Vesti
Ratni zločini

Zlatan Krstić osuđen na 14 godina zatvora, Šabani na sedam

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudio je prvostepeno Zlatana Krstića na 14 i po godina i Destana Šabanaja na sedam godina zatvora zbog navodno počinjenih ratnih zločina prema Albancima u selu Nerodimlje kod Uroševca.
Zlatan Krstić osuđen na 14 godina zatvora, Šabani na sedam
Osuđeni Krstić i Šabani (Foto RTS)

Optužnica Zlatana Krstića teretila je da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga, navodno 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na 19 članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Krstić je navodno učestvovao u maltretiranju članova te porodice, u uništavanju njihove imovine, deložaciji iz njihovog prebivališta, otmici i ubistvu njena četiri člana.

"Ovo je svakako najstroža izrečena kazna od kad postoji Posebno odeljenje osnovnog suda u Prištini koje se bavi krivičnim delima ratnog zločina. Sud je doneo jednu presudu za koju je malo reći da je strašna i da je nezakonita. Nigde tokom postupka nijedna od žrtava nije navela da su direktno videli da je Zlatan učinio bilo šta za šta ga je sud danas osudio", kaže Krstićev advokat Dejan A. Vasić.

Sud je, kako tvrdi, poverovao u neistinite tvrdnje da je Krstić navodno bio na mestu gde su se ovi događaji desli.

"Nijedna konkretna radnja koja mu je danas presudom stavljena na teret nije potkrepljena dokazima koji su izvođeni tokom postupka. Siguran sam da ovakva presuda ne može biti održiva pred Apelacionim sudom", rekao je Vasić.

Destan Šabani optužen je da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa ubijenima. On je navodno naredio da tela budu pokopana bez obreda.

"Presuda u odnosu na Destana Šabanija koji je bio pripadnik Policije pre rata i inspektor za krvne delikte je i pravno i činjenično neodrživa", kazao je njegov branilac Živojin Jokanović.

"Neodrživa je je sa razloga što je izvan njegovog delokruga i ovlašćenja sva radnja obavljena. On je kao učesnik u oba prethodna uviđaja kada su otkrivene žrtve bio samo prisutan radi prikupljanja podataka i identifikacije žrtava", kaže njegov advokat Živojin Jokanović ističući da je Šabani svoju dužnost obavljao po zakonu, te da je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica.

Advokati osuđenih najavili su žalbe Apelacinom sudu.

Kancelarija za KiM: Krstiću je uskraćeno pravično suđenje

Povodom odluke posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini da Zlatana Krstića osudi na 14 i po godina direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izrazio je najdublje ogorčenje i protest zbog kazne, navodi se u saopštenju.

Кrstić je osuđen na drakonsku kaznu zatvora iako ga nijedan od dvadesetak svedoka nije prepoznao kao počinioca zločina niti video u izvršenju zločina koji mu se stavlja na teret.

"Na ovaj način njemu je uskraćeno pravo na pravično suđenje, a sam Кrstić još jedna je žrtva političkog progona iz Prištine", poručio je Petković.

"Ovakvim sudskim odlukama Srbima se jasno šalje poruka da na Кosovu i Metohiji za njih nema mesta, ni prava ni pravde. Prema Srbima se iskazuje otvoreni animozitet i netrpeljivost, a ova presuda kao i one pre nje imaće ozbiljne implikacije na povratak Srba na Кosovo i Metohiju", zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije
Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu su prikazali dokaze da je optuženi Hisni Gucati svedoke tog suda javno nazivao "neprijateljima", "izdajnicima", "kolaborantima" i "lažovima", a Gucati to nije negirao, ali je nastojao da relativizuje.
  • 08.12.2021
Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju
U Hagu se danas nastavlja suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Tokom jučerašnjeg ročišta, reč je imala Gucatijeva odbrana, dok je sam Gucati još jednom kazao da nije kriv, ali i da se protivi sudu u Hagu, optuživši ga ujedno da sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 07.12.2021
Gucati: Sud u Hagu sarađuje sa srpskim ratnim zločincima
Vođa veterana OVK Hisni Gucati, optužen za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka, izjavio je pred sudom za zločine OVK u Hagu da se protivi tom sudu zato što sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 06.12.2021
Deveta statusna konferencija u slučaju Tačija  zakazana za 15. decembra

Deveta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta Hašima Tačija i još trojice šefova OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, zakazana je za 15. decembar.

  • 06.12.2021
Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021