Vesti
Ratni zločini

Zoran Vukotić pred sudom zbog ratnih zločina

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici danas je pred Euleksovim međunarodnim sudskim većem počelo suđenje Zoranu Vukotića za ratne zločine počinjene 1999. godine na području opštine Vučitrn. Vukotić se izjasnio da se ne oseća krivim.
Zoran Vukotić pred sudom zbog ratnih zločina
Sa današnjeg suđenja (Foto Radio kontakt plus)

Vukotić je nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije Srbije, a osumnjičen je da je počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Donje Studimlje kod Vučitrna između 2. i 3. maja 1999. godine.

Vukotićev branilac advokat Nebojša Vlajić izjavio je Radiju Kontakt plus da je danas održano pripremno ročište u ovom predmetu i da je pročitana optužnica.

“Pročitana je optužnica i on se izjasnio da nije kriv. Suđenje će biti nastavljeno u zakonskom roku nakon što isteknu rokovi u kojima odbrana može da podnese prigovore, što ćemo svakako učiniti u narednih 30 dana”, istakao je Vlajić.

Vukotić je uhapšen 10. maja 2016. godine u okolini Nikšića po poternici Euleksa, a kosovskom pravosuđu izručen je krajem prošle godine.

Vukotić je pritvoren u zatvoru u Podujevu, a na prvo ročište pred sudom u Kosovskoj Mitrovici doveden je uz jake mere obezbeđenja.Ostale vesti

Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021