Vesti
Ratni zločini

Zoran Vukotić pred sudom zbog ratnih zločina

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici danas je pred Euleksovim međunarodnim sudskim većem počelo suđenje Zoranu Vukotića za ratne zločine počinjene 1999. godine na području opštine Vučitrn. Vukotić se izjasnio da se ne oseća krivim.
Zoran Vukotić pred sudom zbog ratnih zločina
Sa današnjeg suđenja (Foto Radio kontakt plus)

Vukotić je nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije Srbije, a osumnjičen je da je počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Donje Studimlje kod Vučitrna između 2. i 3. maja 1999. godine.

Vukotićev branilac advokat Nebojša Vlajić izjavio je Radiju Kontakt plus da je danas održano pripremno ročište u ovom predmetu i da je pročitana optužnica.

“Pročitana je optužnica i on se izjasnio da nije kriv. Suđenje će biti nastavljeno u zakonskom roku nakon što isteknu rokovi u kojima odbrana može da podnese prigovore, što ćemo svakako učiniti u narednih 30 dana”, istakao je Vlajić.

Vukotić je uhapšen 10. maja 2016. godine u okolini Nikšića po poternici Euleksa, a kosovskom pravosuđu izručen je krajem prošle godine.

Vukotić je pritvoren u zatvoru u Podujevu, a na prvo ročište pred sudom u Kosovskoj Mitrovici doveden je uz jake mere obezbeđenja.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022