Vesti
Ratni zločini

Zlatan Krstić osuđen na 14 godina zatvora, Šabani na sedam

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudio je prvostepeno Zlatana Krstića na 14 i po godina i Destana Šabanaja na sedam godina zatvora zbog navodno počinjenih ratnih zločina prema Albancima u selu Nerodimlje kod Uroševca.
Zlatan Krstić osuđen na 14 godina zatvora, Šabani na sedam
Osuđeni Krstić i Šabani (Foto RTS)

Optužnica Zlatana Krstića teretila je da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga, navodno 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na 19 članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Krstić je navodno učestvovao u maltretiranju članova te porodice, u uništavanju njihove imovine, deložaciji iz njihovog prebivališta, otmici i ubistvu njena četiri člana.

"Ovo je svakako najstroža izrečena kazna od kad postoji Posebno odeljenje osnovnog suda u Prištini koje se bavi krivičnim delima ratnog zločina. Sud je doneo jednu presudu za koju je malo reći da je strašna i da je nezakonita. Nigde tokom postupka nijedna od žrtava nije navela da su direktno videli da je Zlatan učinio bilo šta za šta ga je sud danas osudio", kaže Krstićev advokat Dejan A. Vasić.

Sud je, kako tvrdi, poverovao u neistinite tvrdnje da je Krstić navodno bio na mestu gde su se ovi događaji desli.

"Nijedna konkretna radnja koja mu je danas presudom stavljena na teret nije potkrepljena dokazima koji su izvođeni tokom postupka. Siguran sam da ovakva presuda ne može biti održiva pred Apelacionim sudom", rekao je Vasić.

Destan Šabani optužen je da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa ubijenima. On je navodno naredio da tela budu pokopana bez obreda.

"Presuda u odnosu na Destana Šabanija koji je bio pripadnik Policije pre rata i inspektor za krvne delikte je i pravno i činjenično neodrživa", kazao je njegov branilac Živojin Jokanović.

"Neodrživa je je sa razloga što je izvan njegovog delokruga i ovlašćenja sva radnja obavljena. On je kao učesnik u oba prethodna uviđaja kada su otkrivene žrtve bio samo prisutan radi prikupljanja podataka i identifikacije žrtava", kaže njegov advokat Živojin Jokanović ističući da je Šabani svoju dužnost obavljao po zakonu, te da je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica.

Advokati osuđenih najavili su žalbe Apelacinom sudu.

Kancelarija za KiM: Krstiću je uskraćeno pravično suđenje

Povodom odluke posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini da Zlatana Krstića osudi na 14 i po godina direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izrazio je najdublje ogorčenje i protest zbog kazne, navodi se u saopštenju.

Кrstić je osuđen na drakonsku kaznu zatvora iako ga nijedan od dvadesetak svedoka nije prepoznao kao počinioca zločina niti video u izvršenju zločina koji mu se stavlja na teret.

"Na ovaj način njemu je uskraćeno pravo na pravično suđenje, a sam Кrstić još jedna je žrtva političkog progona iz Prištine", poručio je Petković.

"Ovakvim sudskim odlukama Srbima se jasno šalje poruka da na Кosovu i Metohiji za njih nema mesta, ni prava ni pravde. Prema Srbima se iskazuje otvoreni animozitet i netrpeljivost, a ova presuda kao i one pre nje imaće ozbiljne implikacije na povratak Srba na Кosovo i Metohiju", zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Bivši komandant OVK Pjeter Šalja izjasnio se da nije kriv
Pjeter Šalja, bivši komandant OVK, poznatiji kao „komandant Vuk“, a koji je optužen za ratne zločine protiv civila na Kosovu, izjasnio se da nije kriv za zločine za koje ga tužilastvo tereti, prenosi N1
  • 19.04.2021
Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

  • 18.04.2021
Poziv žrtvama da učestvuju u postupku protiv Šalje
Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje mogu da se prijave da učestvuju u postupku, saopštili su veća. 
  • 16.04.2021
Još jedan bivši pripadnik OVK prebačen u Hag

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Pjetr Šalja koji je prošlog meseca uhapšen u Belgiji, danas je izručen Hagu i prebačen u pritvor, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

  • 15.04.2021
Odbijen zahtev odbrane Veseljija
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu odbio je zahtev odbrane jednog od šefova OVK Kadrija Veseljija da tužilaštvu nametne rok do 1. juna za podnošenje pretpretresnog podneska, prenosi Tanjug.
  • 15.04.2021
Porodica Zorana Đokića iz Peći traži pravično suđenje
Porodica Zorana Đokića (50) iz Peći, koji je pre dva meseca u Prištini prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin, uputila je apel institucijama i organizacijama koje zastupaju i štite ljudska prava, da pomognu kako Zoran ne bi bio i pravosnažno osuđen za dela koja nije počinio.
  • 14.04.2021