Vesti
Religija

Badnje veče u Gračanici

Večernje bogosluženje sa osvećenjem i paljenjem Badnjaka okupilo je veliki broj vernika u porti manastira Gračanica.
Badnje veče u Gračanici
Paljenje Badnjaka u porti manastira (Foto Kim)

Vernici, među kojima je bilo mnogo dece, u manasitir su donosili grančice božićnog drveta. Zajedno sa sveštenstvom manastira, nakon službe u crkvi, založili su svoje Badnjake.

„Veselo je i radosno jer je to jedan od najvećih srpskih praznika. Dolazimo redovno i okupili smo se ovde na paljenju Badnjaka. I mi smo doneli svoju „šumku“, kaže Danijela Prica.

Atmosfera u porti manastira večeras je bila veličanstvena, velika vatra koja pucketa i poj sestrinstva manastira zagrejali su okupljene. Sveštenici Darko Marinković i Sveta Trajković okupljenima su bacali orahe i suvo voće, a nešto dalje u dvorištu u dva kazana grejala se rakija.

„Predivno je večeras. Zaredom se svake godine okuplja srpski narod ispred hrama. Predivno je videti da na Kosovu ovo sve više oživljava. Drago mi je što srpski narod zna da proceni da kada je najpotrebnije da se okupla. Ovo je najradosniji praznik za sve Srbe“, kaže Milutin Tomić.

Proslava Badnje večeri u srednjovekovnom manastiru, zadužbini Kralja Milutina, označava početak obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

I ove godine meštani Gračanice poželili su mir i blagostanje. Praznik će, kažu, proslaviti svečano u krugu porodice.

„Kao i svake godine tu smo u porti manastira da dočekamo paljenje Badnjaka. Svima želim sve najlepše“, kaže Milena Nedeljković.

„S verom u svevišnjeg Gospoda Boga i nadom očekujemo još jedan Božić. Nadamo se da će svaki naredni biti povoljniji po srpski narod na Kosovu i Metohiji“, poručuje Goran Stojanović.

Sutra na Božić u manastiru će biti služena sveta arhijerejska liturgija. Tokom službe biće pročitana poslanica srpskog patrijarha Irineja.Ostale vesti

Obeležen Savindan na centralnom Kosovu
Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.
  • 27.01.2023
Danas je Savindan, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Osnovne i srednje škole na centralnom Kosovu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu.

  • 27.01.2023
Danas je Sveti Jovan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2023
Praznik Bogojavljenje obeležen u Ranilugu

Šestorica mladića iz Raniluga i okoline, po hladnom i kišovitom vremenu, plivala su sa časnim krstom u Binačkoj Moravi. Na mostu, na ulasku u ovo mesto, i ove godine okupilo se pedesetak građana koji su podržali hrabre momke da nastave tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

  • 19.01.2023
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva obeležava Bogojavljenje, praznik ustanovljen kao spomen Hristovog krštenja.
  • 19.01.2023
Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.

  • 18.01.2023