Vesti
Religija

Badnji dan po gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, danas proslavljaju Badnji dan, uoči Božića.
Badnji dan po gregorijanskom kalendaru
Ilustracija (Foto vesti.rs)

Haradinaj: Praznik provedite u molitvi i krugu porodice

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj sveštenstvu i građanima, koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru, čestitao je predstojeći praznik.

Kosovski premijer je svima koji slave Badnji dan poželeo da praznik proslave u molitvi i krugu porodice.

Poželeo im je i mir, ljubav i bogatstvo.

Jevtić: Simbolika Hristovog rođenja vraća veru u bolju budućnost

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić čestitao je Božić svim vernicima rimokatoličke veroispovesti.

Jevtić je svima koji slave poželeo da praznik provedu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći.

"Večna simbolika Hristovog rođenja vraća nam veru u bolju budućnost i predstavlja putokaz međusobnom uvažavanju, poštovanju i razumevanju. Božić podseća na važnost negovanja temeljnih ljudskih vrednosti - zalaganje za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog. Istrajmo u uverenju da su zajedništvo, tolerancija i čovekoljublje put koji treba slediti kako bi gradili lepšu budućnost za sve građane.

Popović: Praznične dane provedite u miru

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je Božić svim vernicima katoličke veroispovesti.

"Povodom najradosnijeg praznika Božića vernicima katoličke veroipovesti u ime opštine Gračanica i svoje ime upućujem najiskrenije čestitke uz želju da nastupajuće praznične dane proslave u miru, zdravlju i svakom dobru u krugu porodice“, ističe se u čestitki predsednika Popovića.

"Kosovo je karakteristično po multietničosti i zato verujem da će predstojeći praznični dani doprineti većem stepenu međusobnog razumevanja i tolerancije, što je neophodno da se razvijamo kao zdravo društvo u kojem možemo očekivati bolje dane za sve građane, piše u čestitki predsednika opštine Gračanica Srđana
Popovića.

Adrijana Hodžić čestitala Božić

Šefica Opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić čestitla je Božić sveštenstvu i svim građanima koji ovaj praznika slave po Gregorijanskom kalendaru.

"Svim vernicima koji slave najradosniji među hrišćanskim praznicima po Gregorijanskom kalendaru upućujem najsrdačnije čestitke, u veri da će Božić doneti mir i blagostanje i da će ga provesti okruženi svojim najmilijima u dobrom zdravlju i sreći", poručila je Hodžić.Ostale vesti

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijaraha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.
  • 06.10.2022
Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022