Vesti
Religija

Albanski studenti: Srušiti hram ili mu promeniti namenu

Albanski studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Prištini reagovali su povodom akcije čišćenja i uređenja nedovršenog hrama Hrista spasa, izrazivši čuđenje zbog čega crkva još nije srušena.
Albanski studenti: Srušiti hram ili mu promeniti namenu
Hram Hrista Spasa (Foto arhiva Kim)

Studenti ocenjuju da su radovi na sređivanju crkve preduzeti, kako bi se izazvale međuetničke tenzije i da radova ne može biti bez dozvole vlasti.

"Zato što je ovaj objekat sagrađen u vreme Miloševićevog režima, upravo u dvorištu univerzitetskog kampa, izražavamo duboko ogorčenje zašto vlasti Kosova još uvek ništa nisu preduzele na rušenju ovog objekta, ili promeni njegove namene, u objekat koji bi služio studentima", navodi se u pismu albanskih studenata poslatom medijima u Prištini.

Oni navode kako nisu protiv bilo koje religije ili verskog objekta, ali su protiv "degradacije univerziteta i nacionalnog identiteta".

Lokalne vlasti u Prištini obustavile su radove na čišćenju nedovršene crkve Hrista Spasa u tom gradu i radnicima Eparhije raško-prizrenske naredile prekid radova dok ne budu imali dozvolu.

Građevinska inspekcija i komunalna policija upala je juče u crkvu Hrista Spasa dok su radnici treći dan za redom sređivali dvorište i čistili unutrašnjost crkve, koja je deceniju i po, nebrigom lokalnih vlasti pretvorena u javni nužnik i stecište beskućnika.

Crkva je više puta napadana bombama i molotovljevim koktelima.

Inspektori su radnicima naložili da prekinu farbanje ojačanih ulaznih vrata u manastir. Metalna ograda koja je prethodno bila postavljena, obijena je i nije predstavljala zaštitu.

Nedavno je u crkvi podmetnut požar, a nakon toga je Eparhija raško-prizrenska pokrenula akciju čišćenja i sređivanja ovog objekta u kojoj je su učestvovali monasi, sveštenici, građani i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.Ostale vesti

Obeležen Savindan na centralnom Kosovu
Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.
  • 27.01.2023
Danas je Savindan, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Osnovne i srednje škole na centralnom Kosovu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu.

  • 27.01.2023
Danas je Sveti Jovan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2023
Praznik Bogojavljenje obeležen u Ranilugu

Šestorica mladića iz Raniluga i okoline, po hladnom i kišovitom vremenu, plivala su sa časnim krstom u Binačkoj Moravi. Na mostu, na ulasku u ovo mesto, i ove godine okupilo se pedesetak građana koji su podržali hrabre momke da nastave tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

  • 19.01.2023
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva obeležava Bogojavljenje, praznik ustanovljen kao spomen Hristovog krštenja.
  • 19.01.2023
Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.

  • 18.01.2023