• U Zočištu obeleženi Sveti Kozma i Damjan

  Skoro hiljadu ljudi, Srba sa Kosova i Metohije i raseljenih, prisustvovalo je danas svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je povodom hramovne slave služio episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, u obnovljenom srpskom pravoslavnom manastiru Svetog Kozme i Damjana, u Zočištu, u opštini Orahovac.

 • Mitrofanovoj orden SPC za očuvanje srpskih svetinja na KiM

  Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uručio je direktorki Ruskog centra nauke i kulture (Rošotrudničestvo) Eleonori Mitrofanovoj odlikovanje SPC, Orden svete Carice Milice za doprinos koji je kao izvršni direktor Uneska dala očuvanju srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

 • "Kosovo je nada, beznađe nikad bilo nije"

  "Kosovo ni danas nije beznađe, nego je nada i tako će to biti i u budućim vremenima. Oni koji ne znaju šta je Kosovo, oni pronose priče, hoće da dele Kosovo. Šta znači podeliti Kosovo?", upitao je tokom liturgije u manastiru u Gračanici mitropolit Amfilohije.

 • Danas je Vidovdan

  Vidovdan, jedan od najznačajnijih praznika danas obeležava srpski narod i pravoslavna crkva. Centralna proslava je u Gračanici i na Gazimestanu.

 • Danas je Ramazanski Bajram

  Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.

 • U Prištini obeležene Zadušnice

  Na dan kada se sećamo umrlih i odajemo im poštu, na prištinskom groblju nekolicina Srba. Takozvani novi deo groblja uređen i pristupačan, dok je stari deo groblja potpuno zapušten, nepristupačan i gotovo je nemoguće probiti se do grobova prištinica koji tu počivaju

 • Vlada Kosova ugrožava manastir Visoke Dečane

  Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je povodom početka radova na magistralnom putu Dečani – Plav da Vlada Kosova ugrožava manastir Visoki Dečani.

 • Dan obnovljene Bogoslovije u Prizrenu

  Bogoslovija Kirila i Metodija u Prizrenu obeležava svoj dan. Nakon što je 2011. godine obnovila rad, iznedrila je prvu generaciju bogoslova, a ove godine priprema se za još jednu.

 • Spasovdan u Visokim Dečanima

  U Visokim Dečanima se obeležava praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, koji je ujedno i ktitorska slava ovog srednjovekovnog manastira. Liturgiju je služio vladika raško prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije.

 • Apel Sabora SPC: Ne dajte saglasnost za otuđenje Kosova

  Apelujemo na naše državnike da ne smeju nikada daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije.  Priznavanje nezakonito proglašene nezavisnosti Kosova ugrozilo bi opstanak Crkve, naroda i doprinelo proglašavanju srpskih svetinja za kosovske ili albanske spomenike kulture, poručuju iz SPC.

 • SPC proglasila svetima troje kosovskih mučenika

  Liturgijom u Hramu Svetog Save na Vračaru koju je predvodio patrijarh Irinej svečano su proglašeni svecima kosovski mučenici – Grigorije Pećki, Vasilije Pekar i Bosiljka Rajičić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane