Vesti
Ratni zločini

Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora

Sud u Prištini prvostepeno je osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora zbog, kako se u presudi navodi, ratnog zločina i kršenja običaja rata.
Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora
Detalj sa suđenja Zoranu Đokiću (Foto arhiva Kim)

Sudsko veće predvođeno sudijom Arbenom Hotijem "navelo je u presudi da se Zoran Đokić proglašava krivim zato što je navodno u martu 1999. u akciji grupe srpskih vojnih i policijskih pravojnih snaga u uniformi, učestvovao u proterivanju Albanaca u Peći, da je nasilno ulazio u kuće Albanaca, pucao u vazduh i prisililo albanske porodice da u kratkom roku napuste svoje kuće i krenu u Albaniju i Crnu Goru", prenosi RTS.

Đokićev advokat Ljubomir Pantović najavio je da će na prvostepenu sudsku presudu uložiti prigovor i zahtev Apelacionom sudu za poništenje presude.

"Ovo je jedna pogrešna, nepravična presuda, koja je u sukobu sa svim izvedenim dokazima u ovom predmetu, i pre svega u sukobu sa pravom okrivljenog da ima pravično suđenje. Glavni svedok tužilaštva i jedini očevidac ratnog zločina za koji je Đokić osuđen identifikovao je drugog čoveka, osobu, da je izvršio ovaj zločin, u normalnim okolnostima Zoran ne bi bio ni optužen", kazao je advokat Pantović.

Zoran Đokić uhapšen je februara 2019. godine na prelazu Jarinje. Od tada je u pritvoru.

Kancelarija za KiM: Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju reagovala je saopštenjem nakon što je Sud u Prištini prvostepeno osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora, navodeći da presuda predstavlja "najflagrantniji primer kako se na Kosovu gaze pravo i pravda".

U saopštenju se navodi da je doneta prvostepena presuda, "neutemeljena dokazima i iskazima svedoka, jer ni jedan jedini očevidac nije prepoznao Đokića kao izvršioca dela, pokazuje pristrasnost i ostrašćenost sudskih instanci".

"Podsećamo, da je Tužilaštvo u Prištini proširilo optužnicu pet dana pre izricanja presude Đokiću, što je procesno nedopustivo, jer u toku samog postupka nije nađen nijedan dokaz protiv optuženog", dodaje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Napominje se da je ovom presudom Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje i da će advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu.

"Očekujemo da pravda bude zadovoljena i Đokić oslobođen", zaključuje se u saopštenju Kancelarije.Ostale vesti

Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021
Održana statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja
Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu održana je nova statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika udruženja ratnih veterana bivše OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.
  • 24.02.2021
Tužilac: Odbiti žalbe za ukidanje pritvora Tačija i ostalih šefova OVK
Specijalizovano tužilaštvo Kosova zatražilo je od Žalbenog veća suda u Hagu da u celosti odbije žalbu na rešenje sudije kojom je odbio zahtev za ukidanje pritvora nekadašnjem glavnom komandantu OVK Hašimu Tačiju.
  • 22.02.2021
Prijavljeno 18 žrtava u slučaju protiv Tačija i ostalih
Specijalnom sudu u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK stiglo je 18 prijava žrtava u slučaju koji se vodi protiv Hašima Tačija, Kadrija Vaseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, prenosi RTS.
  • 19.02.2021