Vesti
Ratni zločini

Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora

Sud u Prištini prvostepeno je osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora zbog, kako se u presudi navodi, ratnog zločina i kršenja običaja rata.
Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora
Detalj sa suđenja Zoranu Đokiću (Foto arhiva Kim)

Sudsko veće predvođeno sudijom Arbenom Hotijem "navelo je u presudi da se Zoran Đokić proglašava krivim zato što je navodno u martu 1999. u akciji grupe srpskih vojnih i policijskih pravojnih snaga u uniformi, učestvovao u proterivanju Albanaca u Peći, da je nasilno ulazio u kuće Albanaca, pucao u vazduh i prisililo albanske porodice da u kratkom roku napuste svoje kuće i krenu u Albaniju i Crnu Goru", prenosi RTS.

Đokićev advokat Ljubomir Pantović najavio je da će na prvostepenu sudsku presudu uložiti prigovor i zahtev Apelacionom sudu za poništenje presude.

"Ovo je jedna pogrešna, nepravična presuda, koja je u sukobu sa svim izvedenim dokazima u ovom predmetu, i pre svega u sukobu sa pravom okrivljenog da ima pravično suđenje. Glavni svedok tužilaštva i jedini očevidac ratnog zločina za koji je Đokić osuđen identifikovao je drugog čoveka, osobu, da je izvršio ovaj zločin, u normalnim okolnostima Zoran ne bi bio ni optužen", kazao je advokat Pantović.

Zoran Đokić uhapšen je februara 2019. godine na prelazu Jarinje. Od tada je u pritvoru.

Kancelarija za KiM: Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju reagovala je saopštenjem nakon što je Sud u Prištini prvostepeno osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora, navodeći da presuda predstavlja "najflagrantniji primer kako se na Kosovu gaze pravo i pravda".

U saopštenju se navodi da je doneta prvostepena presuda, "neutemeljena dokazima i iskazima svedoka, jer ni jedan jedini očevidac nije prepoznao Đokića kao izvršioca dela, pokazuje pristrasnost i ostrašćenost sudskih instanci".

"Podsećamo, da je Tužilaštvo u Prištini proširilo optužnicu pet dana pre izricanja presude Đokiću, što je procesno nedopustivo, jer u toku samog postupka nije nađen nijedan dokaz protiv optuženog", dodaje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Napominje se da je ovom presudom Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje i da će advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu.

"Očekujemo da pravda bude zadovoljena i Đokić oslobođen", zaključuje se u saopštenju Kancelarije.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022