Vesti
Religija

Badnji dan po gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, danas proslavljaju Badnji dan, uoči Božića.
Badnji dan po gregorijanskom kalendaru
Ilustracija (Foto vesti.rs)

Haradinaj: Praznik provedite u molitvi i krugu porodice

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj sveštenstvu i građanima, koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru, čestitao je predstojeći praznik.

Kosovski premijer je svima koji slave Badnji dan poželeo da praznik proslave u molitvi i krugu porodice.

Poželeo im je i mir, ljubav i bogatstvo.

Jevtić: Simbolika Hristovog rođenja vraća veru u bolju budućnost

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić čestitao je Božić svim vernicima rimokatoličke veroispovesti.

Jevtić je svima koji slave poželeo da praznik provedu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći.

"Večna simbolika Hristovog rođenja vraća nam veru u bolju budućnost i predstavlja putokaz međusobnom uvažavanju, poštovanju i razumevanju. Božić podseća na važnost negovanja temeljnih ljudskih vrednosti - zalaganje za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog. Istrajmo u uverenju da su zajedništvo, tolerancija i čovekoljublje put koji treba slediti kako bi gradili lepšu budućnost za sve građane.

Popović: Praznične dane provedite u miru

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je Božić svim vernicima katoličke veroispovesti.

"Povodom najradosnijeg praznika Božića vernicima katoličke veroipovesti u ime opštine Gračanica i svoje ime upućujem najiskrenije čestitke uz želju da nastupajuće praznične dane proslave u miru, zdravlju i svakom dobru u krugu porodice“, ističe se u čestitki predsednika Popovića.

"Kosovo je karakteristično po multietničosti i zato verujem da će predstojeći praznični dani doprineti većem stepenu međusobnog razumevanja i tolerancije, što je neophodno da se razvijamo kao zdravo društvo u kojem možemo očekivati bolje dane za sve građane, piše u čestitki predsednika opštine Gračanica Srđana
Popovića.

Adrijana Hodžić čestitala Božić

Šefica Opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić čestitla je Božić sveštenstvu i svim građanima koji ovaj praznika slave po Gregorijanskom kalendaru.

"Svim vernicima koji slave najradosniji među hrišćanskim praznicima po Gregorijanskom kalendaru upućujem najsrdačnije čestitke, u veri da će Božić doneti mir i blagostanje i da će ga provesti okruženi svojim najmilijima u dobrom zdravlju i sreći", poručila je Hodžić.Ostale vesti

Patrijarh Porfirije apeluje na mir
Patrijarh Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru. Tom prilikom, patrijarh je u svojoj besedi istakao da je “danas više nego ikad potrebno da se molimo za mir, za našu braću i sestre na Kosvu i Metohiji”.
  • 01.10.2023
Vladika Ilarion o snazi krsta: Od prokletstva do blagoslova
Vikarni episkop patrijarha srpskog Ilarion služio je liturgiju u Pećkoj patrijaršiji povodom današnjem praznika Krstovdana. U svom obraćanju, on je istakao duboke duhovne poruke o snazi krsta i njegovom simbolizmu koji podseća na paradokse i duboke istine hrišćanske vere.
  • 27.09.2023
Jesenji Krstovdan - dobro je srediti kuću pred zimu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.

  • 27.09.2023
Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023