Vesti
Ratni zločini

Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora

Sud u Prištini prvostepeno je osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora zbog, kako se u presudi navodi, ratnog zločina i kršenja običaja rata.
Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora
Detalj sa suđenja Zoranu Đokiću (Foto arhiva Kim)

Sudsko veće predvođeno sudijom Arbenom Hotijem "navelo je u presudi da se Zoran Đokić proglašava krivim zato što je navodno u martu 1999. u akciji grupe srpskih vojnih i policijskih pravojnih snaga u uniformi, učestvovao u proterivanju Albanaca u Peći, da je nasilno ulazio u kuće Albanaca, pucao u vazduh i prisililo albanske porodice da u kratkom roku napuste svoje kuće i krenu u Albaniju i Crnu Goru", prenosi RTS.

Đokićev advokat Ljubomir Pantović najavio je da će na prvostepenu sudsku presudu uložiti prigovor i zahtev Apelacionom sudu za poništenje presude.

"Ovo je jedna pogrešna, nepravična presuda, koja je u sukobu sa svim izvedenim dokazima u ovom predmetu, i pre svega u sukobu sa pravom okrivljenog da ima pravično suđenje. Glavni svedok tužilaštva i jedini očevidac ratnog zločina za koji je Đokić osuđen identifikovao je drugog čoveka, osobu, da je izvršio ovaj zločin, u normalnim okolnostima Zoran ne bi bio ni optužen", kazao je advokat Pantović.

Zoran Đokić uhapšen je februara 2019. godine na prelazu Jarinje. Od tada je u pritvoru.

Kancelarija za KiM: Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju reagovala je saopštenjem nakon što je Sud u Prištini prvostepeno osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora, navodeći da presuda predstavlja "najflagrantniji primer kako se na Kosovu gaze pravo i pravda".

U saopštenju se navodi da je doneta prvostepena presuda, "neutemeljena dokazima i iskazima svedoka, jer ni jedan jedini očevidac nije prepoznao Đokića kao izvršioca dela, pokazuje pristrasnost i ostrašćenost sudskih instanci".

"Podsećamo, da je Tužilaštvo u Prištini proširilo optužnicu pet dana pre izricanja presude Đokiću, što je procesno nedopustivo, jer u toku samog postupka nije nađen nijedan dokaz protiv optuženog", dodaje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Napominje se da je ovom presudom Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje i da će advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu.

"Očekujemo da pravda bude zadovoljena i Đokić oslobođen", zaključuje se u saopštenju Kancelarije.Ostale vesti

Završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Mustafi
Na suđenju nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, nakon četiri dana završeno je ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima u Hagu.
  • 23.09.2021
Nastavljeno ispitivanje svedoka u slučaju protiv Mustafe

Na suđenju nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, danas je četvrti dan zaredom, nastavljano ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 23.09.2021
Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
  • 21.09.2021
Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu
U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.
  • 20.09.2021
Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi
Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 20.09.2021
Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021