Vesti
Ratni zločini

Žrtve će pred Sudom za OVK moći da traže odštetu

Žrtve ratnih zločina na Kosovu moći će da učestvuju u suđenjima pred sudom za zločine OVK u Hagu i da traže odštetu, predviđeno je sudskim Pravilnikom o postupku i dokazima.
Žrtve će pred Sudom za OVK moći da traže odštetu
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Po Pravilniku, ako stradanje žrtava bude potvrđeno presudom, sud može naložiti osuđenima da im nadoknade štetu koju sudije odrede.

Svaka osoba koju konačna presuda bude identifikovala kao žrtvu moći će da, na osnovu te presude, "uživa svoja prava po nacionalnim i drugim relevatnim zakonima", a u skladu sa kosovskim zakonom o specijalnom sudu.

U parnicama pred "domaćim sudovima", presude suda za zločine OVK biće "konačne i obavezujuće što se tiče krivične odgovornosti osuđenog za štetu koje su žrtve pretrpele", naglašeno je u Pravilniku.

Pravilnikom o postupku i dokazima suda za zločine OVK predviđeno je da žrtve mogu učestvovati u procesima kao treća strana, uz odbranu i optužbu.

Za učešće u suđenju, žrtve će moći da se prijave odmah pošto sudija potvrdi optužnicu koju je predložilo tužilaštvo.

"Osoba koja tvrdi da je žrtva zločina navedenog u optužnici može podneti prijavu... za učešće u procesu, precizirajući na koji je način on(a) žrtva i navodeći mesto i datum navodnog zločina", piše u Pravilniku.

Žrtve kojima bude odobreno učešče na suđenju zastupaće advokati sa posebne sudske liste. Osobe kojima zahtev za učešće bude odbijen, moći će da na tu odluku ulože žalbu.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020