Vesti
Religija

Badnjak, božićno drvo pravoslavnih vernika

Badnji dan je dobio ime po Badnjaku, božićnom drvetu, koje pravoslavni vernici u zoru seku u šumi, nose u hramove gde se osvećuje, a potom i u domove.
Badnjak, božićno drvo pravoslavnih vernika
Loženje Badnjaka (Foto arhiva Kim)

Badnjak je drvo koje je duboko ukorenjeno u srpsku tradiciju, u srpsku istoriju, kazao je RTV KIM protojerej Darko Marinković.

„To drvo je pre primanja hrišćanstva kod nas kao naroda bilo mnogo poštovano i cenjeno, ne obožavano nego poštovano, tako da pored toga što se odlazi na njegovo sečenje, nosi se u hram gde se blagosilja i kasnije se nalaže na vatri koja je malo ranije pripremljena“.

Inače, paljenje božićnog drveta je, kako kaže otac Darko narodski ali i crkveni običaj.

U porti manastira Gračanica loženje Badnjaka obaviće se u 17 sati.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021