan po gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, danas proslavljaju Badnji dan, uoči Božića.
Badnji dan po gregorijanskom kalendaru
Ilustracija (Foto vesti.rs)

Haradinaj: Praznik provedite u molitvi i krugu porodice

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj sveštenstvu i građanima, koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru, čestitao je predstojeći praznik.

Kosovski premijer je svima koji slave Badnji dan poželeo da praznik proslave u molitvi i krugu porodice.

Poželeo im je i mir, ljubav i bogatstvo.

Jevtić: Simbolika Hristovog rođenja vraća veru u bolju budućnost

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić čestitao je Božić svim vernicima rimokatoličke veroispovesti.

Jevtić je svima koji slave poželeo da praznik provedu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći.

"Večna simbolika Hristovog rođenja vraća nam veru u bolju budućnost i predstavlja putokaz međusobnom uvažavanju, poštovanju i razumevanju. Božić podseća na važnost negovanja temeljnih ljudskih vrednosti - zalaganje za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog. Istrajmo u uverenju da su zajedništvo, tolerancija i čovekoljublje put koji treba slediti kako bi gradili lepšu budućnost za sve građane.

Popović: Praznične dane provedite u miru

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je Božić svim vernicima katoličke veroispovesti.

"Povodom najradosnijeg praznika Božića vernicima katoličke veroipovesti u ime opštine Gračanica i svoje ime upućujem najiskrenije čestitke uz želju da nastupajuće praznične dane proslave u miru, zdravlju i svakom dobru u krugu porodice“, ističe se u čestitki predsednika Popovića.

"Kosovo je karakteristično po multietničosti i zato verujem da će predstojeći praznični dani doprineti većem stepenu međusobnog razumevanja i tolerancije, što je neophodno da se razvijamo kao zdravo društvo u kojem možemo očekivati bolje dane za sve građane, piše u čestitki predsednika opštine Gračanica Srđana
Popovića.

Adrijana Hodžić čestitala Božić

Šefica Opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić čestitla je Božić sveštenstvu i svim građanima koji ovaj praznika slave po Gregorijanskom kalendaru.

"Svim vernicima koji slave najradosniji među hrišćanskim praznicima po Gregorijanskom kalendaru upućujem najsrdačnije čestitke, u veri da će Božić doneti mir i blagostanje i da će ga provesti okruženi svojim najmilijima u dobrom zdravlju i sreći", poručila je Hodžić.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021