Vesti
Ratni zločini

Zlatan Krstić osuđen na 14 godina zatvora, Šabani na sedam

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudio je prvostepeno Zlatana Krstića na 14 i po godina i Destana Šabanaja na sedam godina zatvora zbog navodno počinjenih ratnih zločina prema Albancima u selu Nerodimlje kod Uroševca.
Zlatan Krstić osuđen na 14 godina zatvora, Šabani na sedam
Osuđeni Krstić i Šabani (Foto RTS)

Optužnica Zlatana Krstića teretila je da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga, navodno 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na 19 članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Krstić je navodno učestvovao u maltretiranju članova te porodice, u uništavanju njihove imovine, deložaciji iz njihovog prebivališta, otmici i ubistvu njena četiri člana.

"Ovo je svakako najstroža izrečena kazna od kad postoji Posebno odeljenje osnovnog suda u Prištini koje se bavi krivičnim delima ratnog zločina. Sud je doneo jednu presudu za koju je malo reći da je strašna i da je nezakonita. Nigde tokom postupka nijedna od žrtava nije navela da su direktno videli da je Zlatan učinio bilo šta za šta ga je sud danas osudio", kaže Krstićev advokat Dejan A. Vasić.

Sud je, kako tvrdi, poverovao u neistinite tvrdnje da je Krstić navodno bio na mestu gde su se ovi događaji desli.

"Nijedna konkretna radnja koja mu je danas presudom stavljena na teret nije potkrepljena dokazima koji su izvođeni tokom postupka. Siguran sam da ovakva presuda ne može biti održiva pred Apelacionim sudom", rekao je Vasić.

Destan Šabani optužen je da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa ubijenima. On je navodno naredio da tela budu pokopana bez obreda.

"Presuda u odnosu na Destana Šabanija koji je bio pripadnik Policije pre rata i inspektor za krvne delikte je i pravno i činjenično neodrživa", kazao je njegov branilac Živojin Jokanović.

"Neodrživa je je sa razloga što je izvan njegovog delokruga i ovlašćenja sva radnja obavljena. On je kao učesnik u oba prethodna uviđaja kada su otkrivene žrtve bio samo prisutan radi prikupljanja podataka i identifikacije žrtava", kaže njegov advokat Živojin Jokanović ističući da je Šabani svoju dužnost obavljao po zakonu, te da je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica.

Advokati osuđenih najavili su žalbe Apelacinom sudu.

Kancelarija za KiM: Krstiću je uskraćeno pravično suđenje

Povodom odluke posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini da Zlatana Krstića osudi na 14 i po godina direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izrazio je najdublje ogorčenje i protest zbog kazne, navodi se u saopštenju.

Кrstić je osuđen na drakonsku kaznu zatvora iako ga nijedan od dvadesetak svedoka nije prepoznao kao počinioca zločina niti video u izvršenju zločina koji mu se stavlja na teret.

"Na ovaj način njemu je uskraćeno pravo na pravično suđenje, a sam Кrstić još jedna je žrtva političkog progona iz Prištine", poručio je Petković.

"Ovakvim sudskim odlukama Srbima se jasno šalje poruka da na Кosovu i Metohiji za njih nema mesta, ni prava ni pravde. Prema Srbima se iskazuje otvoreni animozitet i netrpeljivost, a ova presuda kao i one pre nje imaće ozbiljne implikacije na povratak Srba na Кosovo i Metohiju", zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022