Vesti
Religija

Badnje veče u Gračanici

Večernje bogosluženje sa osvećenjem i paljenjem Badnjaka okupilo je veliki broj vernika u porti manastira Gračanica.
Badnje veče u Gračanici
Paljenje Badnjaka u porti manastira (Foto Kim)

Vernici, među kojima je bilo mnogo dece, u manasitir su donosili grančice božićnog drveta. Zajedno sa sveštenstvom manastira, nakon službe u crkvi, založili su svoje Badnjake.

„Veselo je i radosno jer je to jedan od najvećih srpskih praznika. Dolazimo redovno i okupili smo se ovde na paljenju Badnjaka. I mi smo doneli svoju „šumku“, kaže Danijela Prica.

Atmosfera u porti manastira večeras je bila veličanstvena, velika vatra koja pucketa i poj sestrinstva manastira zagrejali su okupljene. Sveštenici Darko Marinković i Sveta Trajković okupljenima su bacali orahe i suvo voće, a nešto dalje u dvorištu u dva kazana grejala se rakija.

„Predivno je večeras. Zaredom se svake godine okuplja srpski narod ispred hrama. Predivno je videti da na Kosovu ovo sve više oživljava. Drago mi je što srpski narod zna da proceni da kada je najpotrebnije da se okupla. Ovo je najradosniji praznik za sve Srbe“, kaže Milutin Tomić.

Proslava Badnje večeri u srednjovekovnom manastiru, zadužbini Kralja Milutina, označava početak obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

I ove godine meštani Gračanice poželili su mir i blagostanje. Praznik će, kažu, proslaviti svečano u krugu porodice.

„Kao i svake godine tu smo u porti manastira da dočekamo paljenje Badnjaka. Svima želim sve najlepše“, kaže Milena Nedeljković.

„S verom u svevišnjeg Gospoda Boga i nadom očekujemo još jedan Božić. Nadamo se da će svaki naredni biti povoljniji po srpski narod na Kosovu i Metohiji“, poručuje Goran Stojanović.

Sutra na Božić u manastiru će biti služena sveta arhijerejska liturgija. Tokom službe biće pročitana poslanica srpskog patrijarha Irineja.Ostale vesti

Prizrenska duhovna letnja škola na internetu
U ponedeljak 13. jula počinje Prizrenska duhovna letnja škola. Zbog epidemiološke situacije, umesto u Prizrenu i drugim sredinama, predavanja će se ove godine održati "na daljinu", odnosno putem interneta.
  • 10.07.2020
Vladika Grigorije: Isključiti nasilje, policija i demonstranti da se zagrle
Episkop diseldorfski i nemački Grigorije, komentarišući proteste, kaže da treba isključiti nasilje, da policija i demonstranti treba da prvaziđu jaz, da se zagrle i zamolio ih, da pre nego što upotrebe pendreke i kamenice, prethodno razmisle da su tamo možda njihovi susedi, rođaci, drugovi dece... Navodi da su opet na protestima i levi i desni, i oni koji brane ljudska prava i oni koji govore "Kosovo je srce Srbije", što znači da to nisu neprijatelji zemlje, kako se kaže, već ljudi koji čuvaju ustavni poredak naše države, kao i policajci.
  • 09.07.2020
Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020