Vesti
Ratni zločini

Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora

Sud u Prištini prvostepeno je osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora zbog, kako se u presudi navodi, ratnog zločina i kršenja običaja rata.
Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora
Detalj sa suđenja Zoranu Đokiću (Foto arhiva Kim)

Sudsko veće predvođeno sudijom Arbenom Hotijem "navelo je u presudi da se Zoran Đokić proglašava krivim zato što je navodno u martu 1999. u akciji grupe srpskih vojnih i policijskih pravojnih snaga u uniformi, učestvovao u proterivanju Albanaca u Peći, da je nasilno ulazio u kuće Albanaca, pucao u vazduh i prisililo albanske porodice da u kratkom roku napuste svoje kuće i krenu u Albaniju i Crnu Goru", prenosi RTS.

Đokićev advokat Ljubomir Pantović najavio je da će na prvostepenu sudsku presudu uložiti prigovor i zahtev Apelacionom sudu za poništenje presude.

"Ovo je jedna pogrešna, nepravična presuda, koja je u sukobu sa svim izvedenim dokazima u ovom predmetu, i pre svega u sukobu sa pravom okrivljenog da ima pravično suđenje. Glavni svedok tužilaštva i jedini očevidac ratnog zločina za koji je Đokić osuđen identifikovao je drugog čoveka, osobu, da je izvršio ovaj zločin, u normalnim okolnostima Zoran ne bi bio ni optužen", kazao je advokat Pantović.

Zoran Đokić uhapšen je februara 2019. godine na prelazu Jarinje. Od tada je u pritvoru.

Kancelarija za KiM: Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju reagovala je saopštenjem nakon što je Sud u Prištini prvostepeno osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora, navodeći da presuda predstavlja "najflagrantniji primer kako se na Kosovu gaze pravo i pravda".

U saopštenju se navodi da je doneta prvostepena presuda, "neutemeljena dokazima i iskazima svedoka, jer ni jedan jedini očevidac nije prepoznao Đokića kao izvršioca dela, pokazuje pristrasnost i ostrašćenost sudskih instanci".

"Podsećamo, da je Tužilaštvo u Prištini proširilo optužnicu pet dana pre izricanja presude Đokiću, što je procesno nedopustivo, jer u toku samog postupka nije nađen nijedan dokaz protiv optuženog", dodaje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Napominje se da je ovom presudom Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje i da će advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu.

"Očekujemo da pravda bude zadovoljena i Đokić oslobođen", zaključuje se u saopštenju Kancelarije.Ostale vesti

Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021